Novak Đoković Fondacija u okviru programa „Podrška, NE perfekcija“ (PNP) u Užicu otvorila Centar za roditelje pri PU „Užice“.

Centri, u kojima će se održavati PNP radionice vođene od strane obučenih facilitatora, predstavljaju jedinstven projekat koji se u Srbiji realizuje po prvi put. Svrha centara je da se roditelji i staratelji dece uzrasta do 6 godina dodatno osnaže kako bi se što bolje starali o svojoj deci i stvorili mrežu međusobne podrške. Sredstva su obezbeđena od strane projekta „Proširi uticaj“, inovativne višegodišnje strategije The Human Safety Net-a koja za cilj ima širenje društvenog uticaja na najugroženije porodice i odgovorne preduzetnike.

Novak Đoković Fondacija planira da tokom 2021. i 2022. širom Srbije bude otvoreno 15 ovakvih centara.

-Naš novi centar u Užicu biće važno mesto okupljanja i edukacije roditelja i staratelja, zbog toga smo mi u Novak Đoković Fondaciji sa našim dugogodišnjim partnerima iz Generali osiguranja Srbija izuzetno ponosni na ovo ostvarenje. Upravo su podrška i obrazovanje koje će im biti pruženi u ovom lepom prostoru kroz posebne radionice programa „Podrška, NE perfekcija“ ključni u procesu njihovog daljeg osnaživanja i uticaja na odrastanje njihove dece; i radujemo se svim uzajamnim pozitivnim iskustvima i doživljajima koja nas očekuju,- izjavila je ovim povodom Maja Kremić, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije. 

-Podrška, toplina, iskrenost, neposrednost i međusobno uvažavanje su noseće vrednosti naših radionica i prirode odnosa sa roditeljima ostvarenih kroz njihov rad. Od 2017. godine, radionice programa predstavljaju mesto susretanja roditelja i staratelja, gde se razmenjuju lična iskustva i stvara mreža podršle. Diskutujući o različitim temama, poput discipline, neprihvatljivog ponašanja i upravljanja osećanjima, oni jačaju svoje kapacitete kako bi izgradili konstruktivniji i podsticajniji odnos sa svojom decom. Od danas širimo našu misiju i na Užice i posebno smo radosni zbog toga, – istakla je Smiljana Grujić, glavna programska menadžerka Novak Đoković Fondacije.

Novak Đoković fondacije, Užice (Foto: Dalibor Danilović)

-U okviru inicijative Generali grupe koja nosi naziv The Human Safety Net, već tri godine podržavamo rad našeg partnera Novak Đoković Fondacije i njen program „Podrška, NE perfekcija“. Dodatna sredstva omogućiće nam da, kroz Centre za roditelje, damo podršku još većem broju roditelja i staratelja širom zemlje, pružimo im stručnu pomoć, ali i mesto na kojem će moći da razmene iskustva i izazove sa kojima se svakodnevno susreću. Verujemo da ćemo edukacijom i osnaživanjem roditelja i staratelja deci obezbediti srećnije odrastanje i bolje šanse za budućnost,- dodao je Siniša Vujović, direktor koordinator za neživotna osiguranja Generali osiguranja Srbija.

-U ovom Centru za roditelje, otvorenom zahvaljujući Novak Đoković Fondaciji, The Human Safety Net-u i Gradu Užicu, gde će se odvijati program „Podrška, NE perfekcija“, naši roditelji dobiće priliku da na ovom mestu razmene svoja iskustva i prošire saznanja o izazovima roditeljstva. Ovim će se dosadašnja ostvarena saradnja proširiti i produbiti u interesu svih – dece, roditelja i zaposlenih. Ovo će biti mesto okupljanja roditelja i posle završenog projekta, a kroz saradnju sa ustanovama i organizacijama iz lokalne zajednice, naša ustanova će pružati različite vidove podrške porodicama dece predškolskog uzrasta,- zaključila je Veselinka Jovanović, direktorka PU „Užice”.

Planirano je da program „Podrška, NE perfekcija” do kraja 2023. godine obuhvati još 2800 roditelja i skoro 5600 dece, uz blisku saradnju sa državnom i lokalnom upravom.

Novak Đoković Fondacija osnovana je 2007. godine kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji, zemlji u kojoj tek svako drugo dete ima pristup predškolskom obrazovanju.
Rad Fondacije temelji se na uverenju da se predškolskim obrazovanjem mogu promeniti životi dece i celezajednice. To se postiže stvaranjem najkvalitetnijih programa i okruženja za učenje, u kojima je priliku da se usavršava imalo više od 2.200 vaspitača i učitelja. NDF je do sada rekonstuisala i izgradila 47 vrtića i pomogla više od 47.505 dece.

Početkom ove godine, Novak Đoković Fondacija je uspešno realizovala donatorsku kampanju Sezona darivanja tokom koje su prikupljena sredstva za izgradnju vrtića u selima Ljubiš i Vajska.

Preko 1.000 fizičkih i pravnih lica iz više od 30 zemalja širom sveta svojim donacijama podržali su ovu humanu akciju. Jelena i Novak Đoković na kraju su svojim ličnim sredstvima duplirali prikupljenu sumu, podržavši time na još jedan način realizaciju cilja.

Otvaranjem prvog vrtića u selu Ljubiš, koji je deo Predškolske ustanove „Radost“ iz Čajetine, Fondacija je omogućila da deca iz ovog mesta od danas imaju priliku da steknu nova znanja i veštine u kvalitetnom okruženju i da se zajedno raduju i druže.

Novak Đoković fondacije, Centar za roditelje Užice (Foto: Dalibor Danilović)

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -