Protest i blokada saobraćajnice u Užicu na dva mesta, kod stadiona i na Ložioničkom mostu. Protesti pored Beograda, održani u drugim gradovima Srbije, ali i u manjim mestima u užičkom kraju. Nakon protesta počele da stižu prekršajen prijave.

08. decembar

Prekršajne prijave učesnicima blokade saobraćaja

Učesnicima protesta od prošle subote, koji su blokirali saobraćaj u Užicu, zahtevajući da se povuče Zakon o referendumu i Zakon o eksproprijaciji, počele su da stižu prekršajne prijave. 

Građanska čitaonica „Libergraf“ navodi da „građani ne smeju biti predmet bilo kog drugog oblika zloupotrebe upravnih i sudskih ovlašćenja, niti predmet kriminalizacije, proizvoljnog hapšenja i pritvaranja, kao ni drugih sankcija zbog delovanja vezanog za učešće na mirnim protestima“, a kako su najavili u saradnji sa drugim advokatiima i udruženjima obezbediće pravnu i finansijsku pomoć.

Osobe koje su primile prekrašajni nalog zbog učešća na blokadama mogu poslati fotografiju dokumenta (zajedno sa uplatnicom) na e-mail adresu libergraf1998@gmail.com sa napomenom da li želi da se pomenuti nalog plati ili želi da ga osporava pred Prekršajnim sudom”, navode u saopštenju iz Građanske čitaonice „Libergraf“.

U međuvremenu su organizatori doneli odluku o nastavku protesta u više gradova Srbije, u subotu, 11. decembra, od 14 časova. Među gradovima i opštinama u kojima je najavljen protest su Užice, Priboj i Nova Varoš.

04. decembar

Protest i blokada u Užicu

Svoje nezadovoljstvo Užičani su iskazali na blokadi saobraćajnice na dva mesta, kod stadiona i na Ložioničkom mostu, gde se okupilo preko hiljadu ljudi. Nezadovoljstvo je iskazano protiv ekološki štetnih projekata u Srbiji, protiv zagađenja vazduha, za povlačenje Zakona o eksproprijaciji i za izmene Zakona o referendumu.

Tokom gotovo dvosatne obustave saobraćaja nije bilo većih incidenata. Na početku protesta bilo je sitnijih provokacija i „čarki“ između učesnika blokade i vozača u koloni. Većina je strpljivo čekala, pojedinci su negodovali uz psovke. Neki od njih su uputili poziv policiji da interveniše.

Učesnici blokade propuštali su kola hitne pomoći.

Ovaj vid protesta podržale su užičke opozicione partije, ekološki pokreti, inicijative, a među okupljenim građanima u Užicu bio je veliki broj mladih ljudi, ali i onih koji su bili učesnici ranijih protesta.

Protesti i blokade održani su u Beogradu, velikom broju gradova Srbije, u užičkom kraju, na Zlatiboru, Bistici…

3. decembar

Protest i blokada saobraćaja

Protest i blokada najavaljeni za sutra, subota, 4. decembar, u 14 časova, na magistralnom putu Beograd – Zlatibor kod stadiona i Ložioničkog mosta pod nazivom „Užice ustaje protiv izdaje“.

Protestna okupljanja su najavljivana ovih dana na društvenim mrežama, ekološki pokreti, inicijative, opozicione partije su podržale ovaj vid portesta.

Protest i blokada se najavljuju iz različitih pobuda, protiv ekološki štetnih projekata u Srbiji, protiv zagađenja vazduha, za povlačenje zakona o eksproprijaciji i za izmene zakona o referendumu.

Protest u gradu na Đetinji se organizuje pod nazivom „Užice ustaje protiv izdaje“, a osim blokade saobraćaja u Užicu najavljene su i u Požegi, Novoj Varoši i Prijepolju.

Magistralu od Užica prema Zlatiboru prošle subote je blokairala grupa građana, prekid je trajao sat vremena, nakon čega je saobraćaj uspostavljen.

Broj za prijavu blokade saobraćaja

Građani kojima zbog blokade puteva i saobraćaja bude ograničena sloboda kretanja ili dožive neki vid nasilјa usled blokade puteva, prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova mogu podneti pozivom na broj 0800104103.

Policija Užice (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da građani Srbije koji se suoče sa ovakvom vrstom problema mogu na jednostavan i brz način obavestiti policiju o kršenju zakona, počiniocima ili registracijama vozila koja se koriste za sprečavanje normalnog funkcionisanja saobraćaja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom podseća i napominje da blokada puteva i ometanje građana predstavlјa kršenje zakona i Ustavom zajemčenog prava slobode kretanja.

Kontakt email: prijaviblokadu@mup.gov.rs

NUNS izveštači tokom blokada da budu vidno obeleženi

„Imajući u vidu dešavanja na protestima koji se održavaju u poslednje vreme širom naše zemlje i situacije u kojima se novinari nalaze izveštavajući sa istih, pozivamo vas da ukoliko izveštavate sa protesta koji će se održavati tokom vikenda budete vidno obeleženi kao medijski radnici, da kod sebe imate press legitimacije i/ ili press prsluke. 

Ukoliko se nađete u nekoj neprijatnoj situaciji možete se obratiti za pomoć pravnicima udruženja“, – navode iz Sekretarijata NUNS-a, uz napomenu da oni koji nisu obezbedili prsluke mogu to uraditi u prostorijama udruženja.

NUNS osim pravne podrške pruža i psiho-socijalnu podršku.

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -