Gradonačelnica obišla radove u GKC, a nakon objave teksta na gradskom sajtu oglasio se saopštenjem Zeleno-levi front Užice koji još jednom poziva predstavnike lokalne vlasti u Užicu da javnosti objasne sumnjive javne nabavke u okviru programa “Prestonica kulture Srbije”.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević obišla je radove u GKC i istakla da bi nakon svih radova predviđenih programom „Užice – Prestonica kulture Srbije 2024„, ovaj prostor trebalo da izgleda bolje nego ranije.

U okviru programa Prestonica kuture Srbije predviđena je rekonstrukcija Velike sale u Gradskom kulturnom centru, izgradnja lifta za osobe sa invaliditetom kazala je gradonačelnica i podsetila:

– Radovi na izgradnji lifta vredni 10 miliona dinara u potpunosti su završeni, dok radovi na rekonstrukciji Velike sale još uvek traju. U pitanju je veoma obimna rekonstrukcija i naglasiću prva od izgradnje tog prostora, koji je bio u veoma lošem stanju i gotovo van funkcije. Iako je prvobitno planirano da sve bude završeno do kraja ovog meseca, zbog brojnih nepredviđenih radova, produžili smo rok za još šezdeset dana.

Važno nam je da se ovaj posao obavi kvalitetno i da prostor u kome će boraviti veliki broj ljudi bude pre svega u potpunosti bezbedan. Sa druge strane želimo i da zaista bude mesto u kome će prvenstveno mladi organizovati brojne kulturne i zabavne događaje”, naglasila je dr Raković Radivojević.

Nakon rekonstrukcije ovaj prostor izgedaće potpuno drugačije, a Užice će biti jedan od retkih gradova u Srbiji koji će dobiti Dečiji kulturni centar.

– Dakle u tom novoizgrađenom prostoru pored prostora namenjenog najmlađima dobićemo i dugoočekivani muzej keramike. Činjenica je da će se u našem gradu u ovoj godini mnogo raditi i graditi i ne samo na projektima u okviru Prestonice klulture već i svim ostalim poput Obilaznice, rekonstrukcije škola i izgradnje vrtića, izgradnje Regionalnog cventra za dualno obrazovanje, kanalizacione mreže u Turici i na Beloj Zemlji i putne infrastrukture.

Nadamo se uskoro dobrim vestima kada je reč o izgradnji kotlarnice Međaj. Sve ovo jesu projekti za koje smo se borili i koje ćemo odgovornim upravljanjem i uz snažnu podršku Vlade i resornih ministarstava i realizovati, na zadovoljstvo svih građana Užica, – zaključuje gradonačelnica, a prenosi grdski sajt.

Prema rečima direktora JP „Užice razvoj“ Miloša Milivojevića veći deo radova je završen a u završnoj fazi su i radovi na izradi plafona i postavljanju keramike.

– Kako je u pitanju kompleksan projekat imali su i nepredviđene radove koje smo morali rešavati u hodu. To je pre svega podzemna voda koja se pojavila u podrumskom prostoru i koju smo morali sanirati i uradili smo dodatnu hidroizolaciju, morali smo i da ojačamo čeličnom konstrukcijom ploču kuda je prošla ventilacija i mašinske instalacije.

Takođe, u samoj sali projektom je planiran ravan plafon, a mi smo u skladu sa zahtevima mladih koji će ovde najviše i boraviti uradili moderan plafon sa adekvatnom rasvetom. Sve su to radovi koji su produžili rok ali i uticali na vrednost ugovora.

Direktor Gradskog kultunrog centra Užice Filip Baralić ističe da će Gradski kulturni centar posle svih radova doživeti potpunu transformaciju.

– Na ovo smo čekali godinama i pitanje je da li bi ikada ovo mogli uraditi da nije projekta Prestonica kulture. U pitanju su zaista obimni radovi u celom objektu, počev od prvog sprata pa preko Velike sale, studija, Omladinskog kluba.

Mi ćemo sigurno i kao Ustanova i kao građani Užica biti ponosni na ovaj prostor, gde ćemo moći da organizujemo i koncerte i projekcije filmova, izložbe, promocije, svečane akademije, sajmove. Verujem da je ova godina prekretnica u radu za Gradski kulturni centar, jer ćemo osnaženi i sa dodatnim kapacitetima moći da građanima pružimo nove i kvalitetnije sadržaje, – rekao je Baralić.

