Umetnička škola Užice, izložbom radova svojih učenika otpočela je obeležavanje vrednog jubilja, dve decenije od početka rada, koju je do sada pohađalo 16 genaracija, stičući znanja na različitim smerovima. Izloženo je oko 100 učeničkih radova.

Umetnička škola Užice osnovana 2002. godine u prostoru učeničkog Doma „Petar Radovanović“, zahvaljujući grupi entuzijasta, poznavalaca umetnosti i umetničkog dara grada Užica i okoline na čelu sa magistrom slikarstva, poznatim užičkim slikarom Obradom Jovanovićem (1949-2019) koji je bio i prvi direktor škole.

U našoj novoj rubrici „Na zahtev čitalaca“ pogledajte i ostale tekstove UžiceMedia.

Škola je 2005. godine preseljena u zgradu Crvenog krsta u kome i danas radi. Ni do dadnas nisu uspeli da dobiju sopstvenu zgradu. Ranije vlasti su obećavale da će ovaj problem Umetničke škole rešiti, ali je stanje i dalje kao na početku rada, i oni su i dalje podstanari.

Trenutno se u školi obrazuju učenici u devet obrazovnih profila, u području umetničkih zanata i vizuelne umetnosti.

Sa otvaranje izložbe u Gradskoj galeriji (Foto: UžiceMedia)

Umetnička škola Užice – trenutno se školuje preko 100 učenika

Umetnička škola danas ima 113 učenika, 45 zaposlenih, učesnik je projekta NeoLIFE, organizator humanitarnih izložbi i donator EKG aparata Opštoj bolnici Užice. Umetnička škola iz Užica je učesnik brojnih međunarodnih, republičkih i opštinskih likovnih konkursa. Škola je dobitnik mnogobrojnih  nagrada i pohvala.

Ovako je o dosadašnjem radu škole govorila direktorka Umetničke škole Ivana Stamatović, diplomirana inženjerka tehnologije tekstila, na otvranju izložbe učenika upriličene povodom jubileja.

Potom je direktoraka Stamatović govorila o nastavnom kadru, koji su svoja znanja prenosili učenicam iz konzervacije, tekstila, keramike, obrade drveta, metala, vajanja, slikarstva, navodeći da očekuje da se u narednom periodu izvrši verifikcija novog smera, tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda.

Ona je podsetila da se svih ovih godina do sada vredno radilo, da učenički radovi krase zidove stambenih i poslovnih objekata, a da se izlagačka delatnost škole širila se i van grada po čitavom Zlatiborskom okrugu, galerijama i osnovnim školama.

Ivana Stamatović, direkorka Umetničke škole (Foto: Užicemedia)

– Ponosni smo na svoje učenike, na dosadašnjih 16 generacija maturanata. Ima ih širom zemlje i sveta u raznim oblastima, u ulozi uspešnih. Rado svrate, jave se, podsete se đačkih dana. Čim svraćaju, znači da smo uspeli. A svega ovoga ne bi bilo bez zaposlenih u školi. Prošlo je mnogo nastavnika i pomoćnog osoblja i svako je ostavio svoj dobar trag u istoriji škole, – istakla je otvarajući izložbu direktorka Ivana Stamatović, najavljujući da će čitava ova godina za Umetničku školu biti u znaku jubileja, – dve decenije postojanja i rada. I kako reče u godini jubileja se nadaju da će uspeti da dobiju i sopstvenu zgradu.

Naredne izložbe

Naredna izložba je već 4. marta, kada će u prizemlju Gradske galerije biti izložba radova koji će konkurisati za nagrade na likovnom konkursu „Moj svet“ koji škola raspisuje za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola u Zlatiborskom okrugu, a od 7. do 11. marta za koje će u ovom prostoru biti organizovane i radionice iz grnčarstva i grafike. A planirene su i druge aktivnosti.

Upis novih učenika

Umetnička škola je planirala da ove godine upiše po 10 učenika na četiri smera, tehničar dizajna grafike, tehničar dizajna tekstila, likovni tehničar i na novi smer za koji se čeka samo rešenje iz resornog Ministarstva – dizajn enterijera i industrijskih proizvoda. Prijavljivanje za prijemni ispit je od 4. do 8. aprila, dok se prijemni ispit očekuje polovinom maja.

Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije Užice (Foto: Užicemedia)

Da škola nosi ime slikara Obrada Jovanovića

Direktor Gradske galerije Užice Zoran Cvetić čestitao je učenicima i profesorima jubilej, iznoseći predlog rukovodstvu škole i Grada Užica, da Umetnička škola nosi ime poznatog užičkog slikara Obrada Jovanovića, koji je po osnivanju škole bio jedno vreme i direktor. Cvetić je podsetio na to koliko se zalagao i podržavao ideju o osnivanju škole, potpomognut kolegama, uz podršku stručne javnosti.

Raniji direktori užičke Umetničke škole:

  • Budimir Radojičić, profesor istorije
  • Mladen Jevđović, akademski slikar-grafičar
  • Mr Obrad Ješić, diplomirani psiholog

Na izložbi upriličenoj povodom vrednog jubileja izložen je deo radova, mogu se videti crteži, skulpture, slike, grafike, plakati, kostimi, drvorezbarski radovi… a izložba se može pogledati do sredine marta.

Više fotografije sa učeničke izložbe u Gradskoj galeriji Užice na FB stranici UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom februara možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom januara možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

 

- Advertisement -