Troškove avioprevoza finansira Evropska unija i deo su troškova hitnog paketa mera. Ovim letom, organizovan kroz partnerski Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), omogućava se hitno snabdevanje i isporuka medicinske opreme i zaliha. Umesto redovne komercijalne linije, angažovan je ogroman teretni avion kako bi se maksimalno iskoristio prostor i uštedeli dragocen ovreme i troškovi.

Ovaj let je prvi vidljivi rezultat pomoći iz ukupnog paketa od 93 miliona evrakoli koje Evropska unija najavila kao hitnu, kratkoročnu i srednjoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv COVID-19.

„Virus ne poznaje granice i svi smo suočeni sa istim izazovom i zajedno se moramo boriti protiv ovog neprijatelja. Kada je virus bio navrhuncu, u Aziji, Evropska unija je isporučila 65 miliona tona zaliha i medicinske opreme Kini kako bi spasila živote i pomogla tamošnjem zdravstvenom sistemu. EU je takođe poslala avione kojima su se vratili evropskii srpski državljani koji su se nalaziliu Vuhanu i drugim pogođenim regionima tokom krize u Kini.

Sada kada je virus stigao do Evrope, EU je poboljšala svoj mehanizam reakcije. Dok oplakujemo smrt hiljade građana u EU, rešeni smo da stanemo uz Srbiju i njene građane u punoj i konkretnoj solidarnosti, odgovarajući na trenutne i dugoročne potrebe. Pred nama su teška vremena. Potrebna nam je podrška i solidarnost. Zajedno ćemo pobediti u ovoj borbi“, kaže šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici (Foto: EU Info Centre)

“Vidimo koliko života se gubi svakodnevno u EU. Hvala im što su pomogli da se nekako svi zajedno, i Kina, i Evropska unija i Ujedinjene nacije i mi iz Republike Srbije, koji smo iz svog budžeta i uz diplomatske napore omogućili da večeras dočekamo još jedan avion“, rekla je predsednicaVlade, Ana Brnabić.

Paket od 93 miliona evra za borbu protiv COVID-19, koji je u sredu 25. marta predstavio komesarVarheji, uključuje finansijsku pomoć do 15 miliona evra za hitne potrebe u zdravstvenom sistemu i 78 miliona evra za ekonomski oporavak, posebno za mala i srednja preduzeća.

Ovaj prvi avion finansiran od EU koji je stigao iz Kinepredstavlja prvi deo ovog velikog paketa kojis adrži sveobuhvatan set mera za rešavanje različitih potreba Srbije tokom ove krize.

Evropska unija je snažan partner Srbije, najveći investitor, trgovinski partner i donator. Od početka pregovora o pristupanju Srbije 2014. godine, EU je donirala Srbiji gotovo dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku modernizaciji zemlje. EU decenijama unazad pomažeS rbiju, a samo u zdravstvenom sektoru EU je Srbiji obezbedila 450 miliona evra kroz donacije i kredite u cilju modernizacije i poboljšanja stanja u ovom sektoru. 

Detaljnije informacije o koronavirusu u tekstu Užicemedia.

- Advertisement -