Prema podacima iz istraživanja sprovedenih u Srbiji čak 60 odsto ispitanih kaže da u svom neposrednom okruženju ima nekog ko konzumira narkotike. U Beogradu je ta brojka 70 odsto, a svaki drugi kaže da je bio direktno ponuđen nekom drogom, dok je svaki četvrti i probao, onda je jasno da je nabavljaju od ljudi koje poznaju, od prijatelja.

Istraživanja govore da svaki šesti srednjoškolac od 15 do 18 godina probao neku od droga pri čemu su po učestalosti marihuana, ekstazi i amfetamini čine 80 odsto dostupnih narkotika, dok je samo marihuana zastupljena u 54 odsto slučajeva, pokazalo je istraživanje Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“, pisao je FoNet sredinom 2019. godine.

Prema podacima iz istraživanja, čak 66 odsto srednjoškolaca poznaje nekog u svom neposrednom okruženju ko koristi droge, a njih 43 odsto bilo je direktno ponuđeno sa nekom drogom do svoje 18 godine, što govori o dostupnosti i visokom nivou izloženosti drogama u ovom razvojnom periodu, navedeno je u saopštenju.

Autori istraživanja upozoravaju na brojne zablude i predrasude kod mladih o drogama „koje se ogledaju u rizičnim stavovima da je drogu moguće kontrolisano uzimati bez težih i dugoročniji posledca ili u opravdavanju podele droga na „lake“ i „teške“ u 57 odsto slučajeva“.

Treba podsetiti da je prema ranijim istraživanjima u Srbiji na uzorku uzrasta od 15 do 30 godina, drogu probalo oko 28 odsto isptanika, a narkotikom je direktno ponuđeno 59 odsto, dok njih 74 odsto poznaje nekoga u svom okruženju ko koristi drogu.

Užički kraj: Crvena lampica“ mora da se upali i ako je dete samo jednom probalo narkotike

Anketa iz 23 osnovne i srednje škole Zlatiborskog okruga pokazala je da 4,5 odsto od 1961 učenika sedmog osnovne i prvog razreda srednje škole je probalo neku od droga. U sedam škola niko od učenika nije naveo da je koristio neku od psihoaktivnih supstanci. Iako većina učenika tog uzrasta nije imala dodira sa drogom i ovaj mali procenat je alarmantan za taj uzrast, podaci su Zavoda za javno zdravlje Užice.

Prevencija narkomanije u školama Zlatiborskog okruga ima za cilj uključivanje velikog broja stručnjaka različitog profila iz zdravstvenih ustanova, saveta roditelja i lokalnih zajednica.

Iako većina mladih ne koristi psihoaktivne supstance, u proteklom periodu zabeleženo je povećano korišćenje marihuane koja je zapravo i najprisutnija. Na pitanje kada su prvi put probali marihuanu 3,1 odsto anketiranih je odgovorio u uzrastu od 13-15 godina, ali ima i onih koji su probali sa 11 i manje godina.

Predočeni podaci su važni za roditelje, nastavnike i sve koji donose odluke na lokalnom nivou da se više moraju baviti prevencijom narkomanije u školama.

Uloga porodice je od izuzetnog značaja, ali u odgovorima dece navodi se nedovoljna pažnja i saradnja baš u krugu porodice. Istraživanja su pokazala da roditelji o opasnostima od droge više razgovaraju sa devojčicama nego sa dečacima.

Što se tiče korišćenja ta razlika po polu ne postoji. Droga je lako dostupna  i blizu škola, pa zato zajedničkim radom određenih službi neophodno je dugoročno preduzimati određene mere i preventivno delovati.

„Crvena lampica“ mora da se upali i ako je dete samo jednom probalo drogu, da se tome stane na put i da se spreči. Posledice od samo jedne tablete, ili jedne doze neke psihoativne suptance mogu da budu fatalne.

Po podacima Centra za socijalni rad Užice prošle godine je 55 novoevidentiranih maloletnika sa krivičnim delom od kojih je 21 vezano za psihoaktivne supstance. Oni su u uzrastu od 14 -16 godina. Roditelji treba da traže pomoć na početku, ali u situacijama kada su  nemoćni roditelji onda su i male šanse da se nešto promeni.

U okviru Centra radi i Savetovalište za porodicu gde mogu da se obrate za pomoć.

Što se tiče zakonske regulative i zaprećene su zatvorske kazne za krivična dela proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašćeno držanje opojnih droga koje se najčešće javlja kod maloletnika za sopstvene potrebe, kao i  krivično delo omogućavanje uživanja opojnih droga.

Praksa pokazuje da dileri zloupotrebljavaju maloletnike i preko njih stavljaju drogu u promet jer su za  maloletnike sankcije blaže i više su vaspitnog karaktera.

Značaj ove teme i opasnosti kojima su izložena deca zahteva i češće medijsko izveštavanje u cilju prevencije narkomanije.

