Užički maturanti, iz svih srednjih škola, po lepom i sunčanom vremenu najpre su plaesli kadril, a zatim pevali i plesali uz popularnu Konstraktinu pesmu, a potom se po trardiciji na Trgu zaigralo užičko kolo.

Užički maturantni, njih 806, kao i njihovi vršnjaci iz drugih srpskih i evropskih gradova, plesali su, danas tačno u podne, na užičkom Trgu partizna, kadril iz Štrausove operete „Slepi miš“. U pitanju je manifestacija koja se godinama održava pod nazivom “European Quadrille Dance Festival”.

Maturante je pozdravila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, uz želju da nastave školovanje, završe fakultete, ali da se potom vrate u svoj rodni grd.

– Želim da stičete iskustvo baš ovde gde ste se rodili i odrasli. A mi ćemo se potruditi da damo sve od sebe da se vratite ovde,- kazala je gradonačelnica, uz poruku da su njihovo znanje i mladost najači aduti za budućnost.

Užički maturanti (Foto: N.Tošić Užicemedai)

Svi maturanti plesali su istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa, svi evropski gradovi plesali su u isto vreme, tačno u podne. Na osnovu toga, zajedno se obara Ginisov rekord u simultanom plesu sa najvećim brojem plesača u svetu.

Ovo je manifestacija kojom se srednjoškolci opraštaju od od đačkih dana, pripremaju prijemne ispite za upise na fakultete i više škole, pripremaju za puno ozbiljnije poslove i obaveze koje ih očekuju.

Grad Užice učestvuje u programu od 2007. godine, mada je ova manifestacija izostala protekle dve godine zbog pandemije koronavirusa.

Za organizaciju Maturantskog plesa i nabavku neophodnih rekvizita (majica, kišobrana i pištaljki) iz budžeta grada Užica izdvojeno je 670 hiljada dinara.

Maturanti svih užičkih srednjih škola po lepom i sunčanom vremenu plesali su kadril, a zatim pevali i plesali uz popularnu Konstraktinu pesmu, „Umetnica mora biti zdrava…“, a potom se po tradiciji na Trgu partizana zaigralo užičko kolo.

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom maja možete pogledati OVDE.

- Advertisement -