Uporedo sa svim radovima odvijaju se i pripreme za sve programske sadržaje sa kojima će Gradski kulturni centar predstavljati grad u ovoj godini.

Zeleno levi front:

Era korupcije i pogrešni prioriteti lokalne vlasti u Užicu

Nakon objave teksta o obilasku radova u GKC oglasio se saopštenjem Zeleno-levi front Užice i još jednom poziva predstavnike lokalne vlasti u Užicu da javnosti objasne sumnjive javne nabavke u okviru programa „Prestonica kulture Srbije“.

U saopštenju se navodi:

„Tokom februara smo razotkrili manipulacije javnim novcem od strane gradske vlasti prilikom izbora scenariste i reditelja u okviru programa “Prestonica kulture”, a zatim i sumnjive radnje prilikom rekonstrukcije Velike sale u Gradskom kulturnom centru.

Vrednost radova je sa prvobitnih 600.000 eura, nakon 6 meseci i 4 izmene ugovora, bez jasnih i svrsishodnih objašnjenja uvećana za više od 50.000 eura. Do danas niko iz lokalne vlasti nije našao za shodno da objasni na koji način se troše javna sredstva u okviru ovog programa, već je suprotno Ustavu i na neprimeren način to pokušala da uradi vladajuća partija.

Ćutanje na legitimne upite o trošenju javnog novca i sakrivanje vlasti samo još više produbljuje sumnju ukoruptivnost sprovedenih javnih nabavki.

Ono što budi dodatnu sumnju, a ukazuje na strah lokalne vlasti od razotkrivanja njihovih koruptivnih poslova, je i vest na sajtu grada kojom se javnost obaveštava da je 27. februara gradonačenica obišla radove na rekonstrukciji velike sale GKC-a. Iako ova poseta ne predstavlja nikakvu vest, u njoj se veoma stidljivo pokušava opravdati drastičan skok cene ovih radova.

Između brojnih nebuloznih objašnjenja o razlozima za pomeranje rokova za završetak radova i enormno povećanje cene, kao jedno od krajnje neprimerenih objašnjenja navodi se da je “u samoj sali projektom je planiran ravan plafon, a mi smo u skladu sa zahtevima mladih koji će ovde najviše i boraviti uradili moderan plafon sa adekvatnom rasvetom”.

Postavlja se pitanje na koji način su mladi izrazili želju za modernim i skupim plafonom? Da li u Užicu postoji reprezentativna organizacija mladih koja je zahtevala ovakve radove? Da li je eventualno među mladima sprovedena anketa o izgledu plafona u velikoj sali GKC-a?

Odgovor je veoma prost, mladi se nisu ni izjašnjavali o ovoj temi, niti je skupi plafon njihova želja, već se radi o korupciji lokalne vlasti koja pokušava da se sakrije iza mladih u Užicu.

A koliko je lokalnim vlastima do mladih stalo govori tek objavljeni Javni konkurs za finansiranje programa za omladinu za koji je opredeljeno dva miliona dinara za celu 2024. godinu. Otrpilike isti iznos iz budžeta lokalna vlast je izdvojila za interaktivnu eko solarnu klupu koja je početkom godine postavljena na platou ispred gradske kuće.

Pitamo gradonačelnicu koliko omladinskih projekata od opšteg interesa za lokalnu zajednicu koji treba da obezbede kvalitetne edukativne, kulturne i zabavne sadržaje za mlade, podršku talentima, socijalno ugroženim i mladima sa invaliditetom može da stane na jednu malo pametniju klupu?

Naš grad je decenijama unazad suočen sa trendom odliva mladih. Malo ko se od njih nakon studija vrati u Užice, jer im rodni grad pruža malo mogućnosti i lošu perspektivu. Iako su lokalnoj vlasti usta puna floskula o načinima za smanjenje ovog negativnog trenda, suštinski se po ovom pitanju ništa ne radi što pokazuju i projekti poput ovog, kao i raspodela sredstava iz budžeta.

Lokalna vlast opravdava koruptivne radnje željama mladih, a istovremeno za omladinske projekte opredeljuje isto novca kao i za instalaciju klupe, šalje jasnu poruku da će se negativan ,trend ne samo nastaviti, nego i negovati.

Umesto suludih projekata i neodgovorne politike potreban nam je grad sa vizijom za mlade i Užice u koje će se oni vraćati i ostajati, gradeći sopstvenu budućnost“, navedeno je u saopštenju Zeleno-levog fronta.

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -