Klisura Đetinje je proglašena Predelom izuzetnih odlika i označena je kao prirodno dobro od velikog značaja. Čitavu oblast karakteriše vrlo dinamična morfologija sa brojnim pećinama, vrtačama, škrapama ostenjacima… Do početka avgusta važi zabrana kretanja u ovom području.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice oko grada Užica od 1. jula do 1. avgusta 2024. godine, strogo je zabranjeno kretanje pešaka, biciklista i ostalih posetilaca kroz klisuru Đetinje u zoni izvođenja radova na otvorenom delu, između tunela 14 (Velika brana) i tunela 15.

Deo staze je zatvoren i obeležen propisnom signalizacijom zbog mogućnosti obrušavanja velike količine stenskog materijala sa velike visine na samu stazu, navedeno je u obaveštenju.

Radovi na obilaznici (Foto: Arhiva UM)

Iz Turističke organizacije Užice apeluju na sugrađane i posetioce grada da se ne kreću u zoni izvođenja radova na obilaznici oko Užica i pridržavaju zabrane i postavljene signalizacije.

Klisura Đetinje – Predeo izuzetnih odlika

Podsećamo, već na trećem kilometru od centra grada, počinje živopisna klisura reke Đetinje koja u svom centralnom delu gradi atraktivan kanjon. Klisura Đetinje je proglašena Predelom izuzetnih odlika i označena je kao prirodno dobro od velikog značaja. Čitavu oblast karakteriše vrlo dinamična morfologija sa brojnim pećinama, vrtačama, škrapama ostenjacima…

Klisura Đetinje i u biološkom i biogeografskom smislu je prostor sa nizom ekoloških specifičnosti. Njena autohtonost i bogatstvo se ogledaju kroz prisustvo velikog broja endemičnih, subendemičnih i reliktnih biljnih vrsta, a u pogledu životinjskog sveta posebno se izdvaja fauna dnevnih leptira koja predstavlja jednu od najbogatijih u Srbiji – 17 vrsta se nalazi na listi taksona Crvene knjige dnevnih leptira Srbije.

Đetinja je pravi planinski biser na kojoj se naizmenično smenjuju brzaci, bukovi i virovi koji kriju kapitalne primerke potočne pastrmke. Tu su još mladica i lipljan, a na 6 km od grada je i mušičarski revir, piše Turističkia organizacija Užica.

Pogledajte i druge tekstove iz ekologijeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -