Izložba fotografija „Planinarskog društva „Rujno“ priređena je u užičkom Gradskom kulturnom centru, gde se mogu videti fotografije nastale u ovoj godini, u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini.

Već treću godinu Planinarsko društvo „Rujno“ organizuje izložbu fotografija, pre tri godine je bila tematska, posvećena obeležavanju jubileja – 25 godina postojanja. Ove godine izložba fotografija obuhvata samo jedan deo nastalih mahom ove godine, a koje su uradili planinari „Rujna“.

– Fotografije su nastale na planianrskim akcijama koje su izvedene u Srbiji i zemljama u okruženju, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Italiji, Bugarskoj,- ističe licencirani planinarski vodič Dejan Tomić, podsećajući da organizuju jednodnevne dvodnevne i višednevne izlete, da uvek imaju u planu neke od ekspedicija na koje idu iskusniji planinari.

„Rujno“ postoji od 1996. godine

Užičko Planinarsklo društvo „Rujno“ postoji od 1996. godine, jedno je od najaktivnih društva u Užicu, ima 150 članova, svake godine se povećava njihov broj za nekih 10 – ak odsto.

Akcije izvode svakog vikenda tokom godine, bez obzira na vremenske uslove. Akcije vode iskusni vodiči, koji pre svega vode računa o bezbednosti svakog učesnika akcije. Za članstvo i aktivnosti u društvu ne postoji gornja starosna granica, članovi mogu biti od 18 do 60 i više godina.

Dejan Tomić, licencirani vodič PD „Rujno“ (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

– Videćete na fotografijama da je u akcije uključeno više mladih ljudi što raduje, jer smo proteklih par godina radili na tome da podstaknemo mlađe ljude da se bave planinarenjem, da ih odvojimo od računara, kaže Tomić, dodjući da ima aktivnih članova društva koji imaju i 65 godina.

Pešačenje do Hilandara

– Ekspedicije nažalost ove godine nismo organizovali, a bilo je planirno, da izvedemo jednu jedanaestodnevnu akciju, ali smo odustali zbog teške ekonomske situacije, uglavnom su organizovane trodnevene i četrvorodnevne akcije.

Za narednu godinu u planu je osvajanje najvišeg vrha Italije, pa da ponovimo Ararat. Plan je i da jedna grupa pešači od Užica do Hilandra, to je nekih 800 kilometara. Imamo ekipu iskusnijih planinara i to bi trebalo da se organizuje krajem maja iduće godine, – rekao je Tomić za UžiceMedia.

Planinarsko društvo „Rujno“ do sada je izvelo više akcija i ekspedicija: Akonkagva 6970m , Kilimandžaro 5898m, Monblan 4810m, Damavand 5640m, Elbrus 5643m, Ararat 5140 m, Gran Paradizo 4061 m, Erdžijas 3917 m, Kačkar 3550 m, Musala 2928 m, Triglav 2864 m i mnogi drugi vrhovi.“

Podsećamo i na ranije akcije užičkih planinara o kojima smo pisali – planinari PD „Rujno“ osvojili najviše vrhove Grčke. Tokom jula njihovi planinari su osvojili Maglić, najviši vrh u Bosni i Hercegovini, poduhvat će ponoviti za dva dana, u sredu.

Izložba fotografija užičkog Planinarskog društva „Rujno“ može se pogledati u Gradskom kulturnom centra.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -