Kad jedan dan štrajkuju: Prema podacima sindikalaca prosečna zarada u JKP „Bioktoš“ je oko 65.000 dinara, a veliki broj zaposlenih u RJ „Javna higijena“ i „Sakupljanje i tarnsport otpada“ je na minimalcu, i dosta ispod proseka primanja u Užicu, koji je u januaru bio oko 73.000 dinara.

11. april

Postignut dogovor, prekid štrajka u JKP “Bioktoš”

Posle sastanka održanog jutros sa predstavnicima gradskog rukovodstva zaposleni u JKP „Bioktoš“, koji su juče stupili u štrajk, doneli su odluku o prekidu štrajka i vratili se svojim svakodnevnim aktivnostima u ovom preduzeću. Sastanku je pored članova Radnog tima za pregovore sa štrajkačkim odborom prisustvovala i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Posle razgovora sa predstavnicima štrajkačkih odbora postignut je dogovor potvrđen zaključkom kojim je definisano:

  • Povećanje koeficijenata zaposlenih i to od najnižeg koeficijenta zaključno sa koeficijentom 3,2   za  0,15 – za obračunski period počev od maja meseca 2023. godine.
  • Isplata regresa u visini od 100% prosečne isplaćene zarade po zaposlenom u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, za prethodnu godinu počev od 1. januara 2023. godine.
  • Da se godišnji iznos regresa, napred utvrđen uveća za fiksni iznos od 33.000 dinara bez poreza i doprinosa.
  • Povećanje naknade troškova za ishranu u toku rada u neto iznosu od 330 dinara po danu rada.
  • Isplata solidarne pomoći u aprilu 2023. godine.

10. april

Kad jedan dan štrajkuju


Osnovni zahtev radnika koji brinu o čistoći grada, održavanju dva gradska groblja, parking mestima, zelenom i pijacu, uputili su gradskim vlastima nekoliko zahteva, najvažniji da se poveća zarada za 20 odsto, zatim da im se isplati regres za korišćenje godišnjeg odmora u visini prosečne republičke zarade, i da se taj iznos poveća za fiksnih 33.000 dinara, da se dnevna nadoknada za topli obrpok podigne na 500 dinara, da se isplati solidarna pomoć u skladu sa planom poslovanja za ovu godinu, i poslednji zahtev je da se delegira predstavnik reprezentativnog sindikata u Nadzorni odbor preduzeća.

Dragoljub Stojadinović

Kada su dobili zahteve štrajkača, osnivači „Bioktiša“ rekli su, sve zahteve mogu ispuniti, osim najvažnijeg – povećanje zarada za 20 odsto, jer preduzeće zbog velikih investicionih projekata u poslednjih nekoliko godina, nema finansisjkih mogućnosti. Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Grada Užica, objašnjava:

„Ovo povćanje apsolutno bi dovelo u problem redovno funkcionisanje JKP „Bioktoš“ ali i drugih javnih preduzeća u Užicu. Ja podsećam da su plate u javnom sektoru povećane za 12,5 odsto, odnosno 14 odsto u preduzećima sa utvrđenom minimalnom zaradom.

Kad jedan dan štrajkuju

U „Bioktošu“ ima para, pitanje je kako se troše

U okviru JKP „Bioktoš“ su radne jedinice: „Održavanje javne higijene“, „Sakupljanje i transport komunalnog otpada“, „Zelenilo“, „Parking servis“, „Gradska groblja“ i „Sektor finansijskih i pravnih poslova“. U štrajku nisu juče bili radnici radne jedinice „Gradska groblja“, i „Pijac“, „Sektor finansija“, a „Parking servis“ radio je redukovano. Poštovan je minimum procesa rada, kaže Vlado Ristanović, predsednik sindikata „Sloga“:


„Osnivač i poslovodstvo nisu ispunili ni obećanja iz prethodne godine, te se pre nekoliko dana dogodila spontana pobuna neposrednih izvršilaca, koji su u najtežoj situaciji. Suviše smo bili strpljivi i nismo imali izbora. U „Bioktošu“ ima para, a o načinima na koji se troše mogla bi da se snimi cela dokumentarna emisija.“

Vlado Ristanović, Sindikat „Sloga“


Ristanović naglašava i da je štrajk posledica neispunjenih zahteva osnivača koji su bili oročeni na godinu dana, a odnosili su se na to da procenat cena rada raste u istom iznosu kao i minimalna zagarantovana zarada.


„Oni se pravdaju da je javnim preduzećima država propisala maksimalno 12,5 odsto ali mi sa tim dolazimo do istog problema. Ograničenje mase zarada bilo je do 2020. godine a posle toga svako javno preduzeće može shodno svom planu i programu da isplaćuje dohotke“,- dodaje Ristanović. Napominje da očekuje od Grada Užica da ispoštuje zakon i poveća plate neposrednim izvršiocima koji imaju najniže zarade u „Bioktošu”.


“Veliki broj radnika prima doplate do minimalca. Česte su smene direktora, kapital preduzeća se topi i došli smo do dna. Pokušali smo da se dogovorimo sa predstavnicima Grada, ali oni kažu da nema para za povećanje zarada“, ističe radnik Željko Radulović, vozač JKP „Bioktoš“, i objašnjava:


„Neposerdnim izvšiocima koji rade na odnošenju smeća je najteži materijalni položaj, rade sa zaradom ispod minimalca. I kad razgovaramo sa njima, ti gradski većnici se ograde od svake situacije i kažu, nema para, uz to kažu, oni su zadovoljni kako mi radimo i kako posluje firma, i ne mogu nam izaći u susret.

Željko Radulović, vozač JKP „Bioktoš“


A mi smo dovedeni do ivice opstanka, jer zamislite, ogroman broj radnika, posebno u „Čistoći“ ima doplatu do minimalca, od dobrog javnog preduzeća punog para, mi smo došli na prosjački štap, nema para ni za isplatu minimalca. Kažu, to je zbog velikih investicija, a šta ćemo mi radnici?. A vidite, ove česte promene direktora ne vode ničemu. Za pet godina mi promenismo četiri direktora. Pre neki dan dođe opet novi direktor! Došli smo do dna, zaključio je ovaj radnik „Bioktoša“.


Tri sindikata su na čelu štrajka, sindikat „Sloga“, sindikat „Nezavisnost“ i Samostalni sindikat. Stamenko Novaković, iz Nezavisnog sindikata kaže, tokom štrajka poštuju minimum rada:


„Osnivač nas nije pozvao na dogovor o procesu minumuma rada, što je po zakonu obavezno, a nije nas pozvao čak ni direktor, pa smo mi sami donelu odluku o minimumu procesa rada. Kada je u pitanju iznošenje smeća, samo se iznosi iz škola, vrtića i bolnice, parking servis neće raditi, te nema naplate parking mesta, a „pauk“ će biti na terenu samo na hitan poziv ako je negde neko vozilo poprečilo ulicu, u gradskom zelenlu radiće nešto više ljudi jer je to vrlo osetljiva materija. Mi mo u svim delatnostima koje pokrivamo zaista doneli odluku o minimumu rada, da bi ovaj štrajk imao efekat.“


Kontejneri koji „kipe“ od smeća, velika deponija i komunalci na minimalcu


Prepuni kontejneri iz kojih „kipi“ smeće svih vrsta i na sve strane, bila su glavna slika jučerašnjeg dana u Užicu. Građani su se osvrtali, gunđali, kratko komenatrisali. Dok je naša reporterka teksta forografisala jedan od kontejnera, Užičanka Nadežda Đokić ljutito se okrenula i prokomenatrisala:

„I treba to slikati, sram ih bilo, koliko plaćamo iznošenje smeća, a oni neće da rade, pa šta bi hteli.” A nešto mlađa njena sugrađanka, Jelena Nikolić kaže:“Srbija je velika deponija, e, ovo je delić te slike, kažu, komunalci u „Bioktošu“ imaju oko 60.000 dinara platu, pa šta je to, pogledajte inflaciju kako skače svaki dan. Ono što su ovi radnici, a i mi svi, mogli kupiti prošle godine za hiljadarku, sada ni upola ne mogu, ali koga to briga…”

Česta slika na Aleksića mostu (Foto: N.T. UziceMedia)


Komentaru štrajka užičkih „higijeničara“ pridružio se i jedan penzioner, Brane Nikić, vrti glavom:“Ma neka ih neka se svako bori za sebe, nema toga ko bi nas poveo u zajedničku borbu za bolji život. Ovaj posao koji rade naši komunalci, posebno onaj oko smeća, pa to je svi znamo mnogo teško, pa neka im se povećaju zarade, zaslužili su, skoro sam čuo, prosek starosti ovih u „Čistoći“ je 50 godina“.
Prema podacima sindikalaca, prosečna zarada u JKP „Bioktoš“ je oko 65.000 dinara, a veliki broj zaposlenih u RJ „Javna higijena i sakupljanje i tarnsport otpada“ je na minimalcu, i dosta ispod proseka primanja u Užicu, koji je u januaru bio oko 73.000 dinara.

Tokom obustave rada poslovodstvo „Bioktoša“ nije se oglašavalo,a kako nam je izvršni direktor Branislav Marić rekao, njih niko nije kontaktirao iz Gradske uprave, i oni su rešili da ćute.

Novi pregovori, očekuje se prekid štrajka i pražnjenje kontejnera

Grupa radnika i sindikalnih predstavnika imala je sastanak sa predstavnicima osnivača. Došlo je do nekog pomaka, između ostalog, dogovreno je da bude povećan koeficijent za najmanje plaćene radnike, ali dok se ne postigne potpuni dogovor uz određene pismene garancije,štrajk će i danas biti nastavljen, rekao je za „UžiceMedia“ sindikalac Vlado Ristanović, koji se nada da će danas ipak biti postignut dogovor i da će ovaj štrajk biti prekinut tokom dana, a i da će komunalci stići da isprazne prepune kontejnere.


Nekoliko opozicionih političkih stranaka svojim saopštenjima dalo je podršku štrajku komunalaca u Užicu, a i veliki broj građana na društvenim mrežama takođe je podržao užičke komunalce koji brinu o čistoći grada.

Radnici „Bioktoša“ (Foto: Arhiva Užicemedia)

Podsećamo, na 25. sednici Skupštine grada Užica, diplomirani ekonomista Aleksandar Popović imenovan je za direktora užičkog Javno komunalnog preduzeća „Bioktoš“.

Fotografije: N.Ilić i arhiva UžiceMedia

- Advertisement -