Reagujte pre zločina, ne posle! Osim ljutnje i tuge, ovaj niz ostavlja i utisak da nadležne institucije imaju samo deklarativnu opredeljenost da zaustave nasilje prema ženama i spreče ubistva.

Na ovaj zaključak upućuju podaci da je u Beogradu dan pre ubistva žrtva prijavila sina za nasilje u porodici, dok je žena u Vranju ubijena istog dana kada je održano ročište po prijavi koju je podnela protiv supruga za nasilje u porodici. Obe žene uradile su ono na šta se neprekidno apeluje – prijavile nasilje i obratile se nadležnima, ipak to nije doprinelo tome da njihovi životi budu zaštićeni.
Niz slučajeva, prati i niz pitanja, koja će kao i mnoga prethodna ostati zaboravljena do nekog narednog novinskog članka o novim ubistvima žena. Čini se da ih je već uzaludno postavljati.

Nemoguće je ignorisati ih: Zašto su nadležne institucije nemoćne da spreče ove zločine prema ženama? Koliko još godina žene u Srbiji treba da čekaju da bi nadležne institucije počele da primenjuju ono na šta su zakonom i međunarodnim aktima obavezane? Kako obrazloženje „uradili smo sve što je bilo u našoj moći“ može utešiti decu i članove porodica ubijenih žena i dati drugim žrtvama ohrabrenje da i one zatraže pomoć? Ipak, sva ova pitanja ostaju u domenu retoričkih.

Zaštitnik građana informisao je javnost da je pokrenuo postupak kontrole rada nadležnih institucija za slučaj u Vranju, hoće li i kada o tome kakvi su ishodi ovog i prethodno pokrenutih postupaka javnost biti informisana ostaje da vidimo. U međuvremenu, zahtevamo od nadležnih ministarstava da neodložno izvrše postupke interne kontrole i utvrde da li je bilo učinjenih propusta u procesuiranju oba slučaja, informišu javnost o tome i sankcionišu odgovorne, saopšteno je Autonomnog ženskog centara.

Reagujte pre zločina, ne posle!

Podsećamo, prema podacima Autonomnog ženskog centra (AŽC)  u proteklih 10 godina 298 žena u Srbiji žena ubio je partner ili član porodice.

Ovo su podaci iz godišnjeg izveštaja od 2012. do 2021. godine, ove organizacije, koja se bavi pravima žena i prevencijom nasilja nad ženama.

U izveštaju se navodi da postoji mogućnost da je broj ubijenih žena i veći, imajući u vidu da svi slučajevi ne dođu do medija, pa nije moguće utvrditi tačan broj žena koje su umrle.

U Srbiji je svojevremeno doneta Nacionalnu strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja prema ženama u porodici i partnerskim odnosima, ali je prestala da važi 2015. godine, godinu dana kasnije, 2016. godine, donet je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Prema izveštaju AŽC o njegovoj primeni, policija je u 2020. registrovala za 8,8 odsto više „rizičnih događaja“ nego u prethodnoj godini.

Vlada Srbije je usvojila strategiju u aprilu 2021., sa periodom važenja do 2025. godine.

Aktivistkinje Autonomnog ženskog centra (AŽC) i drugih organizacija , stalno organizuju akcije i podsećaju na žene žrtve nasilja.

Hroniku kovid – 19 tokom marta možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -