29. april

Izložba u čast zlatiborskog umetnika Božidara Boža Kovačevića

Izložba slika na kojoj su dela umetnika članova Udruženja Užičana u Beogradu, otvorena je 29. aprila u galeriji Kulturnog centra Zlatibor.

Izložba je prirežena povodom desetogodišnjice smrti jednog od najpoznatnijih slikara zlatiborskog kraja Božidara Boža Kovačevića.

Rođen je 1934. godine na Borovoj Glavi na Zlatiboru. Diplomu beogradske Akademije likovnih umetnosti stekao je 1961., a postdiplomske studije završio kod Đorđa Andrejevića Kuna i LJubice Cuce Sokić. Tokom šezdesetih odlazi u Pariz na usavršavanje. Bio je plodan i uspešan stvaralac, njegova dela izlagana su i u svetskim metropolama (Njujorku, Kairu, Frankfurtu, Minhenu). Ali ni tako poznat nije zaboravio svoj zavičaj, u vremenu kad je stvarao pejzaže na njegovim slikama dominirali su i predeli Zlatibora. Na Borovoj Glavi 1981. otvario je svoju galeriju ispunjenu autentičnom zlatiborskom arhitekturom, u kojoj se  nalaze izložbeni i radni prostori.

Sa otvaranja izložbe na Zlatiboru (Foto: Opština Čajetina)

Govoreći na otvaranju, predsednik Udruženja Užičana u Beogradu Miloš Tucović rekao je da udruženje godinama organizuje izložbe, a na Zlatiboru je ovo prvi put. – Iskazao bih veliko hvala predsedniku opštine Čajetina i svima iz ove lokalne samouprave na izvanrednoj saradnji koju tradicionalno naše udruženje ima sa ovom opštinom. Zahvaljujem i predstavnicima Kulturnog centra Zlatibor gde članovi Udruženja Užičana upravo izlažu svoje eksponate. Spremamo se za proslavu jubileja, stogodišnjice postojanja udruženja (osnovano je 1923.), gde ćemo pored izložbi u Beogradu, Užicu, opštini Čajetina i drugim učiniti sve da ostavimo jedno epohalno delo, a to je monografija Udruženja Užičana u Beogradu – rekao je Tucović.

Pomoćnica predsednika opštine Čajetina Marija Jeremić, koja je otvorila izložbu, zahvalila se Udruženju Užičana istakavši da je Božo bio zaista veliki umetnik i da je dubok trag ostavio svojom umetnošću. Pozvala je da se na leto u što većem broju okupimo na Borovoj glavi, kada će biti obeleženo 40 godina postojanja galerije Božidara Kovačevića.


Predsednica skupštine Udruženja Užičana Dragica Jevtović istakla je da prva pomisao na velikog umetnika Boža vodi na njegovu rodnu Borovu Glavu, na to da je Božo baš tu najviše voleo da slika pejzaže. U im galerije Kulturnog centra Zlatibor obratila se Andrijana Andrijašević, a pesnikinja Mirjana Ranković Luković govorila je o svom poznanstvu sa umetnikom i pročitala pesmu “Drugi zavičaj” koja je podseća na ljudepoput Boža.

Ova izložba otvorena je do 14.maja.

Najava izložbe

Otvaranje izložba slika, fotografija i rukotvorina umetnika Udruženja Užičanina u Beogradu „Sa Božom od beogradskog vidikovca do Zlatibora“ je u četvrtak, 29. aprila sa početkom u 18:00 časova, u Galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru.

Za sve zainteresovane i informacija da će Galerija biti otvorena do 14. maja radnim danima od 10:00 do 17:00 časova.

A kako je to izgledalo pre dve godine u Užicu kada je priređena je izložba slika, fotografija i rukotvorina „Ersko poreklo“ u Gradskom kulturnom centru (GKC).

Pisali smo i o drugim aktivnostima Udruženja Užičana u Beogradu  poput osnivanja svoje republiku pesnika i slikara – Erska republika – na dan 23. decembra 2019. godine. Na Kolarčevom univerzitetu obavljena je inauguracija i proglašena ova neobična republika.

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku KOVID -19 tokom marta možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -