Deponija Duboko, realizacija projekta proširenja i stabilizacije tela deponije u Regionalnom centru za upravljanje otpadom “Duboko” Užice teče predviđenom dinamikom.

Radovi na formiranju i stabilizaciji kosine ćelije 1 započeli su 24. juna ove godine. Zaključno sa 12. septembrom ove godine na lokaciju Duboko dopremljeno je 32.975,58 tona zemlje u 1.375 kamionskih tura.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole, navedeni radovi na kosini 1 biće završeni u narednih sedam dana. Nakon toga planirana je naredna faza radova, navodi se na gradskom sajtu.

Za potrebe proširenja tela deponije sredstva u iznosu od 96 miliona dinara za potrebe proširenja tela deponije obezbedilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Deponiju Duboko, kapacitet 250 tona godišnje

Deponija „Duboko“, nalazi se u istoimenom selu pored Užica, podsećamo, radovi na izgradnji počeli su 2008. godine. Za investiciju Regionalne sanitarne deponije „Duboko“ je tada izdvojeno 15. 325.000 evraza koju su sredstva obezbedila dva grada Užice i Čačak, kao i sedam opština zlatiborske regije, zatim Regionalni fond za zaštitu životne sredine, deo sredstava je obezbeđen zajmom Evropske banke za obnovu i razvoj, sredstvima NIP-a i donacijama Svetske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, vlade Francuske i Evropske unije.

Deponija „Duboko“ se prostire na 15 hektara, ima kapacitet 250 tona otpada dnevno i Centar za sekundarnu selekciju otpada kapaciteta 90 hiljada tona godišnje.

Na otvaranju je rečeno da je u pitanju deponija prva takve vrste koja je izgrađena u Srbiji, da je izgrađena u skladu sa strategijom upravljanja otpadom za područje Zlatiborskog i Moravičkog okruga, u kojima živi 372.000 građana.

Godišnje se odlaže osamdeset hiljada tona komunalnog otpada na sanitaran i siguran način u Regionalnoj sanitarnoj deponiji „Duboko“.

A kako izgleda selektovanje otpada u užičkim prigradskim naseljima, pisali samo u februaru protekle godine, kada je bila u toku realizacija projekta podele kanti za 2500 domaćinstava u sedam mesnih zajednica.

Tada su mesne zajednice Krčagovo, Terazije, Turica, Lipa, Centar, Rosulje i Carina bile obuhvaćene prekograničnim projektom „Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/SUBREC”.

Dušan Sekulić, MZ Krčagovo, selektovanje otpada (Foto: UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -