Komplet lepinja pobedila u jakoj konkurenciji i ponela titulu najbolji doručak na svetu. Komplet se tradicionalno vezuje za Užice, a osim lepinje na ovom spisku sajta Taste Atlas nalaze se još neka srpska jela poput bureka sa sirom koji je zauzeo 27. mesto, a potom i gibanice koja je na 75 mestu na listi.

Na sajtu Taste Atlas, specijalizovanom za gurmanluke, u kategoriji najbolji doručak na svetu srpsko jelo komplet lepinja zauzelo je prvo mesto. Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, a specijalitet iz Užica našao se na vrhu liste.

Na sajtu se dalje navodi da se ovo jelo sastoji od tradicionalnog somuna (lepinje) koji se preseče na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom. Kombinacija se kratko peče i treba je zaliti pretopom.

Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice. Osim užičke lepinje na ovom spisku nalaze se još neka srpska jela poput bureka sa sirom koji je zauzeo 27. mesto, a potom i gibanice koja je na 75 mestu na listi.

Takođe, na ovoj listi je bilo dosta delikatesa iz Bosne, Hrvatske, Bugarske i Rumunije, informacija je koju je podelila Turistička organizacija Užica na društvenim mrežama.

Komplet lepinja, najbolji doručak sveta (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Kajmak je delikates užičkog kraja i obavezan je sastojak užičke komplet lepinje, ili onako po naški „lepinje sa sve“. Gotovo da i nema restorana u užičkom kraju gde na meniju nije ovaj specijalitet, a Užičani posebno vole da kupe „komplet“ kod „Šuljage“, pa kod „Luke“ u Pekari „Blue Moon“ na Slanuši, a među najboljim objektima gde se komplet lepinja služi u užičkom kraju su kafane „Pego“, „Zora“, „Kod batice“ na Zlatiboru.

A kako se pravi komplet lepinja više u tekstu pod naslovom UŽIČKI KAJMAK Pršuta i kleka, bolje leče od svakoga leka.

Pošto je naša Mokra Gora svojevremeno izabrana za jedno od najboljih turističkih sela sveta, riznici dodajemo komplet lepinju, a tu sigurno neće biti kraj.

Pogledajte i druge tekstove iz turizmaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -