Skriveni iOS trikovi – iOS operativni sistem je pun skrivenih opcija koje značajno mogu olakšati upotrebu i pojednostaviti upravljanje telefonom ili drugim pametnim uređajem.

Osim toga, funkcije za koje možda niste ni znali da postoje mogu biti prilično zabavne ali i korisne, posebno kada je u pitanju bezbednost. Mi vam u narednim redovima predstavljamo neke za koje verovatno niste čuli, a mogu vam puno koristiti. Pročitajte!

Skriveni iOS trikoviDodajte tajmer da zaustavite reprodukciju medija

Ako koristite iPhone ili iPad, verovatno ste već preko njih gledali neku omiljenu seriju na Netflix-u ili Apple TV+. Možda vam se i dogodilo da usred neke epizode zaspite i da kada se probudite telefon bude ugašen jer se baterija ispraznila. Međutim, to vam se neće desiti više nikada ako koristite tajmer za prekid emitovanja medijskih sadržaja. Apple korisnicima je dostupna funkcija tajmera za zaustavljanje bilo koje reprodukcije sa bilo kog medija.

Da biste iskoristili ovu funkciju, sve što treba da uradite je da odete u aplikaciju Clock. Kliknete na opciju Stop playback i na kraju selektujete vreme kada želite da se zaustavi emitovanje filma ili muzike. Možda i najbolji deo svega je što ovu funkciju možete iskoristiti da ograničite vreme gledanja, odnosno korišćenja pametnog telefona kada su deca u pitanju.

Mališani često predugo gledaju crtane filmove na pametnim uređajima, što svakako nije dobro i ne treba ih od malena navikavati na celodnevnu dostupnost pamentog telefona. Uostalom, neretko se dešava da slučajno kliknu pogrešnu opciji i da promene podešavanja ili čak oštete uređaj. U tom slučaju će biti neophodno otkloniti kvar vašeg iPhone telefona u servisu, a to svakako želite da izbegnete.

Mobilni (Foto: Arhiva UM)

Zaštitite svoje beleške putem lozinke ili Face ID-a

Apple-ova izvorna aplikacija za pravljenje beleški sada vam omogućava i da ih zaštite lozinkom ili Face ID-jem. Ovo je veoma zgodan trik ako u beleškama na svom telefonu čuvate osetljive podatke poput lozinki, brojeva bankovnih računa ili bilo koji drugi bitan sadržaj.

U ovu svrhu možete da iskoristite istu lozinku koja je i na vašem iPhone uređaju ili da kreirate novu koja će se odnositi samo na kategoriju beleški. Kada odaberete lozinku možete se odlučiti i na viši nivo zaštite uz pomoć Face ID-a.

Nakon što otvorite belešku možete je zaključati klikom na ikonicu katanca među alatkama koje se nalaze na vrhu ekrana. Ako pokušate drugi put da je otvorite, njen sadržaj će biti vidljiv tek onda kada unesete lozinku koju ste odabrali. Da biste zaključali beleške u iOS-u potrebno je da uradite sledeće.

Idite u aplikaciju Beleške, otvorite novu i kreirajte neki sadržaj. Zatim dodirnite meni sa tri tačkice u gornjem desnom uglu i izaberite opciju Lock. Izaberite password (lozinku) i da li želite da koristite Face ID. Otvorite belešku i dodirnite ikonicu katanca na gornjoj traci sa alatima.

Vrlo jednostavan postupak, za koji ne morate biti IT stručnjak a koji vam može pomoći da zaštitite vaše beleške.

Spojite duplikate fotografija

Aplikacija za pregled fotografija sada ima i novu funkciju koja vam omogućava da spojite sve slike koje se pojavljuju kao kopije, odnosno da se rešite duplikata. To će vam omogućiti da oslobodite prostor za skladištenje i rasteretite memoriju vašeg iPhone-a.

Prema Apple-u, opcija spajanja duplikata osigurava da se fotografija sačuva u najvišem kvalitetu koji je dostupan. To znači da uređaj kreira jednu fotografiju u rezoluciji kvalitetnijeg pronađenog snimka. Kako biste pokrenuli ovu opciju, potrebno je da otvorite aplikaciju Photos, a zatim da odaberete svoje Albums.

Nakon toga skrolujete na dole do opcije More. Kliknite na Duplicates i izaberite fotografije koje želite da spojite. Nakon toga klik na opciju Merge.

Skriveni iOS trikovi

Pingujte svoj Apple Watch

Još jedna neverovatno zgodna funkcija koja je dodata iOS-u jeste Apple Watch pingovanje. Kako biste omogućili funkciju “ping Apple Watch” na svom iPhone uređaju, prvo odaberite Settings – Control Center – More control i kliknite na “+” ispred opcije Ping My Watch.

Opcija Ping My Watch će se nakon što ste kliknuli na “+” premestiti u Included Controls (Uključene kontrole), a shodno vašim potrebama možete je pomerati naviše ili naniže. To bi bilo sve. Da biste pokrenuli akciju, jednostavno kliknite na ikonicu Watch na vašem displeju i vaš Apple Watch će se javiti odnosno zazvoniti.

Funkcija Zumiraj i iseci / Zoom and crop

Glavna kamera vašeg iPhone-a može da snimi fotografije sa velikom količinom detalja. Možete i više puta da zumirate fotografiju, ali ćete na kraju izgubiti malo od njenog kvalitet. Pa ako ne možete da procenite kada treba prestati sa zumiranjem, funkcija Zoom and Crop (zumiraj do isecanja) vam može pomoći da održite kvalitet slike dok je istovremeno zumirate.

Softver je napravljen sa svrhom da fotografiju, odnosno njen deo koji ste zumirali više puta i nakon toga isekli, obradi tako da se dobije snimak bez gubitka kvaliteta.

Da biste upotrebili ovu opciju, potrebno je da odete u Gallery, pa zatim na Choose a Picture i onda na Zoom In and Out, dok ne dobijete kompoziciju, odnosno uokvirite sliku koju ste zumirali. Nakon toga u gornjem desnom uglu ekrana kliknite na opciju Crop. Naravno, pre nego što snimite fotografiju koju ste napravili možete iskoristiti dodatne opcije da je uredite i dodate neke efekte.

Kopirajte i nalepite foto i video montaže

Upravo ste uredili fotografiju ili video snimak i pronašli savršenu kombinaciju filtera i podešavanja. Velika je verovatnoća da tu istu kombinaciju filtera, senki i osvetljenja nećete moći da ponovite a jako vam se dopada, pa ćete se možda iznervirati jer ne znate kako da je sačuvate kao šablon.

Ako ne želite da izgubite svoju genijalnu montažu ili da sve radite iz početka, možete jednostavno kopirati i zapamtiti izmene sa mogućnošću da to bude šablon za neke naredne prilike. Za to vam je potrebno svega par koraka. Prvo otvorite aplikaciju Photos. Zatim selektujte sliku ili video koji ste upravo uredili ili montirali i pritisnite na tri tačkice koje se nalaze u gornjem desnom uglu ekrana.

Izaberite opciju Copy Edits a onda izaberite drugu fotografiju ili video zapis na koji želite da primenite šablon koji ste već napravili. Kliknite na opciju Edit u gornjem desnom uglu, a zatim na meni sa tri tačkice. Na kraju kliknite na Paste Edits i to bi bilo sve. Ovo je samo jedan deo trikova odnosno interesantnih opcija koje nude iPhone i njegov operativni sistem iOS. Nadamo se da će vam biti od koristi i da ćete moći lakše i jednostavnije da upravljate svojim pametnim telefonom.

Autorka: Srbijnaka Stanković

Skriveni iOS trikovi… a za još korisnih i zanimljivih tekstova, pratite naš sajt!

- Advertisement -