Kako se Užice priprema da bude kulturna prestonica? Reč je o gradu koji je već poznat po svojim tradicionalnim manifestacijama i kulturnim događajima, ali ova nova titula predstavlja ogroman korak napred.

Gradski lideri i kulturni radnici su u zajedničkom naporu kako bi Užice pretvorili u nezaobilazno odredište za ljubitelje umetnosti.

U sklopu priprema za prestižnu titulu, Užice sprovodi niz infrastrukturnih projekata koji će unaprediti kulturne kapacitete grada.

Renovirane galerije, modernizovani teatri i poboljšane biblioteke samo su neki od koraka koje grad preduzima kako bi stvorio inspirativno okruženje za umetnike i posetioce.

U martu svečana ceremonija na gradskom trgu?

Nedavno je Branislav Mitrović, predsednik užičke gradske Skupštine i koordinator tima za pripremu projekta nacionalne prestonice kulture u izjavi za novine „Politika“ najavio da će ceremonija svečanog preuzimanja te titule od Čačka biti 21. marta na gradskom trgu u Užicu, sa atraktivnim muzičko-scenskim sadržajem.

Realizovaće ih ne samo užičke ustanove kulture (uz dodatni budžet za te namene) nego i udruženja, pojedinci, obrazovne ustanove… Stoga ove godine grad prvi put raspisuje poseban konkurs za kulturne sadržaje (od osam miliona dinara) namenjen udruženjima građana.

Bogat kulturni program

Bogat kulturni program za 2024. godinu već je u pripremi. Posetioci će imati priliku da uživaju u raznovrsnim manifestacijama – od pozorišnih predstava, koncerata i umetničkih izložbi, do kulturnih festivala koji će obogatiti gradsku scenu tokom cele godine.

Užice, smešteno u slikovitom prirodnom okruženju, takođe nudi posetiocima mogućnost da istraže kulturnu baštinu grada i okoline. Sa svojim tradicionalnim arhitektonskim draguljima, muzejima i spomenicima, Užice će biti ne samo destinacija za savremenu kulturu, već i prozor u bogatu istoriju ovog podneblja.

Užičani će tako u ovoj godini imati privilegiju da gledaju i slušaju vodeće filharmonije, horove i folklorne ansamble Srbije, reviju filmova svog Užičanina oskarovca, nove predstave poput one o Magi Magazinović, sadržajnije festivale, muzičko-scenske programe, raznovrsne koncerte, stručne skupove, prikaze umetničkih stvaranja u prostoru…

Prva štampana knjiga na tlu Srbije, „Rujansko četvorojevanđelje” iz obližnjeg manastira Rujan, dobija novo fototipsko izdanje u saradnji sa Šafarikovim institutom iz Praga i SANU.

Sprema se još toliko drugog, ukupno više od 200 programa, na ponos nevelikom gradu u cilju kvalitetnog spajanja kulturnog nasleđa i lokalnih osobenosti sa savremenim stvaralaštvom.

Grad na Đetinji 2024. godine obećava da će biti nezaboravno iskustvo za sve posetioce koji dolaze u potragu za umetničkim bogatstvom, kreativnošću i doživljajem autentične kulture.

Grad se uzbuđeno priprema za svoju ulogu Prestonice Kulture, spremajući se da pokaže svetu svoju jedinstvenu kulturnu raskoš. Jedno je sigurno, Užice definitivno ima šta da pokaže, impresivan kulturni program ne samo da će proslaviti umetničko nasleđe grada već će i postaviti Užice kao nezaobilaznu destinaciju za ljubitelje kulture iz celog sveta.

Naravno ovo je samo deo onoga kako se Užice priprema da bude prestonica kulture.

Koliko će se novca iz budžeta izdvojiti za ovogodišnju prestonicu kulture?

Podsećamo, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković potpisala je u aprilu prethodne godine u Užicu sa gradonačelnicom ovog grada dr Jelenom Raković Radivojević ugovor za projekat „Užice – prestonica kulture Srbije 2024. godine”, za koji je resorno ministarstvo opredelilo 125 miliona dinara za 2023. godinu.

Ukupna vrednost projekata je 490 miliona dinara, koji će država podržati sa 294, dok će iz užičkog budžeta biti izdvojeno 196 miliona dinara.

Strategija razvoja kulture

Titulu nacionalne prestonice kulture Grad Užice poneće od 21. marta, kada je zvanično preuzima od Grada Čačka, a u sklopu projekta i saradnji sa Ministarstvom kulture i Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka urađena je Strategija razvoja kulture grada Užica od ove do 2029. godine.

Strategija je predstavljena u Užicu i tu su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture, Zavoda za kulturni razvitak, opština Zlatiborskog okruga, ustanova kulture, udruženja i druge organizacije.

Užička gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je tom prilikom najavila realizaciju važnih projekata i programskih sadržaja, naglašavajući da je titula nacionalne prestonice kulture dodatni vetar u leđa.

Ova godina je tek početak velikih infrastrukturnih i progamskih sadržaja čija realizacija nas očekuje u narednih pet godina. Znamo da smo na pravom putu jer I ovaj dokument i sve planove izradili smo u saradnji sa našim sugrađanima i u sladu sa njihovim željama i potrebama, – kazala je gradonačelnica Užica dodajući da nas u ovoj godini očekuje preko 200 programskih sadržaja, pažljivo osmišljenih i kreiranih, kako bi i naši sugrađani i posetioci, imali priliku da grad upoznaju kroz široku prizmu kulture, kulturno-istorijskog segmenta i segmenta budućnosti i vizionarstva.“

Užice jeste i biće prestonica kulture, ne samo u ovoj već i u godinama koje dolaze. U to smo sigurni svi mi koji smo učestvovali u izradi ove Strategije,“ – rekla je Raković Radivojević.

Kada govorimo kako se Užice priprema da postane kulturna prestonica Srbije treba reći da se posebna pažnja posvećuje i promociji lokalnih umetnika i stvaralaca. Kroz različite programe podrške i umetničke rezidencije, Užice želi podstaći lokalne talente da procvetaju i istaknu svoje delo na nacionalnom i internacionalnom nivou.

Sa skupa o kulturnoj strategiji (Foto: Grad Užice

Direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vladan Cerović, je istakao je da je ovo dokument sa kojim kultura postaje jedan od glavnih stožera grada, a titula prestonice samo je prvi korak u tome, dodajući da se Užice grad bogatog nematerijalnog arhitektonskog industrijskog kulturnog nasleđa i grad u kome se i danas razvijaju manifestacije, festivali, književno i drugo stvaralaštvo.

A dr Vuk Radulović koordinator projekta Prestonice kulture Srbije u kabinetu potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke kulture naglasio je da Strategija ima veliki značaj ne samo za Užice već i za ostale gradove i opštine, jer je načinilo važan korak ka 21. martu, datumu kada će i zvanično preuzeti titulu Prestonice kuture Srbije.

Autorka teksta: Julija Janković

Fotografije: Grad Užice i N.Tošić/UžiceMedia

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -