Miljan Paunović, novinar iz Beograda, kaže da je današnja medijska sena u Srbiji podeljena, da je malo medija koji se bave novinarstvom, da je više onih koji se bave propagandom, za serijal „Znanjem do istine bez senzacije“ u kome govore kolege iz užičkog kraja, ali i drugih sredina Srbije.

– Medijska scena u Srbiji je podeljena, na one medije koji se bave novinarstvom, jako ih je malo, i na one druge medije koji se bave raznim vrstama propagande. Kolege novinari znaju o čemu govorim, te svako ko se istinski bavi ovim poslom je u nekoj vrsti problema.

UM  Lokalni mediji, koliko su važni?

Miljan Paunović:  – Lokalni mediji su od izuzetnog značaja, jer oni pravi ukazuju na probleme građana u mestima gde žive. Ipak, oni su nekako u drugom planu, jer imaju problem sa finansiranjem, posebno ako su objektivni, i bave se novinarstvom u pravom smislu te reči.

UM  Kakva je situacija u tvojoj sredini?

Miljan Paunović:  – S obzirom da živim i radim u Beogadu, koji je na neki način i medijski centar Srbije, moj odgovor na ovo pitanje je u korelaciji sa Vašim prvim pitanjem. Medije pratim isključivo onoliko koliko su mi potrebni za posao, a informacije proveravam iz više izvora.

Radim u mediju koji se bavi ekonomskim temama, a pritom i vodim mali portal koji se bavi kulturno-društvenim temama.

Proteklih godina sam posebno obazriv kada pročitam bilo koju novu vest, jer i sami vidite da na primer uticajni mediji objave da je neko preminuo, a onda se taj čovek javi i kaže da nije. Mislim da sam ovim sve rekao.

UM   Neka istraživanja tvrde da pismenost u lokalnim medijima nije na zavidnom nivou, da je kadrovska struktura poražavajuća, koji su po tebi uzroci, i posledice?

Miljan Paunović:  – To je posledica vremena u kome živimo. Kada sam pre 20-ak godina počeo da se bavim novinarstvom, trebalo je da prođe dosta vremena da urednik objavi moj tekst, prvo je zanat morao da se nauči, njegove osnove.

Zatim obrazovanje, čitanje, slušanje starijih iskusnih kolega. Imao sam sreće da radim sa najboljima kada sam došao u Beograd. Da pratim, upijam znanje.

Danas može svako da napravi portal, da dobije sredstva  i da piše onako kako mu se kaže. Pismenost je devastirana u Srbiji, ne samo u medijima.

Obrazovanje je takođe posrnulo. S obzirom na sve to, ne treba da čudi što je pismenost u medijima, a i sama medijska pismenost na prilično niskom niovu.

UM   Da li je loša kadrovska struktura oduzela medijma edukativnu funkciju?

Miljan Paunović:  – Naravno da je oduzela, ne samo medijima.

UM   Koliko medijska (ne)pismenost utiče na pojavu senzacionalizma u lokalnim medijima, koliko uopšte u lokalnim medjima ima senzacionalističkog i govora mržnje?

Miljan Paunović:  – Na to ne utiče samo medijska (ne)pismenost već i namera onog ko je vlasnik medija da proizvodi senzacionalizme. Na taj način odvraća javnost od pravih problema. Proteklih godina to se intenzivno radi. Svaka senzacija je smišljenja, i nevažno koliko može da boli.

Govora mržnje ima svuda, ne zaobilazi ni medije, ali o tome se malo govori. Znate, postoji Kodeks novinara Srbije, a igleda da pojedini uticajni mediji za njega nisu ni čuli.

UM  Kakav je tvoj stav po pitanju finansiranja medija, koliko to utiče na profesionalnost novinara i medija?

Miljan Paunović:  – Način finansiranja medija je velika tema. Bez obzira ko ih finansira, treba da bude svestan novinarske slobode. Danas je sve postalo novac, a novinare to može i da nervira, jer nije sve u parama. Nešto je i u kreativnosti, slobodi govora, mišljenja, stava.

UM   Smatraš li da ima nade za medije?

Miljan Paunović:  – Naravno da ima! Ne bih radio u njima da nema. Dobro se zna šta su danas mediji i ko su novinari, a ko samo koristi te nazive. Jedan sam od onih koji veruje da će doći sve na svoje mesto.

UM  Kako bi po tebi trebalo da izgleda jedan dobar portal?

Miljan Paunović:  – Dobar portal, za početak, treba da ima novinare, da prenosi informacije iz proverenih izvora, da u tekstu ima “dve strane” – sagovornike, da teži kvalitetu, a ne kvantitetu.

Miljan Paunović, novinar (Foto: Privatna arhiva)

Miljan Paunović je rođen u Zaječaru (1977), a živi i radi u Beogradu. Novinarstvom se bavi od 2001. godine, iako je po obrazovanju politikolog. Pisao je za razne portale i novine, od kojih je najznačajniji nedeljnik NIN.

Osnivač je i glavni urednik nezavisnog portala Media Start Info. Trenutno je zaposlen na portalu Biznis.rs.

Član je Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Autor je dva romana: „Soba tajni“ (2017), „Tuneli prošlosti“ (2021)

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Pozivamo vas da učestvujete u našoj anketi, kako bi videli šta očekujete od medija i koje teme vas interesuju.

- Advertisement -