Izgradnja obilaznice oko Užica je projekat na koji se čeka decenijama, a Sporazum su sa predstavnicima kineske kompanije China Power construction corporation of potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i v.d. direktora “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak.

Nakon potpisivanja Sporazuma predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da je projekat prvenstveno značajan za građane koji žive u Užicu i Bajinoj Bašti, kako bi se na putu ka Ponikvama i Kadinjači izbegao prolazak kroz centar grada.

– Sada se ide obilaznicom ka Beloj Zemlji i kod Surduka se skreće desno, to je sada nova obilaznica i izlazi se na put za Kadinjaču odnosno za Bajinu Baštu. Time izmeštamo vozila iz centra Užica, izbegavamo saobraćajni haos u centru, time Užice koje je jedno od najzagađenijih mesta neće više biti na tom nivou zagađeno. Brinemo o tome kakav će vazduh ljudi da dišu, ali i omogućavamo brži protok za te ljude koji učestvuju u saobraćaju i neuporedivo lakši dolazak do Bajine Bašte i izlazak iz samog Užica.

Izgradnja obilaznice oko Užica bi trebalo da bude gotova u prvoj polovini 2024. godine, a do 2025. godine završetak radova na tunelu ispod Kadinjače. U Užicu je gotova eksproprijacija i brzo kreću radovi. Posle ostaje da se urade centralne ulice da ih doteramo i sredimo, nema više velikih kamiona, nereda, saobraćajnog haosa, gužvi. Zbog svega toga, ovo je veliki dan za ljude koji žive u Užicu i Bajinoj Bašti, – izjavio je predsednik Vučić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala užička gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević (Foto: Grad Užice)

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, koja je istakla da je ovo za Užičane i Užice istorijski dan i da će potpisani sporazum omogućiti da Užice konačno dobije obilaznicu o kojoj se govori decenijama unazad.

– Do kraja godine biće završena projektno tehnička dokumentacija,a kako je na ovoj deonici urađena eksproprijacija, naredne godine će se krenuti sa radovima. Rok za završetak radova je 2,5 godine, a projektovana vrednost je oko 30 miliona evra. Nakon izgradnje obilaznice građani Užica će dobiti puno, pre svega će doći do izmeštanja teretnog saobraćaja van grada, ubrazaće se sam tok saobraćaja u gradu i doći će do smanjenja aerozagađenja. Doći će do povećanja stepena bezbednosti učesnika u saobraćaju, dece i pešaka pored osnovnih škola. Ovo je strateški važan projekat koji će se raditi važan ne samo za Grad Užice već i za čitavu Zapadnu Srbiju, – kazala je užička gradonačelnica.

Obilaznica oko Užica duga je 4,8 kilometara i na njoj će biti i most dužine oko 200 metara. Tunel Kadinjača na pravcu Dub-Dubci od 6,28 km sa današinjih 45-50 minuta Užice – Bajina Bašta, skratiće taj put za pola sata. Biće to, kako je najavljeno, „perfektan put bez serpentina“.

Danas je potpisan i Sporazum o izgradnji obilaznica oko Požege i Loznice. Obilaznica oko Požege biće u dužini 3,8 kilometara i spajaće državni put prvog reda Čačak-Požega-Užice i državni put prvog reda Kosjerić-Požega-Arilje sa petljom Požega na autoputu ka Crnoj Gori koji je u izgradnji, dok će obilaznica oko Loznice biti duga 13,6 kilometara. Potpisan je i komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac – petlja Takovo.

Izgradnja obilaznice oko Užica je projekat o kome se godinama govori, bilo je raznih obećanja, svojevremeno su neke političke ganitrue označile početak radova, davne 1993. godine, i dalje se od toga nije otišlo, osim rešenih imovinsko-pravnih odnosa.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -