Mamografija je dijagnostička metoda koja pomoću rendgenskog snimanja beleži promene u tkivu dojke u ranoj fazi razvoja. Pregled je besplatan i traje nekoliko minuta, a zakazivanje je preko telefona užičkog Doma zdravlja.

Mamografija: Preventivni pregledi i zakazivanje

Besplatni preventivni pregledi na mobilnom mamografu su naredne tri nedelje, od 3 – 22. avgusta na Trgu partizana, u Užicu, u vremenu od 08:00 do 20:00 časova. Pregledi imaju za cilj prevenciju raka dojke i promociju zdravlja, a mogu da ih obave žene od 50-69 godina.

Za pregled koji je besplatan nije potreban uput, snimanje traje manje do pet minuta, a izveštaj stiže na kućnu adresu. Ovakve akcije su pokazale da su preventivni pregledi dojki najznačajniji za rano otkrivanje bolesti bez tegoba. Ako se bolest otkrije u ranom stadijumu izlečenje je preko 95 odsto kod žena.

Pregled je besplatan i traje nekoliko minuta, zakazivanje telefonom (Foto. N.Tošić UžiceMedia)

Sve informacije i zakazivanje pregleda mogu se dobiti na telefone Doma zdravlje Užice:

031/525 195 od 10 do 14:00 časova

ili na telefon

031/524 783 od 13:00  do 19:00 časova

Za pregled je potrebna samo lična karta.

Mamografija: Dijagnostika karcinoma u najranijoj fazi

Mamografija je dijagnostička metoda koja pomoću rendgenskog snimanja beleži promene u tkivu dojke u ranoj fazi razvoja. Ova dijagnostička procedura je neinvanzivna i prilično je komforna za pacijentkinje.

Preporučuje se da se prvi pregled obavi nakon 40 godine života, a redovni pregledi od 50-te do 69-te, na svake dve godine. Pogodna je za pacijentkinje koje nemaju nikakve simptome kao preventivni pregled radi otkrivanja karcinoma u najranijoj fazi kada ga je lakše lečiti.

Takođe, i kao dijagnostička metoda kada se već zna za karcinom. Mogućnosti mamografije zavise od gustine dojki i vrste tumora.  Na mamogramu će biti teže prepoznati karcinom kod žena koje imaju žlezdani tip dojki. Tada je potrebno kombinovati ultrazvuk i mamografiju.

Mamografija i ultrazvuk rade na različitim principima i lekarima daju različite informacije. Ultrazvuk se uglavnom primenjuje kod pacijentkinja ispod 40-te godine, a mamografija nakon toga. Razlog za to je što dojke sazrevaju tokom celog života i menja im se struktura.

O simptomima i faktorima rizika, kada se javljaju, detaljanije možete videti OVDE.

Pregledi na mobilnom mamografu organizovani su ranije u Arilju, Priboju, Požegi, Bajinoj Bašti, Čajetini… A mi podsećamo da o ovoj temi treba govoriti češće, a ne samo kada je Dan borbe protiv raka dojke.

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -