Izložba “Suva igla” je otvorena početkom nedelje u Gradskoj galeriji Užice i može se videti do 19. marta. Ujedno je označen početak ovogodišnja izlagačke sezone. Najavljena je manifestacija „Praznik svetlosti“, koja će biti održana 21. marta, na Trgu partizana, kada će Užice od Čačka preuzeti titulu „Prestonica kulture Srbije“.

Izložbu „Laureati Međunarodnog grafičkog bienala „Suva igla“ 1993-2023″ čini 50 radova nagrađenih umetnika grafike koji su dobili Gran pri, Zlatnu, Srebrnu ili Bronzanu iglu, na svih 16 bienala održanih od 1993. godine, a koji pripadaju jedinstvenoj grafičkoj zbirci Galerije od preko 750 radova.

Podsećajući kako je sve počelo osnivač Grafičkog bienala „Suva igla“ Mladen Jevđović u katalogu je između ostalog zapisao:

Tokom proteklih 16 godina bienala i šestanest dodeljenih nagrada i priznanja, nameće se pitanje gde su dometi pespektive ovog kretivnog postupka. Već sama definicija i usko određen koncept manifestacije, ograničavanjem na tradicionalnu grafičku tehniku u njenom izvornom obliku, na neki način i determinišu njen estetski aspekt.

U vremenu novih tehnologija, suva igla kao tradicionalna grafička tehnika, pruža uglavnom tradicionalne vrednosti virtuoznog crteža i majstorskog tehničkog umeća.

Možda je ne bi trebalo dirati i pokretati iz onoga što ona stvarno jeste. Mnoge grafičke tehnike, a da ne govorimo o ostalim savremenim medijima, mogu da budu verovatno snažniji glasnogovornici novog vremena i poetike„, zapisao je Jevđović, uz zaključak:

Želeo bih da suva igla ostane privilegija dobrih crtača, sigurne i vešte ruke, možda dragocenost iz starih dobrih vremena.“

Riznica Bienala sadrži i neprocenjivu kolekciju radova „Savremena italijanska grafika“ nastala kao plod kulturne razmene Užica i italijanskog grada Kremone, važnog svetskog centra grafičke umetnosti.

Na otvaranju izložbe brojne posetioce pozdarvili su: osnivač Grafičkog bienala „Suva igla“ Mladen Jevđović, direktor Gradske galerije Užice Zoran V. Cvetić, koji su se zahvalili svima koji su dali svoj doprinos da sačuvaju Bienale, jednistvenu manifestaciju po kojoj je Užice prepoznatljivo u svetu.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je ukazala je na značaj najstarije kulturne manifestacije međunarodnog karaktera u gradu, Međunarodnog grafičkog bienala „Suva igla“, uz podsećanje da je izložba otvorena u okviru projekta „Užice – nacionalna prestonica kulture 2024. godine“.

Na otvaranju izložbe je najavljena manifestacija „Praznik svetlosti“, koja će biti održana 21. marta, na Trgu partizana, kada će Užice od Čačka preuzeti titulu „Prestonica kulture Srbije“.

Izložba „Laureati Međunarodnog grafičkog bienala „Suva igla“ 1993-2023″, je otvorena početkom nedelje u Gradskoj galeriji Užice i može se videti do 19. marta.

U programu, na otvaranju izložbe, su učestvovali učenici Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“.

Izložba u Gradskoj galeriji je otvorena do 19. marta (Foto: N.Tošić/Užicemedia)

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -