Maturanti Užica, njih 912, kao i njihovi vršnjaci iz drugih srpskih i evropskih gradova, plesali su, danas tačno u podne, na užičkom Trgu partizna, kadril iz Štrausove operete „Slepi miš“. Na ovaj način užički srednjoškolci su se pridružili manifestaciji “Ples sa Evropom”.

Ovo je manifestacija kojom se maturanti Užica, kao i srednjoškolci završnih razreda iz drugih gradova Srbije, opraštaju od od đačkih dana, pripremaju prijemne ispite za upise na fakultete i više škole, i pripremaju za puno ozbiljnije poslove i obaveze koje ih očekuju.


Maturante je pozdravila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, uz želju da nastave školovanje, ali i da se vrate u Užice.

„Srećni smo što i danas šaljete najlepšu sliku iz našeg grada, ali ujedno i tužni što radost ove godine nije potpuna. Zato, neka ovaj ples bude posvećen i svim mladim ljudima bez kojih smo ostali u dva tragična događaja, sa nadom da se nikada više neće ponoviti.

Čestitam vam završetak srednjoškolskog obrazovanja, sa željom, da budete zdravi i uspešni, nastavite školovanje i vratite se u Užice, koje ćete svojim znanjem razvijati, jer vi ste ponos i budućnost ovog grada!“

Grad Užice je ove godine izdvojio sredstva u iznosu od oko 800 hiljada dinara za nabavku majica i kišobrana za koreografiju koju su maturanti izveli.

Maturanti Užica u manifestaciji učestvuju od 2007. godine

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival“ ili Maturantski ples, u Srbiji je počela da se održava 2005. godine, a prvi grad koji se pridružio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Posle Kraljeva priključio se i Niš, Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo i drugi gradovi i opštine. Grad Užice učestvuje u programu od 2007. godine.

Manifestacija maturantski ples u Užicu je izostajala u vreme pandemije koronavirusa.


Više fotografija sa maturanstkog plesa na užičkom Trgu partizana na sajtu

Grada Užica.

A kako je izgledao maturantski ples na užičkom Trgu partizana ranijih godina u tekstu Užicemedia.

- Advertisement -