Od nedelje toplije najavljuju prognostičari, uz temeprature preko 30 stepeni. Sredinom naredne sedmice vazduh sa severa Afrike podići će temperaturu u Srbiji i iznad 35. podeljka.

U većem delu današnjeg dana, subota, pretežno sunčano, samo još na jugu i jugoistoku Srbije promenljivo oblačno, ponegde s kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom. Najviša dnevna temepratura od 25 do 29 stepeni.

Drugog dana vikenda, u nedelju, sunčano i toplije. Najviša dnevna temepratura do 31 stepen.    

U ponedeljak u većem delu pretežno sunčano i toplo. Uveče i u toku noći na severu Srbije umereno naoblačenje. Vetar slab do umeren, u skretanju na jugozapadni, a uveče u Vojvodini i na severozapadni. Najviša dnevan temepratura od 30 do 33 stepena.

Narednog dana, u utorak, na severu Srbije pretežno sunčano, a u brdsko-planinskim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti retka pojava pljuska i grmljavine. Najviša dnevna temepratura od 30 do 34 stepeni. 

Zlatiborsko selo Šljivovica (Foto: M. Stanić)

Od nedelje toplije, kažu meteorolozi, a od sredine naredne sedmice, vazduh sa severa Afrike podići će temperaturu u Srbiji i iznad 35. podeljka.

Dugoročna prognoza za leto

Uz manja temperaturna kolebanja, do kraja juna biće pretežno sunčano i bez padavina, kažu meteorolozi RHMZ.

Kada su naredna dva meseca u pitanju jul i avgust očekuje nas dosta sunčanih dana, uz visoke dnevne temperatura. Tokom jula, srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 32.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 32.4ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, podaci su RHMZ.

Priroda Zlatibora (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom maja i juna možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom juna možete pogledati OVDE.

- Advertisement -