Požari u užičkom kraju i dalje se šire. Pored Negbine, na nepristupačnom terenu u Mokroj Gori (Šargan) požar je zahvatio preko 100 hektara šume. Upućena pomoć za gašenje i stavljanje pod kontrolu vatre. Za sada nema opasnosti po stanovništvo. 

U međuvremenu požari su zahvatili i druga područja.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije angažovani su na gašenju požara u užičkom kraju (Foto: MUP)

5. avgust

Novi požari u selu Rudine, Đurići i na vrhu Brijač kod Murtenice

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su pripadnici Sektora za vanredne situacije angažovani na gašenju požara u Zlatiborskom upravnom okrugu, u mestu Rudine, selu Đurići i na vrhu Brijač kod Murtenice.

Požar je izbio tokom noći, a da bi bio stavljen pod kontrolu, preusmeren je jedan broj vatrogasaca iz Mokre Gore na ove lokacije.

Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije, nakon borbe sa požarima na otvorenom prostoru, stavili su pod kontrolu požare ua Zlatiboru i Tari, saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Preostalo je da se stave pod kontrolu požari u Mušvetama i Krivoj Reci u čajetinskoj opštini.

3. avgust

Lokalizovan požar u Mokroj Gori

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, u sadejstvu sa Helikopterskom jedinicom nakon dvodnevne borbe lokalizovali su danas u 18.00 časova požar koji je izbio u mestu Brezovica na Mokroj Gori, sprečili njegovo širenje i mogućnost da ugrozi okolna domaćinstva.

„Uspeli su da ogroman požar koji je zahvatio oko 150 hektara niskog rastinja i četinarske šume stave pod kontrolu, a potom i lokalizuju, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, jakom vetru i nepristupačnom terenu“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, preneo je MUP.

Na gašenju požara na Mokroj Gori angažovana su 64 vatrogasca-spasioca sa 28 vozila, kao i 30 pripadnika dobrovoljno vatrogasnih društava, piše Beta.

2. avgust

Vanredna situacija u Mokroj Gori

Na području Mesne zajednice Mokra Gora proglašena je vanredna situacija zbog pojave i naglog širenja požara u reonu planine Šargan. Odluku je potpisala gradonačelnica Jelena Raković Radivojević, a staraće se Gradski štab za vanredne situacije grada Užica.

Požari u užičkom kraju: Gori preko 100 hektara šume

Saša Cicvarić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Užica, rekao je za Tanjug da je požar izbio na nepristupačnom terenu i da gori oko 100 hektara četinarske šume.

– Požar gasi 50 vatrogasaca, očekujemo njih još 90, kao i helikoptere koji će gasiti požar iz vazduha. Mećavnik nije zahvaćen požarom, a nisu ugožena ni domaćinstva na ovom području,- izjavio je Cicvarić za RTS.

Prema informacijama od danas (2. avgust) požar u Mokroj Gori je lokalizovan sa tri strane, čine se napori da se vatra stavi pod kontrolu.

Požari u užičkom kraju: Upućena pomoć

Već satima vatrogasci pokušavaju da stave pod kontrolu požar na području Mokre Gore. Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je dodatne snage vatrogasno-spasilačkih jedinica u Mokru Goru, kako bi zajednički sa kolegama iz Mokre Gore, Užica, Požege i Čajetine, koji su već na terenu, stavili pod kontrolu požar koji je zahvatio suvu travu i četinarsku šumu.

Upućeno je još 82 vatrogasca-spasioca iz 10 gradova Srbije sa teškom mehanizacijom, autocisternama i vozilima za gašenje šumskih požara, 78 pripadnika specijalizovane jedinice civilne zaštite, kao i pripadnike dobrovoljnih vatrogasnih društava.

S obzirom na izuzetno nepovoljne vremenske uslove, jak vetar i nepristupačnost terena, Ministarstvo unutrašnjih poslova pojačava dejstvovanje radi brže lokalizacije i likvidacije požara.

Tokom noći pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica gasili su požar i radili na otvaranju dva pristupna puta, pristizale su dodatne snage Sektora za vanredne situacije.

Prema dostupnim informacijama za sada nema opasnosti po stanovništvo. 

Vanredna situacija u Novoj Varoši

Na teritoriji opštine Nova Varoš proglašena je vanredna situacija. A prema podacima iz MUP-a zapadna strana požara kod Nove Varoši pod kontrolom, MUP je preusmerio snage na istočnu stanu na otvorenom u selu Negbina.

Na gašenju požara u Negbini angažovani su vatrogasci – spasioci iz 13 organizacionih jedinica MUP-a, kao i pripadnici Helikopterske jedinice, koji su u 36 naleta izbacili oko 46 tona vode.

Imajući u vidu da je i dalje toplo vreme očekuje se da dejstvo bude nastavljeno i tokom narednog dana.

Požari u Srbiji: Pomoć poslata u još 10 gradova

Požari su i u drugim mestima Srbije, MUP je poslao pomoć u još 10 srpskih gradova.

S obzirom na izuzetno nepovoljne vremenske uslove, jak vetar i nepristupačnost terena, MUP naglašava da će se pojačati napori na gašenju požara radi brže lokalizacije i likvidacije požara.

Ovih dana, a posebno noćas i jutros osećao se jak miris paljevine u Užicu.

Vreme: Očekuje se pad temerature

U toku jutra uz lokalni razvoj oblačnosti na području Mačve i Vojvodine moguća pojava kiše i pljuskova sa grmljavinom. Usled priliva svežijeg vazduha iz srednje Evrope i sa zapada Balkana, danas se na severu i zapadu Srbije očekuje pad maksimalne temperature na vrednosti od 28 do 32 stepena, dok će na jugu i istoku zemlje biti i dalje toplo sa temperaturom do 36 stepeni, – saopštio je RHMZ.

Pomoć MUP-a u gašenju požara u užičkom kraju (Foto: MUP)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -