Obrazovanjem do boljeg sveta bez nasilja, mora se nešto učiniti, jer je femicid u ovoj godini nastavljen. Javnost je s pravom često bila uznemirena. Pogotovo je sve uznemirilo i šokiralo ubistvo male Petre. Država i dalje ne prepoznaje nasilje prema ženama kao ogroman društveni problem. „Stop nasilju nad ženama“, poručili su danas zaposleni u JP „Gold gondola Zlatibor“ povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Još uvek nije napravljen sistem za prikupljanje informacija o ubijenim ženama, već to i dalje rade koleginice iz ženskih organizacija čitajući medije i portale. Sva ova ubistva su počinili partneri, bivši partneri ili supružnici i tome se mora stati na put.

Ono što dodatno zabrinjava je da su, od pomenutih 25 femicida, ubice izvršile osam samoubistava i šest pokušaja samoubistava. U 2021. dogodilo je bilo 26 femicida, od čega je pet praćeno samoubistavom ubice, dok je u 2020. od ukupno 29 femicida, 10 pratilo samoubistavo ubice. U periodu od 2017. do 2020. godine, tri četvrtine učinilaca je nakon femicida pokušalo ili izvršilo samoubistvo, pokazuje publikacija “Analiza slučajeva femicida vatrenim oružjem” (UNDP, 2021).

Pretnje učinioca nasilja samoubistvom predstavljaju takođe obrazac zlostavlja njaintimnih partnerki. To se naročito odnosi na situacije kada žrtva napusti nasilnika pa on koristi manipulativne pretnje samoubistvom kako bi povratio kontrolu nad njom. Ljubomorom se ne pokazuje ljubav i za to niko nema pravo nikome da oduzme život.

Muškarci potražite pomoć i ne koristite pretnje samoubistvom kao dodatni vid nasilja prema partnerkama.

Znamo da u patrijahalnom okruženju muškarci, od rođenja, trpe pritisak da budu muškarci i dok su živi trpe taj pritisak – budi muško! U današnjem svetu uloga muškaraca je drugačija.

Zato pozivamo sve muškarce da se menjaju i da ne budu ti koji misle da mogu fizičkom snagom ili psihološkim maltretiranjem rešiti bilo koji problem u međusobnim odnosima.

Potrebni su nam programi obrazovanja za dečake i mladiće. Njima se niko ne bavi. Oni su ti koji ovaj muški svet treba da pretvore u svet ravnopravnosti. Nažalost Ministarstvo prosvete je propustilo priliku da reaguje i zabrani izmene udžbenika biologije za VIII razred.

Primećujemo da svaki oblik govora o seksualnosti u školama – u prirodnim ili društvenim naukama – nije poželjan, pa utoliko ne treba da bude ni dozvoljen. Zato tražimo podršku programima za srednjoškolce i starije osnovce na temu rodne ravnopravnosti.

Znamo da su seksualno uznemiravanje i zlostavljanje i svi drugi oblici nasilja nad ženama prisutni svuda – unutar različitih profesija, svih nacionalnih, etničkih ili socijalnih grupa. Mi muškarci koji nismo takvi podižemo glas protiv nasilja i kažemo da ćemo uvek ženama biti najsnažnije ohrabrenje i oslonac.

Aktivno ćemo se boriti protiv relativizacije, osporavanja i pitanja kao što su “Zašto se sada javila, Šta je čekala tolike godine, Šta je sa njim tražila?” Trudićemo se da obrazovanjem dođemo do boljeg sveta.

Takozvane priče iz muške svlačionice, osvetnička pornografija, posmatranje žena kao objekta, komentarisanje izgleda i oblačenja, normalizovanje seksualnog nasilja kroz rečenice: “Dobila je šta je tražila ili Sama je kriva” zvono su za uzbunu.

Neophodno je da, kad čujemo ove rečenice ili prepoznamo nasilno ponašanje, reagujemo, upozorimo i zatražimo odgovornost. I to ne samo nasilnika, već i svih koji ga štite i pomažu mu. Obrazovanjem do boljeg sveta se može sigurni smo. Menjajte se muškarci. Ne budite nasilni. Poštujte žene!

O inicijativi

Inicijative „Ne posmatraj. Reaguj!“ je okupila muškarce koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama. Oni su se potpisujući povelju“Muškarci protiv nasilja nad ženama”obavezali da će reagovati na svako ispoljavanje nasilja i da nikada neće posegnuti za bilo kojom vrstom nasilja prema ženama – fizičkom, verbalnom, seksualnom, psihološkom, ekonomskom ili nekom drugom.

Potpisujući povelju inicijativi se mogu priključiti svi drugi muškarci koji dele vrednosti nenasilja i poštovanja ženskih prava.

O nasilju nad ženama

Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira. – Definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patria, Minerva i Maria Tereza), koje su ubijene od strane diktatora Dominikanske Republike Rafaela Trujilla. 25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvoj konferenciji feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanoj u Bogoti 1981. godine. Na konferenciji, žene su govorile o nasilju u porodici, silovanju i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koje ženetrpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama.

Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ovaj datum takođe ozačava početak kampanje 16 dana aktivizma proti vnasilja nad ženama, navodi u saopštenju Obrazovanjem do ravnopravnog sveta bez nasilja tim inicijative „Ne posmatraj. Reaguj!“

Kampanja Centra za devojke u Užicu

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama otpočela je kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Ovogodišnja kampanja ima za temu zaustavljanje femicida. Aktivistkinje Centra za devojke će 16 dana aktivizma obeležiti izvođenjem performansa „Žensko groblje“, koji govori o femicidu.

Sa događaja u Užicu (Foto: Cenatar za devojke Marta S./Screenshot)


Prvo izvođenje, od predviđenih 10, Cenatar za devojke je izveo u Užicu u saradnji sa Ženskim centrom, kada je podeljeno oko 400 pamfleta.

Gondola podržala borbu protiv nasilja nad ženama

„Stop nasilju nad ženama“, poručili su zaposleni u JP „Gold gondola Zlatibor“ povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad
ženama koje predstavlja jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava zasnovanog na uverenju da žene ne trebaju da imaju ravnopravan status sa muškarcima. Svake godine u Srbiji bude ubijeno oko 30 žena, a istraživanja pokazuju da je svaki femicid mogao biti sprečen.

Prema najnovijim podacima Ženskog centra Užice, od početka godine do danas, na teritoriji Zlatiborskog okruga realizovano je 876 konsultacija SOS telefonom i 119 individualnih razgovora u prostorijama Ženskog centra.

– Javno preduzeće „Gold gondola Zlatibor“, kao društveno odgovorna kompanija u kojoj 40 posto zaposlenih čine žene i Savet za rodnu ravnopravnost opštine Čajetina, čiji sam predsednik, podržavaju ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena kao i apsolutno nultu toleranciju na bilo koji vid nasilja i diskriminacije. Rešavanje problema nasilja nad ženama, treba da nam bude prioritet ne samo na ovaj dan, već svakoga dana i u čitavoj društvenoj zajednici, koja ima veoma važnu ulogu u promovisanju istinskih vrednosti, a pre svega kulture tolerancije i međusobnog uvažavanja i nenaslilnog ponašanja, – kaže Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“.

Stop nasilju nad ženama (Foto: „Gold gondola Zlatibor“)

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, proglašen je na prvom sastanku feministkinja u Bogoti 1981. godine. Odabran je kao dan sećanja na sestre Mirabel koje je ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici 1960.

- Advertisement -