Od momenta kada su se u javnosti pojavile fotografije spomenika srpskim žrtvama stradalim za vreme Prvog svetskog rata, slavnom bataljonu 1300 kaplara, na koji su najverovatnije mladi ljudi tokom noći okačili kante za smeće, metlu, sok, ne prestaju na društvenim mrežama pogrdni komentari i osude onih koji su to uradili.

Kao i mnogo puta ranije, počionioci su nepoznati, mada bi u tom delu gde su škole, crkva i banka trebalo da ima kamera.

Spomenik slavnom bataljonu 1300 kaplara ovih dana (Foto: FB/printscreen)

Spomenik kod Užičke gimnazije je otkriven u maju 2019. godine izginulim mladićima – borcima čuvenog bataljona1300 kaplara. Uz zvuke himne, spomenik su otkrili učenici Užičke gimnazije.

Bronzanu skulpturu, koja predstavlja srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata sa puškom o desnom ramenu i knjigama u levoj ruci gradu je poklonilo Društvo srpskih domaćina.

Autorka skulpture je Nataša Tanović Marković, akademska vajarka i profesorka u Umetničkoj školi u Užicu.

Spomenik bi trebalo da nas podseća na hrabrih 1 300 kaplara, kako ih istorija pamti, najmlađih učesnika Velikog rata. U slavnom bataljonu bilo je i 17 Užičana, od kojih su neki preživeli golgotu, kao što su akademik Miladin Pećinar, inženjer Milan Janjušević, učitelj Miodrag Vergović. U serijalu Heroji velikog rata niz tekstova o učesnicima iz užičkog kraja.

Ali nažalost ima i onih koji iz obesti, nevaspitanja i neznanja učine to što se dogodilo sa spomenikom ispred Užičke gimnazije. Mnogi Užičani su se ovih dana pitali ko su oni kojima smeta spomenik? Za svaku osudu!

- Advertisement -