Ministar Momirović sa saradnicima posetio sevojnički kolektiv a većinski vlasnik „Valjaonice bakra Sevojno“ Desko Nikitović se nada da će rešiti nekoliko tekućih problema i realizovati planirane infrastrukturne projekte u ovom kolektivu.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović najavio je podršku države sevojničkoj fabrici, za koju je rekao da je od strateškog značaja za Srbiju, naglasivši da su tokom razgovora otvorili dosta tema kako bi ova fabrika nastavila da se razvija i širi proizvodnju.

– Nije nikakva tajna da rat na istoku Evrope, energetska kriza i drugi izazovi koji prate političku nestabilnost na globalnom nivou utiču na sve industrije, a da se ne lažemo bez industrije nema perspektive i ekonomskog rasta. Ostaje nam da zajedničkim snagama prevaziđemo i rešavamo probleme koji se pojavljuju, jer ova fabrika nije samo značajna samo za grad Užice i Zlatiborski okrug, ona je jedna od najznačajnijih u našoj državi.

Preko 85 odsto poizvoda je izvozno orijentisano, praktično ona snabdeva celu našu odbrambenu industriju i mi kao država moramo da damo podršku investitoru da nastavi da širi proizvodnju i nastavi da razvija ovu kompaniju, – rekao je ministar Momirović.

Većinski vlasnik „Valjaonice bakra Sevojno“ Desko Nikitović je izjavio da su razgovarali i o energetskoj efikasnosti koja je važna za svako preduzeće.

– Ni planiramo veliku solarnu elektranu koja će ovde biti izgrađena, razgovarali smo takođe o ceni struje i drugih enerenata, koji su bitni za poslovanje fabrike, kao i o nekim infrastrukturnim projektima koje smo ranije sa ministrom pokrenuli. Bilo je reči o rešavanju problema saobraćaja, uključenja sa magistrale, kao i o potencijalnom proširenju i unapređenju slobodne carinske zone,- rekao je Nikitović dodajući da se razgovaralo i o problemima u vezi sa izvozom i uvozom sekundarnih siovina.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević podsetila je da je reč o kompaniji po kojoj je Užice prepoznatljivo i u kojoj je prisutan trend razvoja proizvodnje i zapošljavanja mladih ljudi.

„Valjaonica bakra Sevojno“ je prošlu godinu završila uspešno i sa oko 120 novih zaposlenih, trenutno ima oko 1200 radnika. U ovoj godini se očekuju nova zapošljavanja i ulaganja u dalji razvoj proizvodnje.

- Advertisement -