Nagrada „Ekoopština“ je predstavnicima Užica i Čajetine uručena u Ambasadi Francuske u Beogradu, gde je priređena svečana dodela povodom prvog konkursa za održive gradove „Ekoopština”, platforme za razmenu između lokalnih samouprava, preduzeća i ustanova u borbi protiv klimatskih promena.

U ambasadi Francuske nagrade je uručio Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, zameniku gradonačelnika Užica Dragoljubu Stojadinoviću, a svečanosti je prisustvovala i Nada Jovičić, gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, saopšteno na gradskom sajtu.

Konkurs  je bio raspisan u četiri kategorije: održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada i pametni gradovi. „Ekoopština“ je francusko-srpska platformu za saradnju u oblasti održivih gradova kroz identifikaciju dobrih praksi razvijenih na lokalnom nivou u obe zemlje.

Nagrada „Ekoopština“ Čajetini

Pored Užica nagrada u kategoriji „održivo upravljanje otpadom“ pripala je i Opštini Čajetina.

Interesovanje učesnika i partnera, kako francuskih tako i srpskih, za ovo prvo izdanje projekta, bilo je veliko; na konkurs je stiglo 60 prijava iz 35 opština i gradova za četiri navedene kategorije.

Osim toga srpske škole su predstavile 35 projekata za kategoriju „Zelena škola“, među kojima je bilo i 15 projekata iz škola u kojima se uči francuski jezik.

Ceremoniji dodele prisustvovali su predstavnici nagrađenih gradova i opština Užice, Niš, Kragujevac, Novi Sad, Leskovac, Bačka Palanka, Čajetina, direktori škola iz Vranja i Mionice, kao i predstavnici Evropske delegacije i UNDP.

Nagrada za osam lokalanih samouprava

Nagrađeno je ukupno osam lokalnih samouprava, čiji će predstavnici biti pozvani na studijska putovanja u Francusku. „Ekoopština“ je francusko-srpska platformu za saradnju u oblasti održivih gradova kroz identifikaciju dobrih praksi razvijenih na lokalnom nivou u obe zemlje.

Inicijativu „Ekoopština“ podržali su Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete pogledati na Užicemedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom oktobra možete pogledati OVDE

- Advertisement -