„Čija je zapadna Srbija“ naziv je tribine održane u Užicu, sa koje je upućena poruka da Srbija mora da se decentralizuje, da građani moraju više da se pitaju, ali i da budu aktivniji u donošenju odluka, jer ako se na pravi način organizuju mogu da budu moćni i da odlučuju o stvarima koje su važne za život u zajednici.

Svi govornici na tribini u Užicu su iznosili primere trenutno lošeg stanja ne samo u ovom delu Srbije, već i u čitavoj zemlji, uz ocenu da je došlo vreme da umesto jednog čoveka odluke moraju donositi građani i pitati se o svim važnim pitanjima za život u lokalnoj sredini.

Đorđe Pavićević, profesor i narodni poslanik

Đorđe Pavićević, narodni poslanik Zeleno-levog kluba i profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN), smatra da se konačno građani moraju pitati za mnoge stvari, da se mora prestati sa politikom u kojoj ljudi više vode računa o centralama stranaka, nego o interesima grada u kome žive.

– Veliki je problem kada se odluke donose samo na jednom mestu ili kao što sada imamo sitauciju samo iz jedne glave. U Srbiji ima više problema, evo na primer 60 odsto gradova u Srbiji nema javni prevoz. Zatim, jedan od problema je nejednakost. Srbija je na svim rang listama prva po nejednakostima u Evropi.

Ne želimo Srbiju u kojoj će biti gazde na jednoj strani i svi će raditi za njih, nego zemlju u kojoj će se građani pitati i odlučivati, – rekao je Pavićević, dodajući da očekuje da ono što je „Ne davimo Beograd“ postigao u Beogradu mora da se proširi i na druge gradove i da se napravi jedna jaka orgnaizacija. „Radimo na tome i smatramo da će već početkom naredne godine biti i registrovana partija i da će biti zainteresovanih u Užicu, kao što ima u Požegi, Kosjeriću, Lučanima.“

Profesor Pavićević je na tribini govorio o predlogu „Ne davimo Beograd“ kako stanovanje učiniti dostupnijim, pre svega u velikim univerzitetskim gradovima, poput Beograda, gde po tom pitanju vlada i najveći haos.

„Čija je zapadna Srbija“ Brojni užički problemi, kako ih rešiti?

Vladan Sinđić „Libergraf“

Nabrajajući probleme sa kojima se Užice susreće Vladan Sinđić iz udruženja Građanska čitaonica „Libergraf“ naveo je niz problema sa kojima se Užičani susreću, oko akumulacije Vutci, magistralnog cevovoda u Beogradskoj, zatim sa zagađenjem vazduha.

– Izgubili smo investiciju od 15 miliona evra za izgradnju postrojenja otapdnih voda. Reka Đetinja je u proteklih mesec dana bila zagađena nekoliko puta, nepoznati zagađivači. Tu je Deponija „Duboko“, telo deponije je zatrpano, moraju se uložiti velika sredstva u proširenje, i niz drugih.

Zatim saobraćaj, parkiranje, mnogo komunalnih problema, praktično u njih niko u proteklih 10 godina nije ulagao sredstva da se reše.

Užice je za 20 godina izgubilo veliki broj radnih mesta, preseljenjem sedišta javnih preduzeća u Kragujevac, Kraljevo. Kasni igradnja auto-puta, pruga nije dugo rekonstruisana, od aerodoma na Ponikvama nema ništa, mada je bilo obećano da će biti u funkciji, – kaže Sinđić uz ocenu da je Užice „žrtva centralizacije“, ali i da Užice ima samo jednog narodnog poslanika, dok Priboj ima nekoliko predstavnika u Narodnoj skupštini Srbije.

Po njemu, da bi se stanje promenilo treba građane edukovati, informisati, pozivati što više da se uključe i iznesu svoje mišljenje i ravnopravno učestvuju u svim temama od interesa za zajednicu u kojoj žive.

Jovanka Lučić, aktivistkinja iz Užica

Aktivistkinja Jovanka Lučić iz Užica kaže da je „povuklo“ lično nazadovoljstvo klimom u kojoj živi od kada zna za sebe, da se aktivira, i da svoj doprninos da se stvari počnu menjati na bolje.

– Smatram da neke stvari ne treba da se rade na način na koji se rade. Na čelu lokalnih samouprava su „stranački poslušnici“ , – kazala je Lučić na tribini „Čija je zapadna Srbija“ održanoj u Užicu, dodajući da u trenutnoj atmosferi nimalo nije lako načiniti neki iskorak i dovesti do promena.

Bogdan Radovanović iz Incijative za Požegu, govorio je o trenutnom stanju u Srbiji, gde su po njemu „sve institucije pod uticajem vlasti“, a da bi lokalne zajednice bile po meri građani, „oni moraju da se pitaju kako žele da žive, a ne da im se to nameće“, rekao je Radovanović.

U diskusiji su pored građana na tribini „Čija je zapadna Srbija“ učestovali Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke iz Užica, Glišo Vidović, predstavnik Sindikata „Sloga“, a čulo se da opozicija mora da postoji, te da nije lako živeti u centralizovanom sistemu, a da bi se to promenilo moraju građani biti aktivniji.

Organizator skupa u Užicu je Zeleno-levi poslanički klub „Ne davimo Beograd“ uz podršku lokalnih udruženja i aktivista iz Užica i Požege.

- Advertisement -