– Srbija je jedina zemlja regiona koja beleži silazni trend na polju demokratije. U Srbiji “politički i ekonomski uticaji stvaraju rasrostranjenu autocenzuru.”  Zato i “selektivne medijske subvencije i reklamiranje” i  “ograničen napredak” u smanjivanju disproporcije između obaveza Srbije na planu ljudskih prava i njene prakse na tom području”. Zato je “Srbija je zemlja u kojoj je nebezbedno biti novinar” i u kojoj “novinari rade u neprijateljskom okruženju! – rekao je Slaviša Lekić.

– Prethodnih nekoliko rečenica nisu moje misli, već mišljenja, ocene i zaključci Reportera bez granica, Amnesti internešnela (Amnesty International), Evropske komisije i Hjuman rajts voča (Human Right Watch) – kazao je Lekić u Medija centru u Beogradu.

On je istakao da su u prvog godini od kada je Srpska napredna stranka na vlasti zabeležena 23 napada, pretnje ili pritisaka na novinare, u drugoj 36, u trećoj 58 u četvrtoj 69, petu su obeležila 92, a u prva tri meseca ove godine 30-ak ataka na ljude iz medija.

Dobra vest ako se to može nazvati dobrim, jeste da se smanjuje broj fizičkih napada, a raste broj pritisaka – izjavio je.

Lekić je dodao da su podaci koje je izneo iz NUNS-ove baze podataka, koju udruženje vodi već 10 godina, i da to verovatno nije ukupan broj napada, jer se “ljudi plaše da prijavljuju sve pretnje i ucene“.
Lekić je naveo da je nakon prošlogodišjeg zatvaranja Vranjskih formirana Grupa za slobodu medija, koja je premijerki Ani Brnabić uputila 13 zahteva u vezi sa zaštitom novinara.

– Grupa za slobodu medija ocenila je da odgovori premijerke Brnabić na te zahteve pokazuju da ona odbija da sagleda suštinu problema i da ne uvidja ugrožavanje medijskih sloboda – ocenio je Lekić.

On je podsetio da su, nakon što je pet udruženja i asocijacija izašlo i radne grupe za izradu Medijske stategije, oni počeli rad na izradi alternativne medijske strategije.

Lekić je kazao da je nedavno poništen nacrt strategije koji je radilo Ministarstvo, a da je u medjuvremenu završen rad na izradi alternativne medijske strategije.

– Taj dokument je usaglašen i sredjen i on će se u opticaju naći pod nazivom: Prilozi za izradu strategije razvoja sistema javnog informisanja do 2023. godine – dodao je on.

U izveštaju NUNS se navodi i da su medijski zakoni dobrim delom uskladjeni sa evropskim standardima, ali da se ne poštuju u praksi, tako da medijsko tržište ne funkcioniše, a “mediji su neposredno podredjeni volji i (ne)milosti vlasti, političkih i ekonomskih centara moći“. Navodi se da se većina medija ne bavi nadzornom funkcijom vlasti, već služi kao propaganda mašina vladajuće nomenklature.

– Vlasnici medija svesno žrtvuju svoje informativne kadrovske i operativne resurse zarad ličnog finansijskog interesa i drugih privilegija. Nosioci vlasti na svim nivoima svojim postupcima svakodnevno pokazuju da medije vide, razumeju i koriste samo kao sredstva propagande i političkih manipulacije – navodi se u izveštaju.

Navodi se da u takvim okolnostima “gotovo da postaje iluzorno insistirati na prioritetnim ciljevima NUNS kao što su slobodno novinarstvo, medijski pluralizam, autonomija profesije, nezavisnost novinara“.

Dodaje se i da je ugrožena svaka kritička misao o davno započetim demokratskim procesima u Srbiji.

“Politički pritisci direktno se obračunavaju sa ionako retkim kritičkim sadržajima u medijima, vode se javne kampanje i hajke protiv političkih neistomišljenika, čak i protiv retkih nezavisnih državnih institucija koje ne rade po diktatima i volji vlasti“, navodi se u izveštaju.

Na Izbornoj skupštini NUNS-a, nakon isteka privremenog jednoipogodišnjeg mandata, Slaviša Lekić izabran je za predsednika NUNS-a u punom mandatu za naredne četiri godine. Izabrani su i članovi novog Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti Nezavisnog udruženja novinara Srbije, takođe na mandat od četiri godine.

Za članove Izvršnog odbora izabrani su: Željko Bodrožić, Tamara Skrozza, Biljana Stepanović, Jelka Jovanović, Slobodan Arežina, Tatjana Jakobi, Vojislav Stevanović, Marina Fratucan, Nedžat Behljulji i Anđela Milivojević.

Članovi novog sastava Nadzornog odbora NUNS-a su: Duško Medić, Vukašin Obradović, Vuk Cvijić, Ljubomir  Đorđević i Mihajlo Kovač.

Novi članovi Suda časti NUNS-a su:  Vlado Mareš, Danica Vučenić, Draga Božinović, Momčilo Pantelić i Safeta Biševac.

- Advertisement -