Upotreba alkohola

Alarmantni su i podaci Istraživanja o upotrebi alkohola pokazuju da je čak 92,7 odsto srednjoškolaca do svoje 18. godine imalo iskustva sa alkoholom, a njih 69,5 odsto je pilo ili imalo iskustvo pijanstva. Te vrednosti rezultata su za oko 10 odsto uvećani u odnosu na slično istraživanje od pre četiri godine, navedeno je u saopštenju.

Alkohol „manje-više redovno“ konzumira 58,5 odsto srednjoškolaca, mahom u vreme izlazaka u grad vikendom, a prvi kontakt sa alkoholom – u oko 60 odsto slučajeva – mladi su imali u društvu vršnjaka, dok je njih 40 odsto alkohol prvi put probalo u okviru porodice, pokazala je statistika bolnice „Vita“.

Ispitivanje je sprovedeno na uzorku od 480 učenika drugih i trećih razreda srednjih škola, navedeno je u saopštenju. Istraživanje je rađeno sredinom 2019. godine.

Institut društvenih nauka, uz podršku Ministarstva zdravlja, sprovodi istraživanje posvećeno rizicima od uzimanja psihoaktivnih supstanci među srednjoškolcima u Srbiji.

U okviru istraživanja, kako navode u Institutu, od srednjoškolaca je traženo da odgovore na pitanja poput toga da li uzimanje marihuana izaziva usporenost i konfuziju, ali i da li lekovi za smirenje prouzrokuju zavisnost.

Zaplenjena droga (Foto: MUP/printscreen)

Dodajmo, da je u Skupštini Srbije usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, koji predviđa osnivanje Centra za monitoring droga i zavisnosti od droga. Izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama se usklađuju sa propisima Evropske unije u procesu brže integracije i harmonizacije zakonodavnih sistema.

Kazne za roditelje do 850 eura

Zakonske kazne za roditelje, uvedene nedavno, ako njihovo dete poseduje ili deli drogu kreću se od 40-ak do 850 evra.

Ministar policije Nebojša Stefanović poručio je da je cilj policije da skloni drogu sa ulica, „daleko od naše dece, iz školskih dvorišta“, te da iskoreni tu „pošast“, pomenuvši i da se radi na identifikovanju administratora naloga „Droga Srbija“ i svih koji imaju objavljene fotografije na tom nalogu (nalog je u međuvremenu ugašen).

A ovako mediji pišu na ovu temu:

Zablude o drogama sve raširenije

Za poplavu fotografija na društvenim mrežama na kojima mladi poziraju sa narkoticima kaže da se delom može objasniti tinejdžerskim godinama „fotomodela“…

Cenovnik droge istaknut pored ulaza škole u Čačku!

Na zidu pored Prehrambeno-ugostiteljske škole u Čačku osvanuo je grafit sa cenama i detaljnim opisom narkotika koji se prodaju u dvorištu ove škole, bahato potpisan sa „STR Lerdi“, piše Ozon pres.

Dileri koriste maloletnike za „rasturanje“

Tačka u kojoj se slažu i policija i prosvetni radnici jeste da, i uz primenu svih pomenutih mera obezbeđenja, nije lako otkriti dilere, jer oni sve ređe zalaze u škole, sve češće „operišu“ preko maloletnih učenika, piše Al Jazeera.

Školski policajac i kamere u dvorištima

„Školski policajac je isto kao da plašite vranu kukuruzom. On sedi u školi i to mu je jedina uloga. Retko se desi da se prošeta po školskom dvorištu. A sve i da šeta, u vreme kad je veliki odmor, pa izađe u dvorište nekoliko stotina đaka, teško da jedan policajac to može da kontroliše“, kaže jedan od sagovornika Al Jazeere i dodaje da bi se veći efekat kontrole postigao uvođenjem kamera, naročito u školskim dvorištima“.

Sa druge strane, Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) upozorava da videonadzor u školama nije dovoljan da bi se rešio problem porasta broja osnovaca koji po školama diluju drogu.

„Jasno je da kamera ne može da zameni policajca. I brojni direktori škola slažu se sa nama da im je školski policajac neophodan, pa čak i onaj koji pokriva dve škole istovremeno“, naveli su u saopštenju, apelujući na nadležne da se tim problemom ozbiljno pozabave.

Mediji su gotovo svakodnevno preplavljeni tekstovima o hapšenju onih koji pod sumnjom da neovlašćeno proizvode, vrše promet opojnih droga, zatim, niza prevara, navodi se u hronikama MUP-a.

Tekst iz serijala „RADOZNALOST I NEINFORMISANOST MOGU BITI KOBNE“ – O važnosti prevencije narkomanije u školama Grada Užica, u okviru proizvdnje medijskih sadržaja programa za omladinu, projekat je sufinansiran sredstvima GRADA UŽICA. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

- Advertisement -