Kokosovo ulje je popularan sastojak za kuvanje i lepotu koji se koristi širom sveta, a pravi se ekstrakcijom ulja iz jezgra ili mesa zrelog kokosa.


Dok se kokosovo ulje obično povezuje sa tropskim regionima u kojima kokos raste prirodno, kokosovo ulje je moguće napraviti i u drugim delovima sveta, uključujući i Srbiju, a u ovom vodiču ćemo pogledati korak po korak kako se pravi kokosovo ulje, od prvog koraka berbe kokosa do završnog koraka isporuke gotovog proizvoda, kao i benefit ovog tipa.

Kokosovo ulje:

Berba i sakupljanje kokosa

Prvi korak u pravljenju kokosovog ulja je berba i sakupljanje zrelih kokosovih oraha. Kokosovo drveće raste u tropskim regionima i potrebna im je topla i vlažna klima da bi napredovali, a može proći i do deset godina da kokosovo drvo dostigne zrelost i počne da daje plodove.


Jednom kada drvo počne da daje plodove, može nastaviti da proizvodi kokos i do 70 godina. Kada kokos sazre, beru se ručno ili uz pomoć specijalizovanih alata, a na cenu kokosovog ulja utiče dostupnost i cena kokosa, jer u oblastima gde su kokosovi orasi u izobilju i lako dostupni, cena kokosovog ulja može biti niža.


Nakon berbe, kokosi se transportuju u pogon za preradu gde se sortiraju, čiste i uklanjaju svi oštećeni ili pokvareni kokosovi orasi, dok se ostali isperu i osuše kako bi se uklonila prljavština ili ostaci. Posle toga se otvaraju da bi se izvuklo kokosovo meso ili jezgro, što se može uraditi ručno ili uz pomoć specijalizovanih mašina.

Sušenje i presovanje kokosovog mesa

Kokosovo meso je neophodno odvojiti od ljuske i iseći na male komade, zatim ih osušiti. Ovo se čini stavljanjem na sunce da se osuše ili korišćenjem specijalizovane sušare. Sušenje kokosovog mesa je važno jer pomaže u uklanjanju viška vlage, koja može pokvariti ulje i skratiti mu rok trajanja.


Kada se kokosovo meso osuši, spremno je za presovanje da bi se izvuklo ulje. Tradicionalne drvene prese ili moderne mehaničke prese su zadužene za ovaj deo procesa i dobijena tečnost iz mesa kokosa se često označava kao devičansko kokosovo ulje, koje se smatra najkvalitetnijim! Dok sa druge strane, kokosova voda koja se nalazi unutra kokosa i ne zahteva obradu, se pije u svrhe poboljšanja reproduktivnog zdravlja i održavanju zdrave trudnoće.

Filtriranje i reafinisanje kokosovog ulja

Nakon što se ulje sakupi, filtrira se da bi se uklonile sve nečistoće ili ostaci, služeći se sistemom za filtriranje koji odvaja ulje od preostalog kokosovog mesa ili drugih čestica, što rezultira glatkim i čistim konačnim proizvodom.


Ovakvo pročišćeno filtrirano ulje se zatim skuplja i čuva u velikim posudama i obično je bistro i bezbojno, neutralnog mirisa i ukusa. Nefiltrirano kokosovo ulje, sa druge strane, može imati zamućen izgled i jači ukus i aromu kokosa. Međutim i filtrirano ukoliko se koristi za kuvanje ili druge primene gde se želi neutralan ukus i aroma, može se dodatno rafinisati i to uključuje proces izbeljivanja, uklanjanja mirisa i čvrstih materija ili nečistoća iz ulja.


Ono se zatim pakuje i spremno za otpremu, a biće korišćeno sem za kuvanje u kozmetici i kao masažno ulje. Poslednji korak u procesu pravljenja kokosovog ulja je pakovanje u posude različitih veličina, od malih boca do velikih bačvi i konačno otprema distributerima gotovog proizvoda, pre čega je neophodno obeležavanje.

Kokosovo ulje prednosti i razlikovanje od drugih tipova

Kokosovo ulje je bogat izvor triglicerida srednjeg lanca, koji su vrsta zasićenih masti koje telo lako metaboliše i brzo pretvara u energiju, što ih čini popularnim izborom za sportiste i one koji žele da povećaju nivo energije.


Pored svojstava koja povećavaju energiju, kokosovo ulje ima nekoliko drugih zdravstvenih prednosti. Jedno od njih je odlika koja ga čini prirodnim antiinflamatornim sredstvom, a pokazalo se i da pomaže u smanjenju upale u telu.

Kokos je zdrav, koristi se za ishranu i lepotu (Foto: Unsplash.com)


Treba napomenuti da je odličan hidratant za kožu i kosu. Njegov visok sadržaj masti čini ga efikasnim prirodnim hidratantom i može pomoći u smanjenju pojave finih linija i bora. Sem toga je i efikasan regenerator za kosu i može pomoći da se popravi oštećena kosa i spreči lomljenje!


Mada iako kokosovo ulje ima nekoliko zdravstvenih prednosti, važno je napomenuti da je bogato zasićenim mastima i da neke studije sugerišu da ih nije zdravo unositi u velikim količinama, zbog čega treba ograničiti upotrebu, ali svakako može biti zdrav dodatak uravnoteženoj ishrani kada se konzumira umereno.


Kao i kod bilo koje vrste ulja, važno je za zdrav život koristiti kokosovo ulje umereno i odabrati visokokvalitetne, nerafinisane sorte.
Takođe je dobra ideja da menjate svoje izvore masti i da u svoju ishranu uključite različite zdrave masti, kao što su maslinovo ulje, ulje avokada i orašasti plodovi i semenke!


Svaki korak u procesu proizvodnje kokosovog ulja zahteva pažljivu pažnju na detalje kako bi se osiguralo da je konačni proizvod najvišeg kvaliteta, a prateći ove korake proizvođači iz tropskih regiona mogu stvoriti visokokvalitetno kokosovo ulje koje je popularno kod potrošača širom sveta!

- Advertisement -