Prodaja auto delova, starog, dotrajalog ako više nije podobno za vožnju, a kada oštećenja na automobilu iziskuju popravke koje su finansijski neisplative – postoji nekoliko opcija koje mogu biti optimalno rešenje situacije u kojoj se nalazite.

Jedna od opcija je prodaja na kilo, a druga korišćenje delova sa havarisanog automobila. Vaš izbor će, pre svega, zavisiti od stanja automobila, to jest stepena oštećenja njegovih delova, a potom i od vaših potreba i mogućnosti.

Kako se ne bi dogodilo da havarisano vozilo ostane u vašem dvorištu ili garaži zaboravljeno, za vas smo pripremili kratak vodič koji će vam pomoći da u što većoj meri povratite vrednost vašeg automobila.

#1 Ponovna upotreba auto delova havarisanog vozila

Ukoliko, uprkos oštećenjima na havarisanom automobilu, i dalje postoje određeni delovi vašeg automobila koji su potpuno (ili uz manje popravke) ispravni – njihova ponovna upotreba je najbolji izbor.

Od vaših potreba i mogućnosti će zavisiti da li ćete delove iskoristiti kao rezervne delove za vaš novi automobil ili ćete ih pak pojedinačno prodati onima kojima su delovi potrebni.

Rezervni delovi su uvek korisna stvar, jer će vam se kao vlasnicima automobila zasigurno u nekom trenutku dogoditi da je potrebno da neki dotrajali deo zamenite novim. U takvoj situaciji će vam posedovanje rezervnih delova značajno smanjiti iznenadne troškove.

Automobil, neispravan, mehanicar, servis (Foto izvor: https://www.pexels.com/photo/man-people-industry-broken-8986172)

U slučaju prodaje auto delova – potrebno je da se pripremite da uložite nešto više vremena i truda kako biste ostvarili najbolji povrat novca od vašeg havarisanog automobila.

Idealan slučaj je da polovne auto delove možete prodati poznaniku koji ima isti model automobila, dok je u suprotnom pred vama proces prodaje lokalnoj automehaničarskoj radnji ili prodaje putem interneta – radi potražnje kupaca.

Prodaja putem interneta podrazumeva postavljanje oglasa na nekom od specijalizovanih stranica za prodaju polovnih automobila i auto delova. Najpre za iste sastavite kvalitetan tekst oglasa sa fotografijom, a potom se upustite u telefonske razgovore sa potencijalnim kupcima.

Prodaja auto delova

Kako sastaviti kvalitetan oglas prodaje auto delova ?

Vešto sastaviti privlačan tekst oglasa, koji pri tome realno prikazuje stanje auto dela ili opreme koju prodajete, nije jednostavno. Međutim, postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da baš vaš oglas privlači pažnju kupaca u moru drugih oglasa koji se svakodnevno pojavljuju na internetu.

Najvažnije je svakako to da podaci koje navodite u tekstu oglasa budu tačno navedeni – bez lažnih hvalospeva. Kako biste ostvarili uspešnu saradnju sa kupcem, važno je da se postavite profesinalno, te jasno predstavite stanje koje kupac može da očekuje kada bude došao da auto deo ili opremu vidi uživo.

Fotografija je neizostavi deo kvalitetnog prodajnog oglasa. Potrudite se da fotografije budu što reprezentativnije, ali da istovremeno prikazuju sve relevantne informacije – poput oštećenja i ogrebotina.

Najpre pronađite dobru lokaciju za slikanje – prostor koji će imati dobro osvetljenje, kako bi kamera kojom fotografišete proizvelafotografije najvišeg kvaliteta. Mutne i nejasne fotografije kupcu neće izgledati pouzdano.

Celokupan oglas je najvažnije da bude sadržajan i tačan. Dopunite ga upravo onim informacijama koje biste vi u ulozi kupca voleli da pročitate u oglasu. Takođe, sam tekst, pre objavljivanja, proverite više puta, kako biste se uverili da je ispravan, čitljiv i pregledan.

Prodaja auto delova

Odredite cenu za prodaju auto delova polovnog auto dela ili opreme?

Kako se ne biste pokajali zbog preniske cene ili “zaglavili” u beskonačnom obnavljanju oglasa za koji kupci neće biti zainteresovani – važno da cenu ponude pažljivo odredite na samom početku.

Preduslov za pravilno određivanje cene je svakako studiozna analiza trenutnog stanja na tržištu. Posvetite vreme kako biste pažljivo pregledali postojaće oglase na internetu i pronađite auto delove modela jednake potražnje kako biste ih međusobno uporedili prema vrednostima cena.

Automobil, havarisan, delovi (Foto izvor: https://www.pexels.com/photo/black-and-silver-car-engine-bay-4116207)

Potražnja modela automobila, kojem su auto delovi koje prodajete kompatibilni, je izuzetno važan faktor koji će uticati na prodajnu cenu polovnih auto delova. Automobili koji su atraktivniji na tržištu ili učestalije korišćeni, će vam omogućiti da postignete veći prihod.

Nakon analize samog tržišta, sledi vam analiza polovnog dela kojeg prodajete, to jest njegovog stanja i očuvanosti. Važno je da dobro definišete sve njegove prednosti i mane, te na osnovu njih korigujete do sada određenu cenu.

Svakako, nije na odmet da se oko cene konsultujete sa prijateljima ili poznanicima koji imaju više iskustva u kupoprodaji polovnih automobila i auto delova. U proceni vrednosti se, za najprecizniju cifru, možete konsultovati i sa pouzdanim automehaničarom.

Imajte u vidu da se cenkanje neretko podrazumeva na domaćem tržištu, pa kupci očekuju da će moći da postignu dogovor sa prodavcima oko nešto pristupačnije cene. Ukoliko želite da auto deo ili opremu prodajete po fiksnoj ceni, ne bi bilo loše da isto navedete u samom tekstu oglasa.

#2 Prodaja automobila „na kilo“ za reciklažu

U slučaju da ne možete da izdvojite ispravne auto delove vašeg havarisanog automobila, prodaja automobila reciklažnom centru je jedina opcija. Za otkup automobila u staro gvožđe se odlučuju i oni vlasnici automobila koji ne žele da posvete svoje vreme prodaji auto delova, s obzirom da će u ovom slučaju agencija za otkup automobila obaviti kompletan posao.

Ovaj vid prodaje se naziva i “otkup automobila na kilo”, jer vrednost vozila u ovom slučaju isključivo zavisi od težine gvožđa u njegovom sastavu. Što je automobil veći, možete ostvariti veći prihod od prodaje. Prosečna vrednost koju možete očekivati za kilogram vozila u Srbiji je oko 15 dinara.

Cene variraju zavisno od odabrane agencije za otkup havarisanih vozila, pa je potrebno da se dobro informišete o domaćim agencijama koje vam mogu izaći u susret. Jedino je važno da obratite pažnju da šlep služba agencije za koju se odlučite vrši svoje usluge i na prostoru Zapadne Srbije.

Kao vlasnik havarisanog vozila, koje nije u voznom stanju, se možete osetiti beznadežno usled izgubljene uložene vrednosti u vozilo kojem ste posvetili. Međutim, kroz oštećeni automobil je takođe moguće povratiti deo uložene vrednosti.

Na domaćim prostorima postoji više agencija koje se bave ovim problemam, pa je kontaktiranje stručnjaka u oblasti zasigurno najlakši način da se suočite sa opcijama koje su pred vama.

Ukoliko se ipak odlučite da samostalno ostvarite najbolji profit od automobila koji nije u voznom stanju, nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli kako bi vam ceo proces bio lakši, a rezultat uspešniji.

Obavezna zimska oprema od 1. novembra

Upotreba zimske opreme obavezna je od ponedeljka, 1. novembra, a zamena sva četiri pneumatika kreće se i do 2.000 dinara.

U zimsku opremu spadaju četiri pneumatika kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra. Cene zimskih guma variraju od proizvođača, kvaliteta, ali i od marke automobila, pa se tako cene kreću i do 12. 000 dinara.

Po važećem pravilniku vozila u saobraćaju na putevima moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica. U protivnom saobraćajna policija može izreći kaznu koja se kreće od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica, a 60.000. do 800.000 za pravna lica.

U slučaju da je saobraćajna nesreća prouzrokovana neispravnim pneumaticima, i vozač i vlasnik vozila su dužni da isplate svu štetu nastalu u udesu, a vrlo često su to visoki iznosi.

Sa ovogodišnje „Fićijade“ u Užicu (Foto: Iz arhive UžiceMedai)

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -