Od početka epidemije koronavirusom, živnula su sela u Srbiji. Neki su došli iz straha od infekcije, drugi su da provedu vreme samoizolacije, treći da se odmore, ali neki su došli da ostanu i duže, da oprobaju svoje poslovne sposobnosti u selu, da ožive dedovinu i da svoju decu odgajaju i vaspitaju na neki drugi način.

Aleksa Vučićević je mladi ekonomista iz Beograda, zajedno sa svojim prijeteljem Andrijom Jovanovićem došao je u selo Dražinoviće kod Požege, i njih dvojica zasadili su na površini od preko jednog hektara divlji origano, u narodu poznatu lekovitu biljku vranilovku, a cilj im je da tu naprave destileriju i proizvode veoma cenjeno i skupo aromatično ulje, koje se najviše koristi u farmaceutskoj industriji.

Aleksa objašnjava, u Dražinovićima je njegova dedovina, to je voćarski, ali i povrtarski kraj, i nekoliko godina sa Andrijom, koji mu je i zet, razmišljao je šta bi valjalo posaditi na zemlji koja godinama nije korišćena.

– Razmišljao sam šta je najbolje da gajim na mojoj dedovini. To je zemlja koja skoro četrdeset godina nije obrađivana, od vremena kada su preminuli moji deda i baka. Najviše mi je na umu bilo aromatično bilje, a sa time se složio i zet Andrija.

Aleksa i Andrija na plantazi (Foto: N. Ilić)

Kada su konačno odlučili da će uzgajati divlji origano, Aleksa i Andrija su krenuli da pripremaju zemljište, u isto vreme nabavljali su sadnice divljeg origana iz Hercegovine, i početkom novembra počela je sadnja.

Onda smo počeli detaljnije da se raspitujemo, i naravno shvatili smo da nije doviljno samo uzgajati aromatično bilje, važno je imati finalni proizvod. Uradili su analizu zemljišta i hidrometeoroloških uslova, angažovali konsultantsku firmu, i ona nam je predložila nekoliko biljnih kultura koje bi uspevale na  tom zemljištu, – priča nam Aleksa o počecima ovog posla.

– Na jednom hektaru posadili smo 36.000 sadnica, malo smo nas dvojica znali o poljoprivrednim poslovima, ali ono što ne znamo mi smo znali koga da pitamo. Prema nekoj proceni sa  ove plantaže trebalo bi da dobijemo oko 30 do 40 litara eteričnog ulja, a već sledeće sezone, duplo više.

Divlji origano je višegodišnja biljka, pet, šest godina ne mora da se obnavlja zasad, raste gotovo pola metra u visinu i koriste se listovi. Ulje origana je jedan od najboljih antiseptika. Jako je korirsno u borbi protiv virusa i bakterija, protiv prehlada, može se koristiti za inhalacije, ili piti u rastvoru sa maslinovim uljem. Veoma je lekovito i po nekom dejtvu je jače i od belog luka, – objašnjava nam Aleksa, i dodaje,  da se nadzemni deo biljke pre cvetanja kosi i skuplja, pa to ide u proces destilacije pod vodenom parom.

Najznačajnija aktivna supstanca ulja je karvakrol. Što je sadržaj ove supstance u ulju veći, to je i ono blagotvornije i efikasnije. Pored karvakrola, u sastavu ulja je i timol koji je isto tako značajan sastojak za jačanje imunog sistema.

Ako sve bude teklo po planu, kaže Aleksa, proširiće plantažu divljeg origana u selu Dražinovićima, a s obzirom da je to u ovom kraju nova biljna kultura, meštani su se zainteresovali, i pomagali u obradi zemlje, Aleksa je optimista.

– Cilj nam je da napravimo neku zadrugu, gde će meštani gajiti i neko drugo aromatično bilje, pa da u našem pogonu za destilaciju proizvodimo i eterična ulja od drugih biljaka. Tako bi imali u ponudi više vrsta eteričnih ulja i nastupili na tržištu sa većim  asortimanom. Mi ćemo za sada imati plasman kod ljudi gde smo nabavili sadnice, jer se oni bave proizvodnjom krema i kozmetikom.

Možda se odlučimo da sami pravimo bočice od 10 mililitara kao gotov proizvod. A naravno, konkurisaćemo kod evropskih  pristupnih fondova, i iskoristiti sve subvencije ukoliko ih bude imalo u Srbiji, jer nas dvojica smo učinili makar jedan korak da ne propadne selo moga dede, – zaključuje naš sagovornk Aleksa.

Autorka: Novka Ilić

Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati na našem linku.

Ohrabrujuće priče Dedovina za plantaže divljeg origana

- Advertisement -