Udruženje Užičana u Beogradu osnovalo je svoju republiku pesnika i slikara – Erska republika – na dan 23. decembra 2019. godine. Na Kolarčevom univerzitetu obavljena je inauguracija i proglašena ova neobična republika. Predsednik Milija Knežević (95 godina) je doživotni lider Erske republike.

Izglasana je i Vlada koju čini 12 slikarki i poentesa, a predsednica je Dragica Jevtović. Sve ministarke su izglasane aplauzom. Erska republika ima svoje akademije: za poeziju i za glumu, kao i Školu za slikarstvo (ministarka Jelena Tijanić-Savić), Školu za lepo pisanje (admiral Radovan Tomanović), Školu za besede (Saša Gruden), Školu za šmekere i ljubavnike (Aleksandar Rebić) i  direktora Carine (Ninela Pavlović).

U umetničkom programu na otvaranju izložbe učestvovala je grupa Azre. Oni su pevali i svirali pesmu „Zlatibore pitaj Taru“ koja je postala himna Erske republike. Pesmu o Mihailu Ćupoviću govorio je nadahnuto glumac Miroslav Marinković. Voditelj programa bio je Mirko Todorović Ćata. Sponzor Slaviša Gacić iz Kluba „Kolarac“ priredio je užičku trpezu, a kantautor Zoran Tatović iz Nove Varoši zabavljao je Ere do ponoći, pa je sve mirisalo na zavičaj.

Autor projekta Erska republika i mandatar Vlade Mirko Todorović – grof Karanski – podario je ovu lepu vest svom zavičaju i svim Erama. „To mogu samo Ere – 12 dama u Vladi Erske republike“, poručio je Mirko Todorović, uz napomenu da je piar Erske republike Dragica Maslać-Tasić.

U čast proglašenja Erske republike u Beogradu otvorena je na „Kolarcu“ izložba slika pod nazivom „Erska republika u Kolarcu – Ere Beogradu na dar“. Izložbu je otvorio pesnik, Ljubanjac, Radomir Andrić.

S.T.

- Advertisement -