Ceremonija polaganja venaca na spomenik poginulim vojnicima Grada Užica uz prisustvo blizu trideset delegacija izuzev Grada Užica, održana je uz počasnu stražu jedinice Vojske Srbije, a prethodili su joj minut ćutanja za nastradale i izvođenje državne himne.

Obraćajući se prisutnima u ime Saveza udruženja invalida i veterana Zlatiborskog okruga predsednik Ranko Obradović podsetio je da je NATO alijansa bombardovala našu zemlju bez prestanka 78 dana, nemilosrdno gađajući kuće, škole, bolnice, fabrike, vozove, mostove. Tokom bombardovanja poginulo je preko hiljadu vojnika i više od dve hiljade policajaca, rečeno je na komemoraciji.

Ranko Obradović, predsednik Saveza udruženja invalida i veterana Zlatiborskog okruga

Sto pet mladića iz Zlatiborskog okruga dalo je svoje živote za svoju zemlju, za Srbiju. Imali smo izuzetno hrabre i ponosne sugrađane, golobrade vojnike, rezerviste, aktivne starešine naše vojske i policajce koji su svoju mladost dali za otadžbinu. Oko 93 dece od kojih neka tek rođena ostala su bez svojih očeva, a 50 supruga bez svojih muževa, na stotine roditelja, braće i sestara bez svojih najmilijih…Nažalost njih 55 nisu imali priliku da formiraju svoje porodice, da imaju svoje naslednike.. Bol je neprekidno prisutna – rekao je Obradović i dodao da ne smemo dozvoliti da imena heroja padnu u zaborav.

Sa današnjeg pomena u Užicu

On je u ume Saveza udruženja veterana kao što udruženja zahtevaju već tri godine i zatražio od najodgovornijih u Zlatiboskom okrugu da trgovi, škole, ulice dobiju imena po poginulim vojnicima i starešinama.

Na spomenik poginulim vojnicima u ratovima devedesetih isped zgrade komande na Trgu Svetog Save pored rodbine i prijatelja poginulih vence su položile delegacije Vojske Srbije, Gradske opštine Sevojno, Saveza udruženja veterana Zlatiborskog okruga, udruženja veterana opštine Sjenica, Višegrad, Bajina Bašta, Čajetina, Sevojna, Priboja, Kosjerića, vojnih penzionera Užice, rezervnog sastava i penzionisanih pripadnika MUP-a Srbije Užice, užičkog odbora potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“, odbora UBNOR-a Užice, Bajine Bašte, Požege, Nove Varoši, Čajetine, Arilja, gradski odbori SPS-a Užice, PUPS-a i drugi.

Jedinica Vojske Srbije

Izostanak pojavljivanja delegacije Grada Užica na ovom događaju i planirano obraćanje kod predstavnika udruženja veterena izazvalo je ogorčenje kao i protekle godine. 

U prigodnom programu učestovali su dečji crkveni hor „Đurđevak“ i studentkinja Pedagoškog fakulteta u Užicu Nađa Đoković

- Advertisement -