Praznik je uspomena na smrt Bogorodice i Srpska pravoslavna crkva i vernici slave ga uvek 28. avgusta kada se završava i post koji traje 14 dana.

Uspenje Presvete Bogorodice ili Međudnevica je dan kada se ona vaznela na nebo i “predala svoj duh u ruke Spasitelja”.

Predanje kaže da je živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela svoga sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

U Svetom pismu nema podataka o kraju zemaljskog života Bogorodice. Prema predanju i spisima, koji nemaju sveti karakter, smatra se da je majka božija do kraja života, živela u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

Prazniku prethodi dvonedeljni post, 28. avgusta posebno žene idu na pričest, jer se ovaj dan se smatra praznikom žena i majki.

U nekim krajevima smatraju da je u periodu između dve Gospojine, Velike i Male Gospojine (21. septembra), najbolje brati lekovito bilje kojim se leče se razne bolesti.

U čitavoj Srbiji se održavaju vašari i narodni sabori, sa najdužom tradicijom je okupljanje  u Beogradu, kod ženskog manastira u Rakovici.

Veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve slavi Veliku Gospojinu kao svoju slavu.

Uspenje Presvete Bogorodice u Karanu u znaku jubileja

Povodom praznika Velike Gospojine ispred Bele crkve u Karanu, koji organizuje udruženje građana Župa Lužnica, ove godine posvećeno je slikaru Mihailu Milovanoviću.  

Naime, ove godine se navršava 140 godina od rođenja prvog akademskog slikara iz Užica Mihaila Milovanovića rođenog u selu Gostinica, koji je dobar deo svog života, nakon povratka sa školovanja u inostranstvu proveo u selu Tuk u Karanu gde još opstaje kuća koju je sagradio.

Program, koji je osmislila i režirala Valentina Zlatanović Marković, biće izveden večeras, 28. avgusta, na Veliku Gospojinu, ispred Bele crkve u Karanu, počinje nakon Večernje službe u 19 časova.

O liku i delu Mihaila Milovanovića govoriće istoričari umetnosti Narodnog muzeja Užice, Katarina Dogandžić Mićunović i Gordana Lazić.

Program se realizuje u saradnji sa Crkvenom opštinom Karan i Narodnim muzejom Užice.

Podsećamo, da je u Beloj karanskoj crkvi prošle godine obeležen vredan jubilej, sećanje na stogodišnjicu proboja SOLUNSKOG FRONTA, više na linku „Užicemedia“.

- Advertisement -