Blaga Marija, praznik koji slavi Srpska pravoslavna crkva (SPC) u spomen na Mariju Magdalenu. Praznuje se 22. jula po Starojulinanskom kalendaru, 4. avgusta po građanskom Gregorijanskom kalendaru. 

Današnji dan je spomen na Mariju Magdalenu. Ona je bila rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi.

Blaga Marija – Marija Magdalena, iz Rima je otišla u Efes 

Posle Hristovog vaskrsenja putuje u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila Pontija Pilata, koji nije hteo da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan u zapadnu Evropu, gde je i skončao. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

Prema Jevanđeljima, posle Vaskrsenja Gospod joj se dva puta javio. Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenete u Carigrad, gde je sahranjena u njoj posvećenom ruskom hramu.

Blaga Marija: Poštovana kod Srba, posebno među ženama

Inače, Marija Magdalena se u Žitijima svetih pominje kao „mironosica ravnoapostolska“. Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob.

Veoma je poštovana u Srba, naročito među ženama. Spada u nepokretne praznike i iako nema „crveno slovo“ u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku  ništa ne radi u kući niti u polju.

Blaga Marija: Narodno verovanje

Po narodnom verovanju, bila je sestra Svetog Ilije pa su zato danas moguće vremenske nepogode, grmljavina i grad, pa se u narodu kaže da „brat i sestra razgovaraju“. 

Narod veruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.

Hram Svetog Save u Beogradu (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -