FECI 2022 – Filmski edukativni centar Interakcija  – petomesečni edukativni program namenjen srednjoškolcima sa teritorije Moravičkog i Zlatiborskog okruga koji žele da nauče kako se piše scenario, snima, montira i režira film. Organizacija – Nezavisni filmski centar „Filmart“.

FECI 2022 će biti realizovan tokom pet meseci (oktobar 2022 – februar 2023.) u Požegi, subotom, prema utvrđenom rasporedu i programu rada. Polaznici, njih 15, u toku prva tri meseca, kroz predavanja i realizaciju praktičnih vežbi, biće upoznati sa osnovama pisanja scenarija, kao i osnovama jezika i gramatike filma, a zatim će kroz konsultacije sa mentorom učestvovati u produkciji kratkometražnog igranog filma. Pored stalnog predavača i mentora, reditelja Dejana Petrovića, biće angažovani i gostujući predavači, afirmisani filmski autori.

Pravo učešća na konkursu imaju srednjoškolci koji su rođeni ili pohađaju školu na teritoriji Zlatiborskog ili Moravičkog okruga i koji dostave ispravno popunjen online prijavni obrazac, najkasnije do 02. oktobra 2022. godine.

Do sada je FECI pohađalo oko 120 polaznika od koji je njih 24 upisalo/diplomiralo režiju, glumu, kameru, montažu i produkciju na filmskim akademijama. 

Filmovi snimljeni u okviru FECI ostvarili su zapažene rezultate – na 42. Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije, 2013.godine, u Muzeju jugoslovenske kinoteke, kratkometražni igrani film Jovane Avramović „Ožiljak“ osvojio je dve nagrade – Gran pri i Nagradu za najbolji zvuk.

Takođe, jedan od bivših polaznika FECI-ja, Matija Gluščević je i ko-reditelj filma „Da li ste videli ovu ženu?“, koji je nedavno premijerno prikazan na 79. Venecijanskom festivalu u okviru takmičarskog programa „Nedelja kritike“ (reditelji: Dušan Zorić i Matija Gluščević).

Program FECI 2022 je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, realizuje se uz saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i besplatan je za polaznike.

FECI (Foto: Iz arhive „Filmarta“)

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete pogledati na Užicemedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom septembra možete pogledati OVDE

- Advertisement -