Predstava „Kavkaski krug kredom“ po tekstu Bertolda Brehta, u režiji Paola Mađelija, šesta je takmičarska predstava na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo i festivala MESS, koju je užička publika ocenila sa 3,89.

O predstavi koja je najređe igrana od Brehtovih dela, na okruglom stolu koji se održava nakon svake predstave u užičkom Narodnom pozorištu, beležimo izjave glumaca.

Maja Izetbegović:

Oplemenjivanje, dobrota, buđenje ljudskosti, odsustvo straha, hrabrost da reagujemo, da se manemo ideologuja i praznih priča i da verujemo u ljudsku plemenitost i dobrotu, to su moji motivi.

Miodrag Miki Trifunov:

Breht je provokacija, ali i stvarnost nas je isprovocirala da se bavimo njom. Šta mi možemo kao mnoštvo, a šta možemo kao pojedinac? Živimo u vremenu kad svaka pametna misao nailazi na odbijanje, a ovo je orvelovska, naša priča, sarajevska.

Iz predstave „Kavkaski krug“ (Foto: NP Užice)

O predstavi „Kavkaski krug“ Željka Udovičić Pleština:

„Kavkaski krug kredom jedan je od zadnjih, ali i jedan od najintrigantnijih komada Bertolta Brechta (1898 -1956), dramatičara drugačijeg, pjesnika različitog, pripovjedača, režisera i teoretičara koji je pokrenuo i epski teatar, tog vražjeg pacifista koji je svojim kritičkim, društveno angažiranim djelom revolucionirao kazalište. Hrabrost izričaja, snaga eksperimenta i strastvenost angažmana osigurala mu je ne samo poziciju najistaknutijeg njemačkog dramatičara 20. stoljeća čija riječ jednakom snagom i danas odjekuje s pozornica iščitavajući nemilosrdno istinu o svijetu i vremenu, već i neosporan utjecaj na suvremenu europsku dramu.

Ekspresionistički rukopis i zanos Kruga, ove okrutne bajke za odrasle u šest slika, kojom u igru uvlačimo kulturološke, intelektualne, socijalne, političke i sve druge dimenzije prostora, zanos je u kojem Gruša, mlada žena, žrtvuje sve kako bi zaštitila napušteno dijete u vrtlogu građanskoga rata susrećući pri tom čitavu galeriju različitih likova. On nam dopušta slobodu forme, on traži satiru kao oruđe koje odlično odgovara i potrebno je našem vremenu, ali i obvezuje nas na kritiku apsolutističke vlasti, kapitalizma i naravno – rata – jer se njime ne može i neće riješiti niti jedan problem, a ono što za njim neumitno ostaje su stradanja, žrtve, nemoral, lopovluk i kaos.

Predstava prokazuje nepravdu i društvenu nejednakost, otvarajući nam mogućnost odluke da sami budemo arbitri zakona i vlastite sudbine, a ne da nam ta prava uzurpiraju korumpirani suci ili birokrati koji djeluju uvijek u korist kapitala i onih na vlasti. Imamo li snage razlučiti laž i manipulaciju od onog što je stvarno, od stvarnih problema i društva i pojedinaca?

Misli li itko da živi u savršenom društvenom sistemu, a svjedoci smo opasno rastućih socijalnih razlika? Jer nepravedni sistemi uvijek generiraju onu manjinu kojoj je svako bogatstvo premaleno i, s druge strane, one koji nemaju ni ono što im treba za elementarno preživljavanje, ona tri Grušina pijastera za mlijeko… Ima li snage, zajedničke volje, izboriti se za plemenitije društvo, ustati protiv terora nad ljudima, nad ljudskom slobodom i naravno nad slobodom duha iz koje se, na kraju krajeva, stvara i umjetnost i slobodno društvo – pitanja su koja se vrte u ovom našem Krugu…“

Sarajevska predstava „Kavkaski krug kredom” u kojoj su igrali: Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić Tarakčija, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović,Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Merima Lepić Redžepović, Dino Sarija, Nerman Mahmutović, Isa Seksan, Ajra Branković, Hena Omerović, Dino Hamidović, Kenan Kojić, do sada je osvojila više nagrada.

Sedme festivalske večeri na repertoaru je „Blue moon“ Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba, Damira Karakaša, u režiji Borisa Liješevića, u kojoj igraju: Rakan Rushaidat, Filip Detelić, Tomo Ricov, Mirela Videk Hranjec, JerkoMarčić, BrankaTrlin, Vilim Matula, Marko Markovičić.

U okviru pratećeg programa JPF na Maloj sceni NP Užice održane su projekcije nekoliko video radova iz kolekcije Oktobarskog salona Kulturnog centra Beograda.

O prethodnim predstavama više na Užicemedia.

U utorak se JPF završava i biće izvedena predstava u čast nagrađenih.

OVDE možete videti i preuzeti Bilten Jugoslovenskog pozorisnog festivala „Bez prevoda“.

- Advertisement -