PODRŠKА DECE OSI učenika užičkih osnovnih škola „Aleksa Dejović“- izdvojenih odeljenja iz Zlakuse i Krvavaca, „Stari grad“, „Nade Matić“ i „Dušan Jerković“ kako su rekli za Užicemedia je vrlo važna, jer niko nije različit.

PODRŠKА DECE OSI se odvija kroz niz akcija koje organizuju škole i grad i iako neki od njih u odeljenju nemaju decu sa invaliditetom, važno je da se svi zajedno okupe jer se onda osećaju bolje, a posebno kada mogu da pomognu jedni drugima.

Deci sa invaliditetom i drugim bolestima poručujem da uvek budu svoji, a ova naša srca na crtežima su za njih, – rekla je Dunja.

– Siguran sam da im ovo mnogo znači što smo napravili, – poručio je Viktor.

Deca su najviše crtala srca kojima su želeli da iskažu svoju ljubav i solidarnost sa njima. Slažu se da imaju više sredstava sigurno bi to i donirali, kako bi oni mogli da imaju dovoljno za lečenje.

Crteži na bukmarkerima (Foto: OŠ D. Jerković)

– Moj drug ima Dišenovu bolest i mi mu pomažemo tako što se družimo sa njim ili ako mu nešto treba oko domaćeg zadatka. Uvek ćemo svima pomogati jer je tim ljudima najteže, – ističe Ema.

– Želeo bih da kažem da iako imaju probleme sa razvojem oni ne moraju da budu izostavljeni. Oni mogu da se druže sa svima,  mogu da se igraju kao i svi mi ostali. Podršku im pružamo tako da je bolje da se igraju sa drugom decom koja nemaju tu bolest jer će se i oni tako lakše prilagoditi,- objasnio je Vasilije.

Iva navodi da im ona ovako pruža podršku sa željom  da ih druga deca ne zezaju, da se sa njima  druže i da im pomognu. A posebno ističe, – branila bih ih od drugih.

Oni su isti kao i mi, dodaje Andrea i kaže da nije bitno što imaju neku bolest.

– Naša podrška im znači puno, a i lepo je što crtamo za njih. Ako znamo da je neko bolestan iz našeg okruženja onda se držimo svi zajedno. I narednih godina ćemo nastaviti da ovako crtežima i druženjem im pružamo podršku, da im bude lakše u životu.

Za uključivanje u društvene tokove

Ovakvim akcijama sa Gradom Užicem, školama i udruženjima skrenuće se pažnja na potrebe da se i deca sa invaliditetom uključe u društvene tokove, u svakodnevni život, da imaju normalno školovanje i da kasnije ostvare pravo i na zapošljavanje.

Dodajmo, da se podrška Grada sastoji u lečenju i u stvaranju uslova za samostalan život. To znači i pružanje finansijske podrške svim uslugama socijalne zaštite. A to su personalni asistent, lični pratilac, pomoć u kući, dnevni boravak…

Prošle godine Grad je izdvojio tri miliona dinara za pomoć oboleloj deci, a dečak oboleo od Dišenove mišićne distrofije dobio je sredstva za kupovinu lekova i nastavak lečenja. I u narednom periodu biće pružena podrška osobama sa invaliditetom kako bi imali što bolje uslove za lečenje i život.

Umesto za kićenje grada sredstva preusmerena za lečenje dece

Nedavno, Grad Užice je po drugi put zaredom doneo odluku da doček Nove godine neće biti organizovan, niti će biti kupljen novi nakit već će starim biti okićen grad. Sredstva za tu namenu u iznosu od tri miliona dinara biće preusmerena za lečenje dece. Visina odobrenih iznosa za lečenje iznosila su od 50.000 do 370.000 dinara na osnovu zahteva roditelja upućenih Gradu.

Crteži za obolelu decu (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -