Kako zaraditi ako imate da prodate polovan automobil? Mnogi ljudi iskoriste svoj stari auto kao početni kapital za kupovinu novog. Međutim, nekada prodaja ne ide tako glatko ili se ispostavi da su neophodne popravke na starom autu koje bi koštale previše, a novo vozilo vam je neophodno što pre.


U slučaju da vam se žuri, najbolje je kontaktirati profesionalnu agenciju za otkup auta od koje ćete dobiti novac bez obzira na trenutno stanje u kom se on nalazi.

Kako prodati stari automobil? (Foto: Arhiva UžiceMedia)

Prodaja ispravnog automobila – način kako zaraditi novac

Ukoliko prodajete ispravni stari automobil, imate dve opcije. Prva je da samostalno oglasite vozilo i zatim sačekate da vam se jave kupci. U tom slučaju cenu procenjujete sami, a u oglasu morate navesti i precizne podatke o vozilu. Ozbiljni kupci želeće odmah da znaju brend, model, godište i pređenu kilometražu.


Ova tradicionalna opcija prodaje je nešto zahtevnija jer će vam verovatno trebati više vremena da prodate vozilo, a morate odvojiti i vreme za nalaženje sa potencijalnim kupcima. Takođe je veoma važno da pri određivanju cene budete realni i formirate je na osnovu tržišta i stanja u kakvom je vaše vozilo. Nemojte ga ni preceniti ni potceniti.

Treba da budete spremni na to da će kupci hteti da se cenkaju i pokušaće da značajno spuste cenu. Može doći i do odustajanja u poslednjem trenutku, te ne računajte da je posao obavljen dokle god ne dobijete novac u ruke, a novi vlasnik ne zamakne iza ugla odvozeći svoj novi auto.


Druga opcije kako zaraditi novac je sigurnija – angažovanje profesionalne agencije za otkup polovnih vozila. Ako se odlučite za ovaj korak, ceo proces će biti mnogo jednostavniji jer agencija vrši besplatnu procenu stanja automobila i formira realnu i povoljnu cenu za vas na licu mesta. Saradnja sa agencijom olakšaće vam i ubrzati prodaju kola, što je veoma važno ukoliko vam je novac hitno potreban kako biste kupili nova.

Prodaja delova ,,na kilo” – otarasite se olupine

Da li ste znali da se i od havarisanog vozila može zaraditi novac? Postoje agencije i auto otpadi koji su specijalizovani za otkup havarisanih vozila i delova vozila ,,na kilo”. Oni dolaze do vas i otkupljuju stari automobil na licu mesta, bez obzira na to da li je on u voznom stanju ili ne. Havarisanje vozila usred saobraćajne nesreće može se dogoditi svakome. Do nesreće može doći iz velikog broja razloga, a najčešći je nepažnja vozača.


Ono što je nakon takvog događaja najvažnije je da ne smete kriviti sebe za ono što se dogodilo i nervirati se zbog uništenog vozila.
Budite zahvalni što je samo vozilo to koje je pretrpelo oštećenja i što je vozač živ i nepovređen. Nakon što prvobitini šok prođe možete kontaktirati auto otpad, dogovoriti se sa njima oko procene havarisanog auta i čuti ponudu koju imaju za vas.


Korist takve saradnje je višestruka. Ne samo da će vam neko platiti da odveze staru olupinu koja vam je smetala, zauzimala prostor u dvorištu i ružila ga, a vrlo moguće i potsećala na ružan događaj, već se na taj način i brinete o životnoj sredini! Nakon otkupa i odvoženja, auto se dekomponuje, a zatim se sirovine odvajaju i idu na reciklažu.

Postanite ponosni vlasnik oldtajmera

Kriterijumi za definisanje old timer vozila se razlikuju od zemlje do zemlje, ali je donja granica za dostizanje ove titule svuda 30 godina starosti. Dakle, ukoliko ste vlasnik starijeg modela automobila koji je i dalje ispravan, možete ga doterati i pretvoriti u oldtajmer vozilo.
Ono što je kod oldtajmera bitno je da originalni izgleda vozila ne sme biti menjan. Oldtajmeri se klasifikuju po godinama starosti i stanju očuvanosti. Vozila mogu biti u savršenom, odličnom, vrlo dobrom, dobrom, nekompletnom i stanju bez delova. Ukoliko planirate da vozite svakodnevno oldtajmer najvažnije je da budete sigurni da je auto bezbedan i ispravan.


Međutim, čak i ako oldtajmer nije u voznom stanju, to ga ne mora sprečiti da postane istorijski artefakt i značajan deo kulturnog nasleđa.
Mnogi istinski zaljubljenici u automobile se u nekom trenutku odluče da im kolekcionarstvo oldtajmera postane hobi. Svaki od tih automobila nosi sa sobom veliku sentimentalnu vrednost i priča priče iz prošlih vremena.


Pored oldtajmer vozila, naši sugrađani su kolekcionari i mnogih drugih zanimljivih svedoka prošlosti. O tome kako je jedan Užičanin odlučio da postane kolekcionar starih radio aparata možete pročitati OVDE.

- Advertisement -