Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće obeležen u većini mesta Srbije i Republike Srpske, a građani su pozvani da na svojim domovima istaknu zastavu.

Obeležava se od prošle godine a 15. septembar izabran je jer je na taj dan, pre 103 godine, probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu.

Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ulice su okićene zastavama. U Beogradu će istaknute građevine biti osvetljene bojama zastave – Most na Adi, Brankov most, palata Albanija.

Dan srpskog jedinstva, centralna manifestacija kod spomenika Stefanu Nemanji

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležiće se kod spomenika Stefanu Nemanji gde je predviđena centralna manifestacija.

Srž manifestacije u Beogradu je, kako je najavljeno, podsećanje na velike vojskovođe našeg naroda, piše RTS.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Zvaničan početak svečanosti biće obeležen počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana u 17.30.

Plan je da ulicama Beograda prođe više kolona. Jedna će krenuti iz parka Vojvode Vuka, a druga od spomenika Njegošu na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Te dve kolone objediniće se kod spomenika Knezu Mihailu na Trgu republike, a zatim nastaviti ka Slaviji.

Na trgu Slavija kolona iz centra grada susrešće se sa još jednom, trećom kolonom, koja kreće od spomenika Karađorđu u parku ispred Hrama Svetog Save.

Odatle, sa trga Slavija, zajedno će se uputiti ka spomeniku Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

Na ceremoniji na Savskom trgu će se, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obratiti patrijarh Porfirije i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

RTS će od 17.25 prenositi manifestaciju sa Savskog trga.

Dan srpskog jedinstva, prikaz naoružanja na Ušću

U sklopu obeležavanja Dana nacionalnog jedinstva, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će na Ušću organizovati prikaz naoružanja na Ušću.

U serijalu UžiceMedia „Heroji velikog rata – A ja ću ispred svih vas“ možete pogledati više tekstova koji se odnose na taj period, poput „Ratni dnevnici Užičana“.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (Foto: UžiceMedia)

 Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

 

 

- Advertisement -