– Plaketa grada Užica za 2020. godinu mi zaista mnogo znači. Dobijala sam najviša priznanja iz oblasti moje struke – medicine. Svuda u svetu sam prepoznata kao prvi školovani dečji pulmolog Zapadne Srbije. Uvela sam „pumpice“ za lečenje astme kod dece i pomogla im da imaju zdrav kvalitet života, otkrivala decu obolelu od retke bolesti cistične fibroze. Svuda po inostranim klinikama bila sam ambasador mog grada. I odbijala pozive da ostanem u inostranstvu. Rođena sam Užičanka. I zauvek ću ovde ostati, – istakla je za UžiceMedia dr Jovanka Čubrilo.

Ona dodaje da se skroman i čestit čovek uvek pita: Otkud ja da budem laureat za ovakvu nagradu? Zato ovo priznanje posvećujem mom Dečjem odeljenju užičke bolnice.

I hvala mom gradu i dragim Užičanima što su prepoznali moj rad i posvećenost bolesnoj deci, moju javnu angažovanost još od prošlog veka za čist vazduh, zatvoren bazen i druge aktivnosti vezane da životno okruženje naše dece i građana bude kvalitetno.

Sada sam penzionerka, pišem za Politiku i Danas i još uvek lečim decu. Pratim svoju struku,- zaključila je dr Čubrilo.

Dodajmo, da je UžiceMedia predlagač za ovo prestižno javno priznanje dr Čubrilo, povodom Dana grada Užica, poštujući i ceneći njen dugogodišnji rad na lečenju dece.

Dr Jovanka Čubrilo (Foto: Privatna arhiva)

Iz obrazloženja za plaketu izdvajamo:

Dr Jovanka Čubrilo, pedijatar pulmolog – alergolog dugogodišnji stručni rad posvetila je unapređenju zdravlja dece i njihovom lečenju. Osnivač je odseka dečje pulmologije na Dečjem odeljenju Opšte bolnice Užice.

Prvi put uvela je „pumpice“ za decu i napravila veliki korak u lečenju astme. Kao šef dečje pulmologije bila je svuda prepoznata i cenjena u stručnim krugovima pulmologije.

Dr Jovanka Čubrilo dobitnica je i povelje Srpskog lekarskog društva, kao najvećeg priznanja za izuzetne rezultate u dužem vremenskom periodu na unapređenju medicine, nauke i struke.

Stručno se usavršavala u Švedskoj i na Novom Zelandu, a stečena znanja primenjivala je u svakodnevnoj praksi. Bila je i član Evropskog respiratornog udruženja.

- Advertisement -