Evropska unija u potpunosti finansira troškove letova kao deo paketa od 15 miliona evra pomoći u hitnim situacijama kako bi se Srbiji pomoglo u borbi protiv KOVID-19. Oprema je kupljena od strane Srbije.

Ovi letovi, koje je organizovao UN Program za razvoj (UNDP), omogućavaju najbržu moguću dostavu opreme i materijala, jer je korišćenjem velikog kargo aviona maksimalno iskorišćen prostor, ušteđeni sudragoceno vreme i troškovi.

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović i Ministarstvo za evropske integracije svakodnevno i intenzivno rade sa Evropskom unijom i bilateralnim partnerima.

“Izazovi su isti, saradnja i efikasna solidarnost jedini su način da se borimo protiv pandemije. Zahvaljujem Delegaciji EU u Srbiji i ambasadoru Semu Fabriciju na pomoći u akciji na moju molbu za dodatnim finansiranjem letova za dopremanje medicinske opreme. Nastavljamo da radimo!”- izjavila je Joksimović.

„Čitav svet bori se protiv KOVID-19 i ovo su teška vremena koja zahtevaju veliku solidarnost. Sa Srbijom svakodnevno sarađujemo na zaštiti zdravlja njenih građana i pružanju podrške. Sadanašnja dva, imamo ukupno četiri teretna aviona dosada čije transportne troškove finansira EU, a koji donose važan medicinski materijal za pomoć Srbiji u borbi protiv KOVID-19. Očekuje se da će još teretnih aviona doći u narednih nekoliko dana.

Ova podrška deo je 93 miliona evra finansijskog paketa za Srbiju, koji je komesar Varheji najavio prošle nedelje“, kaže šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Još jedan let koji finansira EU sa medicinskim materijalom koji je Srbija obezbedila očekuje se da sleti sutra.

Evropska unija je partner Srbije, najveći investitor, trgovinski partner i donator. Od početka pregovora o pristupanju Srbije 2014. godine, EU je donirala Srbiji gotovo dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku modernizaciji zemlje.

Samo u zdravstveni sektor, EU je u protekle dve decenije Srbiji odobrila kroz bespovratnu pomoć i kredite 450 miliona evra kako bi sistem postao moderniji i otporniji, – navodi se u zajedničkom saopštenju za štampu Ministarstva za evropske integracije Srbije i Delegacije EU u Srbiji.

Detaljnije informacije o koronavirusu u tekstu Užicemedia.

- Advertisement -