Izložba „Moj svet“ – prispelih i nagrađenih radova sa konkursa na temu Portret, koja je među aktivnostima kojima se obeležava jubilej 20 godina rada i postojanja Umetničke škole u Užicu. Na konkurs je prispelo preko stotinu radova iz 20 škola sa područja Zlatiborskog upravnog okruga.

Izložba „Moj svetuz jubilej Umetničke škole

  • Prva nagrada za crtež pripala je Jeleni Jezdović, učenici osmog razreda OŠ „Mito Igumanović“ Kosjerić (mentorka nastavnica Jelena Janković).
  • Drugu nagradu dobila je Dunja Mitrović, učenica sedmog razreda OŠ „Emilija Ostojić“ Požega (mentor nastavnik Zoran Zvizdić), a treću, Sara Obradović, učenica osmog razreda OŠ „Sreten Lazarević“ Prilike (mentor Goran Kostić).
Nagrađeni učenici sa svojim mentorima i profesorima Umetničke škole (Foto: UžiceMedia)
  • Prvu nagradu za sliku, žiri je dodelio Jeleni Darijević, učenici osmog razreda OŠ „Sreten Lazarević“ Prilike (mentor nastavnik Goran Kostić), drugu nagradu dobila je Milica Tomić, učenica sedmog razreda OŠ „Mićo Matović“ Katići (mentor nastavnik Goran Kostić), dok je Jelena Jezdović, učenica osmog razreda OŠ „Mito Igumanović“ Kosjerić (mentor nastavnica Jelena Janković), nagrađena i u ovoj kategoriji, trećom nagradom.
Jelena Jezdović (Foto: UžiceMedia)

– Volim da crtam i slikam i zato sam i poslala radove, mada se nisam nadala nagradama. Sada sam uradila portrete moje bake i deke jer su mi oni bili inspiracija, – kaže Jelena Jezdović koja se nada da će upisati Umetničku školu u Užicu, ali još uvek nije odlučila koji smer, a posle toga bi želela da nastavi usavršavanje u likovnoj umetnosti. 

Za Jelenine radove, dr Gordana Lazić, istoričarka umetnosti, profesorka u Umetničkoj školi, navodi da su se izdvojili pre svega kvalitetom, ali i „veštinom vladanja linijom i bojom “.

Drugonagrađena Milica Tomić takođe voli da crta i slika. Pored pejzaža voli da radi i portrete, a da ima talenta potvrđuje i druga nagrada koju je osvojila na konkursu za sliku. I  ona se nada da će postati učenik užičke Umetničke škole, kasnije bi, kako nam je rekla, volela da upiše i studira slikarstvo.

Milica Tomić (Foto: UžiceMedia)

Tri nagrade za učenike Gorana Kostića

Prema mišljenju dr Gordane Lazić  radovi prispeli na konkurs poseduju i autentičnost i likovnu vrednost, ali ona izdvaja radove učenika koji su nastali kod nastavnika Gorana Kostića u OŠ „Sreten Lazarević“ u Prilikama i u OŠ „Mićo Matović“ u Katićima. Njegovi učenici su na ovom konkursu osvojili su tri nagrade i jednu pohvalu.

Većina prispelih radova je odgovorila na uslove konkursa, mada manji broj radova nije uzer u obzir pri dodeli nagrada zbog većeg formata pa nisu uzeti u obzir za dodelu nagrada, ali su zbog svog kvaliteta izloženi.

Izložba „Moj sveti pohvale

Osim nagrada dodeljene su i pohvale za jedan broj radova. Pohvale za crtež dobili su Bogdan Mrdak, učenik sedmog razreda OŠ „Mićo Matović“ Katići, mentor nastavnik Goran Kostić, Helena Tešić, učenica sedmog razreda OŠ „Stari grad“ Užice, mentor nastavnik Milan Antonijević , zatim Aleksandar Karanac, učenik osmog razreda OŠ „Milan Blagojević“ Lučani, mentor nastavnica Nataša Koprivica.

Pohvale za sliku  dobila je Nikolina Zarić, učenica OŠ „Rajak Pavićević“ IO Pilica, Bajina Bašta, mentor nastavnica Negoslava Pavlović, Sara Starčević, učenica sedmog razreda OŠ „Dušan Jerković“ Užice, mentor nastavnica Marija Žunić i Ivana Kendija, učenica osmog razreda Prve osnovne škole kralja Petra II Užice, mentor, nastavnik Milan Antonijević.

Sa izložbe učeničkih radova u Gradskoj galeriji (Foto: UžiceMedia)

Konkurs prvi put raspisan 2016. godine

Kreator konkursa Dejan Bogdanović, završio grafiku knjige na Fakultetu primenjenih umetnosti, profesor je stručnih predmeta na smeru tehničar dizajna grafike u Umetničkoj školi, ističe da je njegova zamisao bila da dobrim vizuelnim identitetom i dobrim vizuelnim rešenjima privuku đake da konkurišu.

– Tako je „Moj svet“, kao univerzalana tema, nastao inspirisan jednom ilustracijom koja prikazuje mlado biće koje ima različite vrste interesovanja. I to je okosnica koja se prilagođavala. S obzirom da konkurs nije raspisivan jedno vreme, bio sam iznenađen koliko je ovo rešenje i danas sveže i zato treba da bude zaštitni znak ovog konkursa koji polako postaje i tradicionalan, a nadam se da će biti sve popularniji među učenicima sedmog i osmog razreda,- rekao je Dejan Bogdanović.

Konkurs „Moj svet“ prvi put je raspisan 2016. godine, održan je i 2017, a potom je nastupila pauza, ali i pored toga je izazvao veliko interesovanje učenika iz škola užičkog kraja.

Stiglo preko sto radova iz 20 škola

Na konkurs je prispelo preko sto radova iz 20 škola sa područja Zlatiborskog upravnog okruga, saopštila je Marijana Todorović, koordinatorka konkursa koja je uručila nagrade i pohvale najboljim učenicima, kao i zahvalnice nastavnicima, mentorima. Ona se zahvalila žiriju i kolegama iz Umetničke škole koji su radili na realizaciji ovog konkursa.

Stručni žiri i ove godine činili su profesori Umetničke škole: Biljana Ugren Kovačević, diplomirana vajarka, Marijana Ćurčić, master likovna umetnica – slikarka i Marijana Todorović, diplomirana slikarka, profesorka likovne kulture.

Izložbu u prizemlju Gradske galerije u Užicu je otvorila direktorka Umetničke škole Ivana Stamatović, a može se pogledati i narednih dana.

A u našoj novoj rubrici „Na zahtev čitalaca“ pogledajte tekstove UžiceMedia i šaljite nam svoje predloge:

uzice.media@gmail.com

Sa izložbe učenika Umetničke škole povodom jubileja (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom marta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije tokom marta u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -