NUNS Pozivamo članove da se pridržavaju Kodeksa novinara Srbije

Nezavisno udruženje novinara Srbije uputilo poziv članstvu, drugim novinarima i medijskim profesionalcima da pri izveštavanju ne podležu glasinama i neproverenim informacijama. Dok traju vanredne mere komunikacija sa članstvom obavljaće se putem telefona i interneta.

151

Nezavisno udruženje novinara Srbije prilagodilo je rad u uslovima vanrednog stanja i opasnosti od širenja koronavirusa, za sada će kancelarija u Domu novinara biti zatvorena, Sekretarijat će po potrebi dolaziti u kancelariju NUNS-a, a rad će se usklađivati sa daljim preporukama Vlade Republike Srbije. Komunikacija sa članstvom obavljaće se putem telefona i interneta.

U danima i nedeljama pred nama građanima su preko potrebne pravovremene i tačne informacije i zato pozivamo članove NUNS-a da se striktno pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i da, kao što su činili i u ranijim vanrednim okolnostima, pokažu najviši stepen profesionalizma i odgovornosti za javnu reč.

Takođe, pozivamo članove i sve druge novinare i medijske profesionalce da pri izveštavanju budu maksimalno skoncentrisani i ne podležu glasinama i neproverenim informacijama, da izjave uzimaju od nadležnih stručnjaka, da štite privatnost zaraženih i posebno vode računa o izražavanju, jer nekad i samo jedna pogrešna reč može da izazove nemir i paniku.

Naglašavamo i da zadatak novinara tokom vanrednog stanja zbog epidemije nije samo da informišu, već i da edukuju stanovništvo o svim aspektima bolesti i merama zaštite.

Veoma je važno i da svi novinari koji izveštavaju sa rizičnih lokacija zaštite sebe i sve oko sebe u skladu sa preporukama Komiteta za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists), Svetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja.

Pozivamo vlasnike i urednike medija da se striktno drže svih zvaničnih uredbi i preporuka i vode računa o bezbednosti zaposlenih u njihovim redakcijama.

Napominjemo i da uvođenjem vanrednog stanja zbog sprečavanja epidemije država ne bi smela da uvodi cenzuru niti da ograničava pravo na slobodu govora, ali bi trebalo da posebno bude senzibilna na plasiranje neistina, govora mržnje i partijske propagande, čemu su prethodnih godina bili vični štampani i elektronski tabloidi, a sve u cilju tačnih i proverenih informacija za dobrobit građana.  

Poštovane koleginice i kolege,

U celosti vam prenosimo obaveštenje Vlade Republike Srbije o proceduri za regulisanje rada koja će važiti za ceo period trajanja ograničenja kretanja.

Zbog novouvedene mereu cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19 – zabrane kretanja koja važi za sve građane u vremenu od 20 časova do 5 časova, a kako bi se obezbedilo nesmetano kretanje i rad akreditovanih medijskih radnika, OBAVEŠTAVAMO VAS O PROCEDURI ZA REGULISANjE RADA KOJA ĆE VAŽITI ZA CEO PERIOD TRAJANjA OGRANIČENOG KRETANjA:

Molimo sve redakcije da dostave spisak zaposlenih koji su određeni za rad u periodu od 20 časova do 5 časova.

Spisak je potrebno dostaviti na memorandumu medijske kuće sa sledećim podacima: ime i prezime, jedinstveni matični broj i funkciju zaposlenog.

MOLIMO VAS DA SPISAK DOSTAVITE DANAS DO 15 ČASOVA na mejl press@gov.rs

Takođe, molimo da dostavite i ime i prezime i telefon jednog odgovornog lica za kontakt na svakom dopisu.

Molimo sve redakcije da prijave što manji broj zaposlenih ODNOSNO SAMO ONE ZAPOSLENE KOJI SU NEOPHODNI DA RADE U PERIODU OD 20 DO 5 ČASOVA.

Akreditovani radnici ne smeju imati više od 65 godina.

Molimo takođe kolege iz štampanih medija, da dostave odvojene spiskove, jedan za lica zaposlena pri redakcijama, a drugi za zaposlena lica pri štamparijama.

Sekretarijat NUNS – a vam stoji na raspolaganju ukoliko budete imali problema tokom akreditacije.

Sekretarijat NUNS-a biće do daljnjeg dostupan svim članovima putem telefona i onlajna.

Za pitanja članstva:

Miona Milošević – miona.milosevic@nuns.rs

064/310-28-63 , svakog radnog dana od 10-16h

Dunja Obradović – dunja.obradovic@nuns.rs

062/8474-404, svakog radnog dana od 10-16h

Željko Bodrožić – predsednik@nuns.rs

066/8822-002

Za pravna pitanja:

Rade Đurić –  rade.djuric@nuns.rs

066/8822 006 svakog radnog dana od 10-16h

Za profesionalna pitanja:

Željko Bodrožić – predsednik@nuns.rs

066/8822-002

Tamara Filipović – tamara.filipovic@nuns.rs

066/8822 009 svakog radnog dana od 10-16h

Za finansijsko administrativna pitanja:

Marko Lazić – marko.lazic@nuns.rs

066/8822 005 svakog radnog dana od 10-16h

Preporuke za novinare:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine objavilo je “Vodič za novinare o temama o javnom zdravlju”:   http://www.ndnv.org/wp-content/uploads/2020/03/Vodic-za-novinare-o-temama-o-javnom-zdravlju.pdf

Centar za istraživačko novinarstvo Srbjije (CINS) objavio je Savete Globalne mreže istraživačkih novinara za reportere koji izveštavaju o koroni: https://www.cins.rs/saveti-globalne-mreze-istrazivackih-novinara-reporterima-koji-izvestavaju-o-koroni/

Sekretarijat NUNS -a

- Advertisement -