Globalna akcija „Sat za našu planetu 2020 – Okrenimo se prirodi“ koju organizuje Svetska organizacija za prirodu (WWF) ove godine se obeležava po dvanaesti put u Srbiji.

Shodno nastaloj situaciji u vezi sa koronavirusom COVID-19, akcija se ove godine obeležava digitalnom kapmanjom putem sajtova i društvenih mreža.

Grad Užice, redovno učestvuje u akciji, i ove godine poziva svoje sugrađane da se priključe i podrže akciju, i u subotu 28. marta, ugase svetla u svojim domovima na sat vremena u periodu od 20.30 do 21.30.

Reka Đetinja (Foto: UM)

Učešćem u akciji pored ličnog doprinosa, ističe se značaj zdrave životne sredine i očuvanja ekosistema, posebno u vanrednim situacijama, kao što je trenutna, navode na sajtu Grada Užica.

Zdrava životna sredina je preduslov zdravom životu!

Podsećamo, akcija „Sat za našu planetu“ održava se svake godine poslednje subote u martu, kada se gasi javna rasveta na najznačajnijim državnim i kulturnima institucijama, verskim objekima, mostovima, a građani se pridružuju smanjenjem rasvete u svojim stanovima.

Uz akciju „Sat za našu planetu“, da pomenemo i akciju Dan planete zemlje, koja je minule godine u aprilu, bila pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“. Svetski fond za prirodu (WWF) upozorio je na probleme prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine osam miliona tona plastike završi u morima i okenima, a 2018. godine Dan planete zemlje bio je usmeren na očuvanje životne sredine, o čemu smo pisali na našem portalu.

Detaljnije informacije o koronavirusu u tekstu Užicemedia.

- Advertisement -