Oxford University Press svake godine, za učenike koji nastavu engleskog jezika uče po njihovim udžbeničkim kompletima Project, organizuju nagradni konkurs, tzv. Project Competition, u okviru koga pobedničke ekipe i njihove škole budu nagrađene knjigama na engleskom jeziku.

Ideja ovog interesantnog konkursa je da učenici rade timski, i uz pomoć nastavnika izrade postere, bilo digitalne ili u crtanoj formi, na razne zanimljive zadate teme.

Učenici OŠ „Dušan Jerković“iz Užica već nekoliko puta su uzimali učešće i radili postere na teme „Budućnost“ i „Heroji, mitovi i legende“. Ove 2020. godine učenici 5-2 učestvovali su sa sa svojom nastavnicom engleskog jezika Marinom Jevtić.

Učestvovale su dve ekipe iz odeljenja i pravljena su dva postera, a tema je bila „Vremenska kapsula“ (Time capsule). Slikovito su prikazali kakav je život u 2020. godini i šta je to što je za njih, u naše doba, aktuelno.

Učenici su na časovima dodatne nastave imali uvid u vremenske kapsule od pre deset godina, pa su shvatili da su se neke stvari promenile u odnosu na prošlost. Zaključili su da je moderna tehnologija uticala na mnogo segmenata života, kao i da je reciklaža sada veoma važna za očuvanje prirode.

S druge strane, uvideli su i da su neke prave vrednosti trajne, poput porodice, ljubavi, zdravlja i knjiga, i da su one večito važne. Iako naše dve ekipe iz 5-2 nisu pobedile, učenici su bili zadovoljni, jer su svi učesnici dobili zahvalnice za svoje učešće na ,,putovanju kroz vreme”.

Ovaj, možemo slobodno reći, vremeplov, obojio je časove engleskog jezika, a učenici uvek pokažu veliko interesovanje za ovakav vid vannastavnih aktivnosti.

Kao i prethodnih godina, školski bibliotekari pomagali su im u pripremi zadate teme. Školska biblioteka nije samo prostor za učenje, prostor za druženje sa knjigom, već je to i prostor za za istraživanje različitih izvora znanja, ali i prostor za druženje sa drugovima.

U našoj školi prostrani hodnik ispred školske biblioteke, prepoznatljiv je izložbeni prostor koji uvek nudi nešto novo, značajno mesto koje prikazuje ukrštanja ideja učenika, nastavnika i bibliotekara.

Tekst i foto: Mirjana R. Pejović i Marina Jevtić

O ranijim vannastavnim aktivnostima učenika OŠ „Dušan Jerković“ pogledajte OVDE.

- Advertisement -