Dečja nedelja i Dan starih – na izuzetno lep način povezali su školski bibliotekari, učenici i nastavnici u školi „Dušan Jerković. Druženje koje će se pamtiti, a o tome nam pišu naši sradnici iz ove škole.

Zajednički u goste su pozvali bake i deke učenika, kako bi se učenici upoznali sa načinom života, školovanjem  i detinjstvom gostiju. Bake i deke su zamoljeni da pročitaju odlomke iz svojih omiljenih knjiga, lektire ili pesama, kako bi se učenici dodatno motivisali za čitanje.

Školski bibliotekari Osnovne škola „Dušan Jerković“ iz Užica, u dogovoru sa učiteljima II razreda, pozvali su u goste bake i deke učenika, kako bi se učenici upoznali sa načinom života, školovanjem  i detinjstvom gostiju. Bake i deke su zamoljeni da pročitaju odlomke iz svojih omiljenih knjiga, lektire ili pesama, kako bi se učenici dodatno motivisali za čitanje.

Dečja nedelja, Dan starih – Susret pun emocija

Bio je to susret pun emocija, posebno za starije, koji su se našli u školskim klupama prvi put posle dugo, dugo godina. Bake i deke su pozajmile knjige u školskoj biblioteci ili su doneli svoje i čitali su izabrana dela mladima.

Uglavnom su spremili klasike, najpoznatije pesnike za decu, zvonili su stihovi Dobrice Erića, Desanke Maksimović, a odlomci iz omiljenih bajki pažljivo su se slušali. Na pojedinim licima se prepoznavalo uzbuđenje, a na drugima seta.

Zatim su stariji upoznali učenike sa svojim školskim dobom, obavezama i detinjstvom uopšte. Bilo je i šale, a od starijih su se čule interesantne priče iz njihovih dugih života.

Gradska deca su širom otvorenih očiju slušala kako se odrastalo pre pedesetak godina, kako se igralo i išlo u školu. Pešačenje, učenje, slušanje odraslih, porodične obaveze, običaji izazvali su njihovo čuđenje i divljenje.

Učenici su se uključivali u razgovor, postavljali pitanja, čitali, a takođe pevali i recitovali gostima.

Informalno obrazovanje se odnosi na proces doživotnog učenja, uči se u svom okruženju i iz svakodnevnog iskustva, od porodice i komšija, na pijaci, u biblioteci, na umetničkim izložbama, na poslu, u školi i kroz igru, čitanje i sportske aktivnosti. To je prirodnije i spontanije, što znači da informacije koje naučimo kroz ovaj oblik obrazovanja potiču iz učenja iz iskustva.

Baš smo se lepo družili! Kada se mladi ukrste sa starijima, onda to bude od koristi svima. Svi zajedno smo zaključili da su ovakvi susreti značajni i dragoceni za informalno sticanje znanja, za učenje iz svakodnevnog života koje formira stavove i vrednosti. Sigurni smo da ćemo se opet videti, zajedno čitati i družiti se.

Jedan od načina da pridobijemo aktivne korisnike školske biblioteke prvenstveno s ciljem razvijanja čitalačkih navika, učenike koji bi čitali radi samostalnog istraživanja i celoživotnog učenja, radi zadovoljstva i zabave, jeste podsticanje učenika na čitanje i korišćenje fondova biblioteke na različite načine ,tako su Dečja nedelja i Dan starih u školi obeleženi na izuzetno lep način.

Autorke: Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković

Inače, učenici, školski bibliotekari i nastavnici OŠ „Dušan Jerković“ su aktivni i na drugim poljima, recimo, da na različite načine, već čitavu deceniju, podstiču svoje učenike da prigrle učenje jezika u školi i izvan nje, da slave kulturnu i jezičku raznolikost.

Kažu, „učenjem stranih jezika širimo vidike, upoznajemo druge kulture i otkrivamo nove teritorije. Stara je mudrost da „koliko jezika govoriš, toliko vrediš”. Sa napretkom tehnologije granice između zemalja lagano blede, pa danas vrlo lako možemo stupiti u komunikaciju sa ljudima iz inostranstva i zaviriti u njihovu kulturu“…

Više fotografija sa ovog interesantnog druženja na Instagramu i FB stranici UžiceMedia

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -