Užički „Libergraf“ nabavio prečišćivače za vrtiće, u prvoj nedelji trajanja akcije prikupljena sredstva za 20, akcija se nastavlja. Plan je da se prečišćivači nabave i za osnovne škole i zdravstvene ustanove.

Građanska čitaonica „Libergraf“ je sredinom januara pokrenula akciju prikupljanja sredstava za nabavku 88 prečišćivača vazduha za Predškolsku ustanovu Užice. Nakon prve nedelje trajanja akcije prikupljena su sredstva za nabavku 20 uređaja koji će biti uručeni vrtićima u petak, 27. januara. Prvih šest aparat biće uručeni vrtiću „Poletarac“, u 08:00 časova, a potom će aparati biti uručeni i vrtićima „Bambi“, „Neven“ i „Zeka“.


„Akcija prikupljanja sredstava se nastavlja, pa će u narednim danima i ostalim vrtićima biti uručeni aparati, sve u skladu sa dinamikom priliva sredstava od strane donatora“, – navodi u saopštenju Građanska čitaonica „Libergraf“.


Inače, da podsetimo, Građanska čitaonica „Libergraf“ je krajem protekle godine uputila zahtev gradonačelnici Užica, dr. Jeleni Raković Radivojević u kome su zatražili da lokalna samouprava preduzme hitne mere kako bi se zaštitilo zdravlje građana, a posebno dece, mladih i trudnica.

U tom saopštenju užički „Libergraf“ navodi da je koncentracija zagađujućih materija u vazduhu nekada i po 10 puta veća od maksimalno dozvoljenih.

„Predložili smo dve konkretne aktivnosti čijom realizacijom bi se u kratkom roku moglo doprineti zaštiti zdravlja najosteljivijih grupa stanovništva. Nakon više od dve nedelje nismo primili nikakav odgovor od gradonačelnice, a svedoci smo da nijedna mera po ovom pitanju od strane lokalne samouprave nije preduzeta!

Zbog svega navedenog Građanska čitaonica “Libergraf” je donela odluku da pokrene akciju prikupljanja sredstava za kupovinu prečišćivača vazduha koje ćemo donirati svim vrtićima na teritoriji grada Užica.

Jedan prečišćivač je već obezbeđen od strane Pokreta “Kreni-Promeni” i komanije “Zepter” i poklonjen je vrtiću „Bambi“, a cilj nam je da opremimo sve učionice i tako doprinesemo da naši najmlađi sugrađani bar u zatvorenom prostoru udišu zdrav i čist vazduh“.

Recimo da po podacima Predškolske ustanove Užice, u gradu postoji 11 vrtića i 89 učionica. Kako bi se realizovao zacrtani cilj potrebno je kupiti još 88 prečišćivača, odnosno obezbediti oko dva miliona dinara za kupovinu, navode iz „Libergrafa“ pa ukoliko ova akcija prođe uspešno, planiraju da prečišćivačima opreme i učionice u osnovnim i srednjim školama, a potom i ambulante u zdravstvenim ustanovama u gradu.

Ovim putem pozivamo sve kompanije, preduzetnike i građane da uzmu učešće u akciji, doniranjem novčanih sredstava ili kupovinom prečišćivača koji će koristiti našim najmlađim sugrađanima. Svi zainteresovani sugrađani i kompanije se o mogućnostima za uključivanje u ovu akciju mogu informisati na sledeće brojeve telefona: Jovanka 062 286 690; Bojana 061 2161727; Vladan 060 085 72 35″, – navodi užički „Libergraf“.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -