Međunarodni dan žena 8. mart – ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta.

Želele su da se uvede dan sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Iz istorijata

Prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji dogodile su se 8. marta 1857. u Njujorku. Policija ih je rasterala, ali su žene dva meseca kasnije osnovale sindikat i zahvaljujući njihovom radu, protesti 8. marta postali su tradicija.

Prvo obeležavanje praznika bilo je 8. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj. U tradicionalno patrijarhalnoj Srbiji, dan borbe žena za jednakost prvo su prihvatili komunisti i socijaldemokrate.

Prva proslava u našoj zemlji održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine. Međunarodni dan žena uskoro je počeo da se povezuje da socijalističkim zemljama. Nakon Oktobarske revolucije, zahvaljujući feminstkinji Aleksandri Kolontai Osmi mart je postao državni praznik u SSSR-u koji se koristio kao dan obeležavanja „herojstva radnica“.

Tu praksu prihvatile su i ostale socijalističke države, pa je i u Jugoslaviji ovo bio veliki praznik.

Države na Zapadu zbog toga su dugo Dan žena izbegavale njegovo prihvatanje. Feministkinje su ponovo počele da ga slave šezdesetih godina, a Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

Od tog vremena do danas putevi borbe žena za rodnu i za polnu ravnopravnost su i brojni i različiti, ali suštinski cilj im se nije promenio.


Broj femicida u porastu

I na ovaj dan skrećemo pažnju da, nažalost, nisu sve žene zaštićene. Statistika je za Srbiju porazna. Od početka 2024. godine dogodila su se tri ubistva žena u partnerskim odnosima. Ubistva počinjena u februaru ove godine bila su okrutna, sva su počinjena nožem.

Svake dve nedelje u Srbiji se dogodi ubistvo žene, femicid nije definisan kao posebno krivično delo, nije kvalifikovano kao teško ubistvo, zbog čega su ubicama bile izrečene niže kazne.

Aktivistkinje za prava žena smatraju da je važno da se femicid u Krivičnom zakonu okarakteriše kao posebno krivično delo i krivicu za to što teški oblici nasilja nisu sprečeni pripisuju institucijama.

Tokom prošle godine ubijeno je 29 žena, a ubistva partnerki počinili su i muškarci kojima je bio zabranjen pristup žrtvama.

Istraživanje – Međunarodni dan žena 8. mart

Užice jedna od najboljih destinacija za ženska solo putovanja

Uz Dan žena platforme GetByBus.com i GetByFerry.com sprovele su istraživanje, o trendovima solo putovanja među ženama, sa fokusom na destinacije koje žene biraju kao solo putnice.

U pomenutom istraživanju Užice je jedna od najpopularnijih destinacija za solo putovanja žena.

A najsigurnije destinacije u Srbiji za solo putnice su: Beograd, Novi Sad, Niš, i Subotica, zatim Kraljevo, Kragujevac, Užice, Čačak i Šid, a poslednje mesto u top 10 zauzima Šabac.

Osim Srbije među najsigurnijim državama našle su se Crna Gora, Nemačka, Švajcarska, Italija i Slovenija..

Najviše solo putnica je iz Beograda (19%), pa iz Novog Sada, Niša i Subotice. A ovo nam dokazuje, baš kao što je navedeno u istraživanju, da trend solo putovanja raste iz godine u godinu. Srpkinje za solo putovanja najčešće biraju Crnu Goru.

Rastući trend solo putovanja žena nas podseća na samopouzdanje žena i sposobnost da preuzmu kontrolu nad sopstvenim iskustvima. Broj solo putovanja žena se povećao za 21%, navedeno je u istraživanju.

Istraživanje je temeljeno na internoj bazi podataka koja sadržava informacije o više od 100.000 žena koje su putovale solo koristeći ove platforme.

Za i protiv poklona

U svetu, pa i kod nas, Dan žena, 8. mart, se obeležava kupovinom cveća i poklona. Dok jedni osporavaju pokolone uz tvrdnju da to ne treba činiti samo jedan dan, već tokom čitave godine. Bilo bi lepo da je tako, ali obično nije.

Drugi su mišljenja da uz 8. mart dragim osobama treba pokloniti cvet i neki poklončić. Smatramo da su ljubav i pažnja najbitniji, a šta ima lepše nego kada dragoj osobi majci, sestri, devojci, prijateljici, baki izmamite osmeh na lice. Izbora je mnogo, ali uvek postoje pokloni sa kojima ne možete pogrešiti, poput cveća, crvene ruže, recimo.

Bez obzira da li priznajete i da li slavite ovaj dan, učinite ga lepim za vaše majke, supruge, bake, sestre, devojke, prijateljice!

Podsećamo se i ranijih tekstova UM:

Pripadnici policije ovako su čestitali praznik sugrađankama, zabeleženo na užičkim ulicama 8. marta, pre koju godinu. Izdvajamo za ovaj dan i priču o jednoj običnoj a uspešnoj ženi, koja je zahvaljujući vezu obišla mnoge sredine u zemlji i inostranstvu i izlagala svoje radove – Biserka Bisa Rakić – Užičanka. Zatim, lepa priča o velikoj ljubavi koja se dogodila u Vrnjačkoj Banji, a pogledajte i druge putopise i reportaže sa stranice UžiceMedia.

Ima li išta lepše od crvenih ruža? (Foto: N.Tošić UžiceMedia

Svim ženama čestitamo 8. mart !

Naslovna fotografija: Mika Ristanović, vredna i snalažljiva Užičanka

- Advertisement -